FN’s verdensmål kræver nye tiltag og teknologier

Verdens fødevaresystem skal efterspørge markant mere bæredygtig mad, være langt mere effektivt og tage meget større hensyn til natur og biodiversitet. Kun på den måde kan fødevaresystemet bidrage positivt til opfyldelsen af FN’s verdensmål om klima, natur og sundhed. Det viser en ny FN-rapport.

En mere effektiv landbrugsproduktion er nødvendig for at brødføde en voksende global befolkning. Her er der især potentiale i at øge produktiviteten hos småbønder i udviklingslande. Foto: Unsplash

21.06.2024

SCM.dk

Den nye FN-rapport viser, at kun 16 procent af verdensmålene i gennemsnit på globalt plan står til at blive opnået inden 2030, mens der på de resterende 84 procent af målene kun er begrænset fremgang eller ligefrem tilbageskridt.

Særligt fødevaresystemet har store udfordringer med at nå verdensmålene. Det skyldes, at fødevaresystemet er én af verdens største kilder til drivhusgasser, det breder sig på bekostning af natur og biodiversitet. Samtidig er 600 millioner mennesker underernærede, mens flere og flere lider af overvægt på grund af usund kost. Alle disse forhold er dækket af verdensmålene.

”Der er meget på spil, for vores fødevaresystem er helt centralt for at opnå global bæredygtighed, og der er lang vej igen. Vi står overfor en fundamental forandring af fødevaresystemet. Et oplagt sted at fokusere er at producere mere mad på et mindre areal”, siger Simone Højte, projektleder i CONCITO.

Fødevaresystemet omfatter alle processer indenfor landbrug, fiskeri, fødevareproduktion, transport, detailhandel, forbrugernes indkøb og madvaner samt affaldshåndtering. Der er derfor talrige knapper at skrue på for at øge bæredygtigheden, men mange initiativer peger dog på en omstilling af vores kostvaner og landbruget.

CONCITO har bidraget til den nye FN-rapport om verdensmålene som en del af et globalt videnskonsortium for fødevarer, landbrug, biodiversitet, arealanvendelse og energi (FABLE). Konsortiet består af eksperter fra 22 forskellige lande, og disse har modelleret verdens fødevareproduktion og -forbrug frem til 2050 i tre forskellige scenarier og beregnet, hvor langt det globale fødevaresystem er fra at opfylde FN’s verdensmål for bæredygtig udvikling.

Desværre er der ingen af scenarierne i rapporten, hvor det er lykkedes at modellere et globalt bæredygtigt fødevaresystem, som både leverer tilstrækkeligt med fødevarer til en voksende global befolkning og holder sig inden for jordens planetære grænser.

”Rapportens resultater viser, at vi kun får et bæredygtigt fødevaresystem, hvis vi tænker ud af boksen. De steder i verden, der i dag spiser for lidt og for dårligt, skal spise mere og bedre, samtidig med at vi i vores del af verden skal spise langt færre animalske produkter samt mindre fedt og sukker”, siger Simone Højte, projektleder i CONCITO.

Resultaterne understreger behovet for tiltag, som snarest skal sættes i værk, hvis vi skal komme i mål med et globalt bæredygtigt fødevaresystem. Disse elementer skal bidrage til tre overordnede formål: vi skal undgå overforbrug og begrænse indtaget af animalske proteiner, vi skal øge produktiviteten af fødevareproduktionen, og vi skal have mere og bedre natur.

Læs også: Ege Carpets omstiller til mere bæredygtig produktion

Det er forskelligt fra region til region i verden, hvad der skal gøres for at opnå et bæredygtigt fødevaresystem, men der er brug for, at alle lande og regioner laver målrettede indsatser for at sikre en udvikling i samme retning. I Danmark diskuterer vi for eksempel en klimaafgift på landbruget som et centralt tiltag for at reducere landbrugets klimabelastning.

”Nogle af de største potentialer er at øge produktiviteten både i plante- og husdyrproduktionen hos småbønder i udviklingslande samtidig med, at den eksisterende natur bliver beskyttet meget bedre. Det er en svær ligning at få til at gå op på globalt niveau, derfor er det helt centralt med multilaterale processer, som sikrer de grundlæggende betingelser for, at det kan lade sig gøre”, siger Simone Højte, projektleder i CONCITO.

Kilde: Concito

/ PiB

Teknologisk Institut Innovation og Digital Transformation

Sponseret

Sådan bliver din SMV resilient i 2025

DACHSER Intelligent Logistics

Sponseret

Fremtidens terminal har 470 scannere

Relateret indhold

22.11.2024SCM.dk

Nordiske virksomheder har 23 milliarder euro bundet i overflødige lagre

21.11.2024SCM.dk

På vej mod mest profitable år siden covid-krisen

20.11.2024SCM.dk

26 millioner skal hjælpe endnu flere virksomheder med grøn omstilling

19.11.2024GS1 Denmark

Sponseret

Webinar: Få styr på dine emballagedata med GS1Trade Packaging

18.11.2024SCM.dk

Fik du sagt "godt nytår" til din kvindelige kollega i går?

18.11.2024Slimstock Nordic

Sponseret

Daarbak Redoffice valgte Slimstock Nordic som partner inden for Supply Chain

15.11.2024SCM.dk

Hos stor virksomhed er kødtunge tallerkener fortid

14.11.2024GS1 Denmark

Sponseret

Danish Crown: Sådan løser vi den komplekse opgave med emballagedata

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med SCM.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ledelse af forsyningskæden, Nyhedsbrevet kommer kun to gange pr. uge.

Se flere temaer

Events

Se alle
DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Supply Chain Management (SCM)

Få kompetencer til at designe og lede effektive produktions- og forsyningskæder, også kaldet supply chains, som er en forudsætning for virksomhedens konkurrenceevne.

Dato

31.10.2024

Tid

09:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

Bureau Veritas
Kursus
CSRD-rapportering

EU’s Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) er en game changer for bæredygtighedsrapportering, da det blandt andet fastsætter ensartede metoder og måleenheder for virksomheders rapportering af miljømæssige, sociale og ledelsesmæssige aspekter (ESG).

Dato

07.11.2024

Sted

Oldenborggade 25-31, 7000 Fredericia

Teknologisk Institut Innovation og Digital Transformation
Konference
Sådan bliver din SMV resilient i 2025

Deltag i denne konference og få indsigt i de udfordringer og muligheder, der bliver vilkårene for danske SMV’er som din i 2025.

Dato

28.11.2024

Tid

09:00

Sted

Aarhus

Bureau Veritas
Webinar
Webinar: Miljømærkninger

I dag findes der et væld af miljømærker, men hvad er deres egentlige værdi, og hvordan vælger man det rette miljømærke for sin virksomhed? Dette webinar vil tage udgangspunkt i ESG-principperne (Environmental, Social, Governance) og undersøge, hvordan miljømærker kan bidrage til at dokumentere jeres indsats på disse tre områder.

Dato

28.11.2024

Tid

10:00

Sted

Online

Bureau Veritas
Webinar
Webinar: ISO 27001 & ISO 27701 certificering

Lær om fordelene ved en ISO 27001 certificering

Dato

29.11.2024

Tid

10:30

Sted

Online

Bureau Veritas
Webinar
Webinar: Learn about AQAP2110 Standards and their requirements

Did you know that suppliers of products and services to the NATO Member Countries Defence Acquisition and Logistics Organizations often must meet relevant NATO quality standards outlined in the AQAP - Allied Quality Assurance Publications?

Dato

11.12.2024

Tid

13:00

Sted

Online