Fleksibel produktion handler mest af alt om tankesæt

Agil produktion er ikke en hyldevare, og det er ikke gjort med indkøb af en robot og en 3D-printer. Tre virksomheder har valgt tre forskellige veje til fleksibilitet. Den mest afgørende komponent er tankesættet i organisationen.

”Den fælles erfaring fra de tre virksomheder er, at det er en løbende proces at gøre sin produktion agil. Det kræver ledelsesmæssig beslutsomhed og opfølgning for hele tiden at finde de små forbedringer, som kan gøre en produktion mere adræt”, fortæller Stig Yding Sørensen. Foto: Teknologisk Institut..

12.05.2022

Poul Breil-Hansen, SCM.dk

Fremtidens vindere inden for produktion bliver de virksomheder, der med lave priser og høj kvalitet hurtigt kan tilpasse sine produkter til kundernes behov. Ny teknologi betyder, at små serier og individuelle varianter kan leveres med kort varsel. Teknologi hjælper, men det er helt afgørende, at alle i virksomheden samarbejder og forstår deres opgave. Det viser analysen ”Agil produktion - nye muligheder for danske virksomheder” fra Teknologisk Institut. Teknologisk Institut har her undersøgt teknologiudviklingen for nøgleteknologier for en agil produktion, og talt med tre virksomheder om vejen til en mere agil produktion.

”Agil betyder hurtig og let i sine bevægelser, bevægelig, rask eller adræt. Det gælder også fremtidens produktion. Den fælles erfaring fra de tre virksomheder er, at det er en løbende proces at gøre sin produktion agil. Det kræver ledelsesmæssig beslutsomhed og opfølgning for hele tiden at finde de små forbedringer, som kan gøre en produktion mere adræt. På bundlinjen handler det om mindset og vedholdenhed”, siger forretningsleder Stig Yding Sørensen, som har ledet undersøgelsen for Teknologisk Institut.

Ikke en hyldevare
Undersøgelsen er lavet som led i resultatkontrakten Agil Produktion, som er støttet af Uddannelses- og Forskningsstyrelsen. I rapporten om agil produktion analyseres den teknologiske udvikling og arbejdet med agilitet i tre virksomheder, Vola, Danchell og Elektro Gruppen præsenteres som cases.

De tre virksomheder har fundet hver sin vej. Deres produktioner er forskellige, og det er teknologierne også. Fleksible produktionssystemer kan kræve avanceret teknologi, og hos Vola er avancerede robotter og et automatiseret lagerhotel fx en stærk komponent.

Læs også: Robotter fra Sønderborg holder kostbare maskiner i gang 24/7

”Agil produktion er ikke en hyldevare, og det er ikke gjort med indkøb af en robot og en 3D-printer. De tre virksomheder har været i gang i flere år og er løbede blevet dygtigere til agil produktion. Det betyder også, at det skal forankres i ledelsen og være en strategisk beslutning, om hvordan eksempelvis robotter og kunstig intelligens kan være med til at transformere ens virksomhed gennem øget agilitet. Samtidig er inddragelse af medarbejdere afgørende, da samspillet mellem teknologierne og mennesker er afgørende for at opnå agilitet”, siger centerchef Kurt Nielsen fra Teknologisk Institut.

”Inddragelse af medarbejdere er central, da samspillet mellem teknologierne og mennesker er afgørende for at opnå agilitet”, siger centerchef Kurt Nielsen fra Teknologisk Institut. Foto: Teknologisk Institut..

Undersøgelsen viser blandt andet følgende fem konklusioner:

1. At det teknologiske grundlag for agil produktion er til stede i mange danske SMV-industrivirksomheder, hvor Industri 4.0-teknologi bliver implementeret. Foreløbige tal fra undersøgelsen viser, at næsten halvdelen af virksomhederne har en høj grad af mekanisering, især i produktionsprocesserne, at hver fjerde virksomhed har digitaliseret produktionsprocessen, og mere end hver femte har automatiseret styringen af mekaniserede processer.

2. At omstillingen til agil produktion er en kontinuert proces, som tager flere år. Omstillingen kræver vedholdenhed i ledelsen og klare ambitioner. Der skal tænkes i hele værdikæden med fokus på optimering. Virksomheder, hvor medarbejderne er organiseret i teams, er muligvis bedre stillet. Det gælder i halvdelen af Danmarks SMV-industrivirksomheder, jf. undersøgelsen.

3. At den agile produktion fortsat vil være afhængig af både mennesker og systemer, der fleksibelt kan tilpasse markedets ønsker – om det så er en-stk produktion eller større serier – og understøttet af teknologi, hvor det er muligt.

4. At den teknologiske udvikling på teknologier, der kan understøtte agil produktion, er hastig og omfattende. Det kunne fx være robotter, additiv manufacturing (3D-print), mobile robotter, kunstig intelligens og meget andet som avancerede sensorer, databaser, digital kommunikation eller software. Antallet af patenter på FMS-systemer- Flexible Manufacturing Systems - er i 2021 hele 27 gange så stort som i år 2000.

5. At interessen for teknologiudvikling i totale Flexible Manufacturing Systems er i vækst, og især finder sted uden for Europa. I sammenligning med de understøttende teknologier er teknologiudviklingen stadig behersket. Desuden ser det ud til, at de FMS-systemer, der patenteres, er meget specialiserede og generelt ikke-overførbare til andre produktioner.

Der er stor forskel på, hvilke avancerede teknologier der understøtter den agile produktion i den enkelte virksomhed. Teknologien er blandt andet afhængig af virksomhedens niche i markedet. Agil produktion skal derfor først og fremmest betragtes som en særlig tankegang hos ledelse og medarbejdere.

Descartes

Sponseret

Toldbehandling fra Descartes – øg resiliensen i forsyningskæden

AGR

Sponseret

Er dit ERP nok til lagerstyring? Sådan lukker AGR hullerne i forsyningskæden

Denne artikel er del af et tema:

Tema om produktion 2022

Relateret indhold

18.12.2024SCANLOX ApS

Sponseret

Flyt flere dollies på én gang med Adapter Pallet og Agilox ONE

13.12.2024SCM.dk

3D og AI skal opgradere danske slagterier

10.12.2024SCM.dk

Investorer booster startup, der lover chokoladelignende alternativ

05.12.2024SCANLOX ApS

Sponseret

Effektiv belysning, der skaber tryghed i produktion og lager

04.12.2024Zetes

Sponseret

SBM makes progress in traceability and tackles serialisation with Zetes

03.12.2024SCANLOX ApS

Sponseret

Intelligent automatisering, der prioriterer sikkerhed

21.11.2024SCANLOX ApS

Sponseret

Test af Agilox ONE-versioner hos Lindab

19.11.2024SCANLOX ApS

Sponseret

Automatisering som nøglen til moderne affaldshåndtering

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med SCM.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ledelse af forsyningskæden, Nyhedsbrevet kommer kun to gange pr. uge.

Se flere temaer

Events

Se alle
Bureau Veritas
Webinar
Jorden under pres: “De Planetære Grænser”

Sådan lyder en af flere spændende overskrifter på BV Talks

Dato

09.01.2025

Tid

14:00

Sted

Online på MS Teams

Bureau Veritas
Webinar
Jagten på at skabe en bedre fremtid

Sådan lyder én af mange spændende overskrifter på BV Talks

Dato

09.01.2025

Tid

14:00

Sted

Online på MS Teams

Bureau Veritas
Webinar
BV Talks - Om Bæredygtighed

BV Talks er en helt ny webinarrække, hvor du kan høre engagerede fagpersoner med noget på hjerte fortælle om deres passion og dele ud af erfaringer, visioner og måske endda praktiske løsninger.

Dato

09.01.2025

Tid

14:00

Sted

Online på MS Teams

Bureau Veritas
Webinar
Mere sikkerhed - mindre aftryk

Sådan lyder en af flere spændende overskrifter på BV Talks

Dato

09.01.2025

Tid

14:00

Sted

Online på MS Teams

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Projektledelse – metoder og værktøjer - dag

Vil du være projektleder – eller ønsker du at opkvalificere dine projektlederkompetencer? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplom modul, og styrk dine evner til at planlægge, styre og følge op på projekter.

Dato

27.01.2025

Tid

09:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Grundlæggende objektorienteret programmering

Vil du opkvalificere dine evner inden for objektorienteret programmering? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplommodul, og få kompetencer til at designe objektorienterede programløsninger for din virksomhed.

Dato

27.01.2025

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup