Fibre fra sukkerroer er nøgleingrediens i ny papiremballage
En fiberbaseret, genanvendelig og bionedbrydelig emballage med exceptionelle barriereegenskaber. Det er resultatet af fire års samarbejde mellem Teknologisk Institut og skotske CelluComp.
Teknologisk Instituts specialister formpresser den nye emballage. Foto: Teknologisk Institut.
Plastemballager til fødevarer kan snart være fortid, for en bionedbrydelig emballage er nu klar efter fire års forskning og udvikling. Den er fiberbaseret og består blandt andet af fibre fra sukkerroer og en nyudviklet coating, der blokerer for luft, vand og fedt. Papiremballagen er både komposterbar og genanvendelig.
”Vi forventer, at den nye emballagetype i Danmark kan erstatte op mod 10.000 tons plastemballage til fødevarer med 8.000 tons genanvendelig og bionedbrydelig papiremballage. Det kan give en CO2-besparelse på mere end 20.000 tons om året”, siger Lars Germann, der er centerchef på Teknologisk Institut.
Læs også: RE-ZIP sætter turbo på udrulning af cirkulær emballage
Teknologisk Institut har samarbejdet med skotske CelluComp om at udvikle emballagen. CelluComp er specialister i materialer af cellulose og har stort fokus på bæredygtighed.
”Vi har udviklet en metode til at trække bittesmå fibre på næsten nano-størrelse ud af for eksempel sukkerroer. Efter processen står vi med en masse, der ligner revet parmesan. Massen har to egenskaber, der gør den særligt egnet til emballage: Den gør både emballagen betydeligt stærkere end traditionel pap- og papiremballage og helt tæt, så vi kan bruge vandbaserede coatings”, siger Christian Kemp-Griffin, der er CEO i CelluComp.
Udfordringer med coatingen
I løbet af samarbejdet har Teknologisk Institut især budt ind med ekspertise omkring fibre og emballageegenskaber. De har udviklet specielle forme til den nye emballage, formpresset massen til bægre og beklædt den med en ultratynd coating, der er bionedbrydelig.
Instituttet oplever i stigende grad, at erhvervslivet leder efter nye muligheder for at imødekomme forbrugernes store fokus på grøn omstilling. Det gælder også på emballagefronten.
”Den nye emballage taler ind i samfundets fokus på genanvendelse og cirkulær økonomi. Sammen med CelluComp udviklede vi en ny type coating, som viser gode barriereegenskaber, vandstabilitet og varmeforseglingsevner. Men vi så også mangelfuld væskebarriere, når vi brugte coatingen på bægrene”, siger Lars Germann.
Læs også: Grønt retursystem til nethandlens emballageforbrug efterlyser politisk opbakning
I modsætning til plastemballage, der er svær at genanvende, fordi den ofte består af flere laminerede lag af forskellige plasttyper, kan fiberemballagen i fremtiden sorteres og genanvendes som papir. Lige nu kan de danske sorteringsanlæg dog ikke sortere emballagen.
”På sigt forventes det, at anlæggene vil være avancerede nok til at kunne kategorisere emballagen som papir. Det er banebrydende, da papirbaserede fødevare-emballager som fx mælkekartoner normalt er lamineret med enten et tyndt lag af plastfolie eller voks, som gør dem uegnet til papirsortering”, siger Lars Germann.
- KCP