Fem trin til ansvarlig leverandørstyring der batter på bundlinien

Bæredygtighed eller ansvarlighed er i dag et konkurrenceparameter i kampen om kunderne. Ansvarlig leverandørstyring og indkøb har potentiale til for alvor at rykke både konkurrenceevne og bundlinie i den rigtige retning, mener forfatter og konsulent Alis Sindbjerg Hemmingsen. Ansvarlighed er ikke filantropi, men handler om at skabe forretningsmæssig værdi. Hun lancerer her fem konkrete råd til fremgangsmåde.

31.12.2011

SCM.dk

Verdens største supermarkedskæde Walmart er begyndt at stille direkte krav til ansvarlighed over for sine 100.000 leverandører. Det viser, at erhvervslivet bevæger sig fra en tidsperiode med frivillig miljø- og CSR-rapportering til en tidsperiode, hvor bæredygtighed er en integreret del af forretningsstrategien - fra nice-to-have til need-to-have. Hvis ansvarlighed ikke er en central del af din forretningsstrategi, er du nemlig ikke længere leverandør til verdens største dagligvarekæde. Og hvad Walmart gør i dag, vil – hvis det ikke allerede er sket - med stor sandsynlighed sprede sig til mange andre brancher på et tidspunkt.

SCM og CSR skal arbejde sammen
”Leverandørstyring og indkøb er et oplagt sted for alvor at starte rejsen mod en mere ansvarlig forretningsdrift. Jeg ser gerne, at de to fagområder CSR og SCM smelter mere sammen. Det er to forskellige fagdiscipliner, som er befolket af fagfolk med forskellige uddannelsesmæssige baggrunde, forskellige terminologier og som regel også forskellige personprofiler. Men der er god forretningsmæssig mening i at skabe et fællessprog og lade de to områder arbejde tættere sammen om at udvikle leverandørstyringen i en mere ansvarlig retning, der både tager højde for mennesker, miljø og mammon”, fortæller Alis Sindbjerg Hemmingsen og tilføjer: ” Den ene lejr kommunikerer meget i tal, den anden meget i bogstaver. Den ene lejr taler om ”spend”, den anden om ”coaching”.
Hun har mange års erfaring med indkøbsarbejde fra større virksomheder som Lego og Danfoss og har senest stået i spidsen for at organisere indkøbsarbejdet på Odense Universitets Hospital. Hun har nu etableret sig som konsulent inde for det, hun har døbt ”Responsible procurement” og har sammen med Ph.D. Henning de Haas fra KK Electronics og tidligere Syddansk Universitet skrevet en bog med samme navn ”Responsible Procurement – your practical workbook to growing profitable responsibility”.

Samfundsansvar og profit
”Der er en klar sammenhæng mellem virksomheders samfundsansvar og deres bundlinie, men det er der stadig mange virksomheder, der ikke har erkendt. Det er ikke længere nok at levere et kvalitetsprodukt. Kunderne vil have mere. De vil også have vished for, at producenten og producentens leverandørnetværk har gjort sig umage med at reducere energiforbrug, og de vil have dokumentation for, at produkterne er bæredygtige”, fortæller Alis Sindbjerg Hemmingsen og tilføjer: ”Ansvar spiller klart en stigende rolle for virksomheders konkurrenceevne. Men det åbner også op for gevinster på bundlinien på den korte bane. Arbejdet med at begrænse miljøpåvirkninger åbner op for nye måder at producere på, nye materialer og produkter og dermed mulighed for samtidig at øge indtjeningen”.

Ansvarlighed i indkøb
”Ansvarlig leverandørstyring eller indkøb indeholder store potentialer for at forbedre virksomhedens samlede ansvarlighedsprofil samt styrke både markedsandele og bundlinie. Det handler i høj grad om at gøre ansvarlighed til en del af virksomhedens indkøb. Mange virksomheder har allerede taget hul på denne erkendelsesmæssige proces, men mange ved ikke helt, hvordan de skal gribe det praktiske arbejde an”, fortæller Alis Sindbjerg Hemmingsen. Hun har derfor sammen med medforfatter Henning de Haas skitseret fem trin til en ansvarlig leverandørstyring, der batter på bundlinien i bogen ”Responsible Procurement”.

Fem trin til ansvarlig leverandørstyring
De fem trin omfatter:
1. Dan et overblik over de klimamæssige konsekvenser for virksomheden: Indledningsvis er det vigtigt at opnå et billede af klimaændringernes betydning for virksomheden for at kunne udpege virksomhedens bidrag til at imødekomme forandringerne.
2. Definer retningen – gerne ved hjælp af analyser (roadmap): Med udgangspunkt i klimaforandringerne giver bogen Responsible Procurement et forslag til seks analyseområder, der kan medvirke til at sætte retningen for virksomhedens udvikling.
3. Tilpas nuværende processer: Ansvarlighed kan indarbejdes i de nuværende processer, det behøver ikke at være en revolution.
4. Inddrag leverandørerne: Leverandørerne er en vigtig del af responsible procurement, fordi de udgør en stor og voksende del af virksomhedens forsyningsnetværk og dermed også en stor og voksende del af virksomhedens sociale samt miljømæssige belastning.
5. Motivér medarbejderne, kommuniker målrettet og mål præstationerne: For at sikre forankring af tiltagene omkring ansvarlig leverandørstyring er det afgørende at motivere medarbejdere. Det sker blandt andet gennem målrettet kommunikation og opfølgning på præstationerne.

Bredana Axcite A/S

Sponseret

Kan ældre ERP hæmme vækst?

PlanEven

Sponseret

Optimering af indkøbsprocesser med ordreportal

Relateret indhold

30.10.2024SCM.dk

Et nyt samarbejde løser et logistisk mareridt for transportvirksomhed

30.10.2024SCM.dk

Produktionsvirksomheder kan se frem til bedre vilkår med mindre bureaukrati

24.10.2024Bureau Veritas

Sponseret

Nye krav til bek. 761/2024 om energisyn og klimasyn

24.10.2024Bureau Veritas

Sponseret

ISO 14001: Webinar netværk

24.10.2024Bureau Veritas

Sponseret

CSRD-rapportering

23.10.2024SCM.dk

COP16: Redning af biodiversiteten for vores egen skyld

22.10.2024Zetes

Sponseret

Zetes investerer i Robotize, en virksomhed specialiseret i autonome mobile robotter

22.10.2024Bureau Veritas

Sponseret

Introduktion til Livscyklusvurdering (LCA)

Hold dig opdateret med SCM.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ledelse af forsyningskæden, Nyhedsbrevet kommer kun to gange pr. uge.

Se flere temaer

Events

Se alle
DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Supply Chain Management (SCM)

Få kompetencer til at designe og lede effektive produktions- og forsyningskæder, også kaldet supply chains, som er en forudsætning for virksomhedens konkurrenceevne.

Dato

31.10.2024

Tid

09:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

Roima Intelligence
Seminar
LOGIA WMS Roadshow - opnå bedre resultater på dit lager

Deltag og få indblik i, hvad dit lager kan opnå med WMS. Eksperter og WMS-brugere vil give dig konkrete råd til, hvordan du kommer i gang med lageroptimering ✅

Dato

31.10.2024

Tid

12:30

Sted

Scandic Aarhus Vest Rytoften 3, 8210, Aarhus V

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Netværksforsvar og angrebshåndtering

Vil du lære det nyeste inden for trusler, sårbarhed og malware – og samtidig blive skarp på kryptografiske løsninger?

Dato

31.10.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Jernbaneteknologi, -drift og -kapacitet

På kurset Jernbaneteknologi, -drift og -kapacitet, som også er et diplommodul, lærer du om planlægning, opbygning og drift af jernbaner. Kurset omfatter blandt andet simulering, procesanalyse og driftsanalyse angående både passager- og godstrafik.

Dato

01.11.2024

Tid

08:30

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Digitale forretningsstrategier og -modeller

Vil du have bedre forståelse for digital transformation og digitale strategier? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplommodul, og få kompetencer til at vurdere og definere digitale forretningsstrategier, der skaber værdi for din virksomhed.

Dato

05.11.2024

Tid

09:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

Bureau Veritas
Kursus
Nye krav til bek. 761/2024 om energisyn og klimasyn

Energistyrelsen udsendte den 1. juli 2024 den nye Bekendtgørelse 761/2024 om obligatoriske energiledelsessystemer og energi og klimasyn i visse virksomheder.

Dato

06.11.2024

Sted

Online