12.05.2020 | Lager & distribution
Europæisk transportindustri ser lille fremgang i fragtkapacitet
Selvom den europæiske vejtransport blev kastet ud i kaoslignende tendenser i coronakrisens indledende faser, viser ny data fra årets første kvartal, at driften blev nogenlunde vedligeholdt, mens kapaciteten nu er begyndt at stige igen.
Bilindustrien har blandt andet måtte lukke flere produktionsfaciliteter, hvilket har resulteret i lang mindre vejfragt for sektoren.
Coronapandemien har haft - og har stadig - klare indvirkninger i form af nedsat kapacitet og drift i den europæiske transportindustri, hvilket flere distributionsselskaber har kompenseret for ved at transportere mindre gods og derved opretholde distributionsniveauet nogenlunde.
Læs også: Coronakrisen giver verdensomspændende flaskehalse for godstransporten
Det oplyser Transport Intelligence (TI) og Upply i deres seneste rapport om sektoren. Undersøgelsen viser, at den samlede godstransport i Europa i første kvartal er faldet med 0,8 procent sammenlignet med samme periode i 2019 og 0,2 procent i forhold til hele forrige år, skriver The Loadstar.
”Produktionen i bilbranchen stod stort set stille i midten af marts måned, hvor betydelige mængder vejfragt gik tabt i sektoren. Der var desuden voldsomme spring i efterspørgslen efter transport af dagligvarer som følge af forbrugernes panikindkøb, selvom det i Frankrig, Spanien og Italien dog ser ud til, at efterspørgslen er aftaget lidt efterfølgende. Kemisk og farmaceutisk produktion har haft et vedvarende højt niveau af efterspørgsel under krisen, mens modesalget og den industrielle sektor har lidt”, oplyser TI og Upply i rapporten.
Pandemi påvirker forskelligt
Som reaktion på coronakrisen oplyser rapporten endvidere, at flere aktører i transportindustrien valgte at nedlægge aktiviteterne. En undersøgelse af den franske fragtorganisation FNTR viser blandt andet, at 86 procent af franske distributionsvirksomheder i slutningen af marts havde enten delvist eller helt lukket ned for driften.
Selvom det overordnede fald i kapacitet i Europa har medvirket til at opretholde niveauet af fragt, påpeger rapporten, at kan dette fluktuere i forhold til, hvilken sektor der er tale om.
”Som resultat af nedlukningen er efterspørgslen på vejtransport faldet klart, selvom der i den farmaceutiske industri og dagligvarebranchen har været nogle mærkbare udsving. Forsyningskæderne er blevet rystede på grund af kapacitetsnedskæringerne, mens dieselpriserne var på sit laveste i marts. Dette har ledt til øgede svingninger i priserne på vejtransport”, lyder det ifølge The Loadstar.
Lys forude
Ny data fra Shippeo, der monitorerer driften på over 3.000 fabrikker og varelagre i Europa for at kunne skabe et øjebliksbillede af forsyningskæderne, viser imidlertid fremskridt i aktivitetsniveauet i april på tværs af sektorerne i transportindustrien.
Analysen gennemgår udviklingen i bilindustrien, fødevarer og tobak, metal-, gummi-, plastik- og papirindustrien, maskineri og udstyr, byggebranchen samt detailhandel af non food-produkter.
Læs også: Fin dansk repræsentation blandt Europas supply chain-stjerner
Med undtagelse af sektoren for metal, gummi, plastik og papir, har aktivitetsraten ved udgangen af april været højere end i starten af marts måned. Bilbranchen er eksempelvis gået fra et indeks på 4 procent i marts til 11 procent den 27. april som resultat af produktion, der bliver genoptaget.
- HCL
Denne artikel er en del af temaet Coronavirus
Branchenyt

Individuel støtte til unge viser lovende resultater
Det hjælper at bruge en særlig metode med individuel støtte, når unge i psykisk mistrivsel skal i arbejde eller uddannelse. Det viser de foreløbige resultater fra et seksårigt forskningsstudie fra Københavns Professionshøjskole. Men de gode resultater kræver, at metoden bliver fulgt nøje, lyder det fra forskerne bag.
Innovation

SAS Institute investerer massivt i udvikling af industri-specifikke AI-løsninger
SAS Institute, den førende globale virksomhed inden for dataanalyse og AI til arbejdsbrug, vil investere knap 7 milliarder danske kroner i udviklingen af praktiske og værdiskabende AI-løsninger til offentlige og private virksomheder.
Lager & distribution

De danske havne oplever stigende aktivitet
I 2022 blev der langet 97,2 millioner ton gods over de danske kajanlæg. Det er en stigning på 2 procent sammenlignet med året før, og den største godsmængde de danske havne har håndteret siden 2008, hvor der gik 106,1 millioner ton gods igennem de danske havne.
Branchenyt

Strømlining af organisationen sætter guldaftryk på bundlinien
Columbus oplevede godt momentum i årets første kvartal. Omsætningen steg med 7 procent (12 procent i lokale valutaer), og driftsresultatet steg med hele 33 procent i Q1 2023. Optimeringen af leveranceorganisationen slår nu for alvor igennem med et løft i effektiviteten til 67 procent mod 62 procent i Q1 2022.
Lager & distribution

Et internationalt emballageflow betyder en mere effektiv forsyningskæde
Emballagens betydning for forsyningskæden bliver større, fordi EU er i færd med at indføre direktiv for producentansvar. Det kan virke som en hæmsko. Men det i virkeligheden en gave, mener en ekspert.
Branchenyt

Ørsted lancerer Europas største produktion af e-methanol
Ved et arrangement i Örnsköldsvik i det nordlige Sverige tog Ørsted det første spadestik på Europas største e-methanolprojekt, FlagshipONE. Det markerer ikke kun starten på byggeriet af projektet, men også det første skridt i en ny epoke inden for grøn søfart, hvor store produktionsanlæg vil levere methanol til en stadig voksende flåde af methanoldrevne fartøjer.