02.06.2023  |  Produktion

EU slår hårdt ned på skovfældende producenter

Det skal være slut med kaffe, kakao og træ, der har været årsag til rydning eller forringelse af skov. Et vigtigt skridt i kampen mod global skovrydning, siger miljøministeren.

Hvert år mister verden et skovområde, der svarer til cirka to gange Danmarks areal, på grund af skovrydning. Træ bliver fældet og arealerne brugt til blandt andet at dyrke afgrøder, der anvendes til dyrefoder, papirprodukter, fødevarer og mange andre varer, der ender på hylderne i vores supermarkeder. Det har fatale konsekvenser for miljø, klima og for de lokalbefolkninger, som bor i skovområderne.

Et flertal i EU har vedtaget en forordning, der stiller krav til virksomheder om at dokumentere, at en lang række varer er produceret uden at føre til skovrydning og skovforringelse, samt at relevant national lovgivning i oprindelseslandet er overholdt. Hele verden er omfattet - fra Amazonas til vores skove herhjemme.
EU har valgt at stille kravene for de varer, som er skyld i størstedelen af rydning og forringelse af skov verden over. Det gælder blandt andet varer som soja, kakao, kaffe, kvæg – både kød og læder - og træ. Det glæder miljøminister Magnus Heunicke sig over:

”Der lever utallige arter i verdens skove. Når vi fælder skov, frarøver vi derfor dyr og planter deres levesteder. Samtidig er skovrydning en af de største kilder til CO2-udledning. I Danmark har vi længe kæmpet for at stoppe den globale skovrydning, og den nye forordning er et vigtigt skridt i den rigtige retning”, siger Magnus Heunicke.

Miljøministeren understreger, at arbejdet ikke er slut. Danmark kæmper fortsat for, at
lovgivningen også kommer til at beskytte andre økosystemer som for eksempel savanneområder og andre områder med høj naturværdi.

Produktion må ikke koste skov
Virksomheder skal blandt andet ved brug af GPS-koordinater bevise, at der ikke er blevet ryddet skov på det areal, som råvaren er produceret på. Virksomheder skal også dokumentere, at de overholder miljølovgivning og oprindelige folks rettigheder i produktionslandet.
Hvis virksomhederne ikke kan dokumentere dette, risikerer de store bøder.

”Vi bliver alle nødt til at gøre en indsats, hvis vi skal redde verdens tilbageværende skove. Men det kan virke uoverskueligt som forbruger at forstå, hvor og hvordan varer er produceret. Med den nye forordning skal alle virksomheder, der handler med de udvalgte varegrupper i EU, eller eksporterer dem fra EU, leve op til de her krav. Det sikrer også forbrugerne mod utilsigtet at medvirke til skovrydning”, siger miljøminister Magnus Heunicke.

Læs også: Miljøcertificering gør møbelfabrik mere attraktiv

Den præcise dato for ikrafttrædelse er endnu ikke endeligt fastlagt, men det forventes, at større virksomheder skal overholde reglerne fra slutningen af 2024, mens små- og mellemstore virksomheder får en frist på et ekstra halvt år. Herhjemme bliver det Miljøstyrelsen, der skal kontrollere, om virksomhederne lever op til reglerne, og Miljøministeriet vil udarbejde vejledninger og information til virksomhederne.

Fakta om skovrydning
• Den nye forordning definerer skovrydning som skovområder, der fældes for at blive til landbrugsarealer.
• Fra 1990 til 2020 er skovarealer større end hele EU's areal forsvundet (420 millioner hektar). Det svarer til cirka 10 procent af verdens tilbageværende skove.
• Hvert år mister verden et skovareal der svarer til cirka 2 gange Danmarks areal (10 millioner hektar).
• Drivhusgasudledninger fra skovrydning udgør omkring 11 procent af verdens samlede udledninger.

- PiB

Mere fra SCM.dk – forum for ledelse af forsyningskæden

SCM.dk – forum for ledelse af forsyningskæden

www.scm.dk

SCM.dk – forum for ledelse af forsyningskæden – er Danmarks eneste erhvervsmedie og community med dedikeret fokus på optimering af forsyningskæden. Medlemmer på SCM.dk kan bidrage aktivt med indhold og erfaring og betragtes som en indsigtsfuld vidensressource i udviklingen af SCM.dk. Vi udkommer dagligt på SCM.dk, ugentligt med nyhedsbreve samt ni gange om året med magasinet SCM+LOGIST…

Se virksomhedsprofil  

  SCM.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere