EU planlægger at udskyde afskovnings-direktivet

På grund af pres fra regeringer og virksomheder har EU-Kommissionen foreslået at udsætte ikrafttrædelsen af afskovningsdirektivet. Det møder kritik fra flere sider.

Foto: 123rf.com

07.10.2024

Eva Harpøth Skjoldborg, SCM.dk

EU-Kommissionen møder i disse dage betydelig kritik efter forslaget om at udsætte implementeringen af en lov, der skal forhindre import af varer forbundet med afskovning. Den såkaldte EU Deforestation Regulation (EUDR), der blev vedtaget i 2023 som en central del af EU’s klimaindsats, var planlagt til at træde i kraft i december 2024, men er nu foreslået udsat i 12 måneder. Denne beslutning har udløst bekymringer om EU's klimaambitioner og dens engagement i at bekæmpe afskovning og klimaforandringer. Det skriver Reuters og The Guardian. 

Ifølge WWF er EU  gennem sin import verdens andenstørste bidrager til afskovning.  

Reaktion på massivt pres

Forslaget er affødt af  pres fra både regeringer og industri. EUDR skulle oprindeligt træde i kraft i december 2024 og ville kræve, at virksomheder beviser, at deres produkter såsom soja, kaffe, palmeolie, og kød ikke bidrager til afskovning. Manglende overholdelse ville medføre høje bøder. Udsætningsforslaget lægger op til, at større virksomheder først skal efterleve loven fra december 2025, mens mindre virksomheder får endnu længere tid.

Mange af de lande, der eksporterer varer til EU, har hævdet, at loven er for byrdefuld, især for små producenter, der har svært ved at opfylde de strenge krav om at dokumentere afskovningsfri forsyningskæder. Kritikerne peger på, at det uretfærdigt vil straffe småbønder og skubbe dem ud af EU-markedet. Virksomheder har påpeget, at kravene om digital kortlægning af forsyningskæder, der strækker sig over hele verden, vil være ekstremt komplekse og potentielt uigennemførlige for mange.

I Europa har et flertal af medlemslandenes regeringer udtrykt bekymring over lovens potentielle indvirkning på forsyningskæder og stigende omkostninger for landbruget. Den konservative gruppe i EU-Parlamentet (EPP) har siden valget i juni arbejdet dedikeret på at forsinke lovens ikrafttrædelse. 

Kommissionen argumenterer for, at en udsættelse vil give virksomheder mere tid til at forberede sig og dermed sikre en smidigere implementering. Ifølge dem er udsættelsen en "balanceret løsning", der vil hjælpe med at minimere forsyningsforstyrrelser og give lande bedre tid til at tilpasse sig de nye krav.

Kritik af udsættelsen

Miljøorganisationer og grønne politikere har ikke overraskende reageret skarpt på forslaget om udsættelse. Greenpeace har anklaget EU's kommissionsformand, Ursula von der Leyen, for at svigte klimakampen og gå på kompromis med nødvendige foranstaltninger mod afskovning. De mener, at forsinkelsen giver mulighed for fortsat afskovning, hvilket vil bidrage yderligere til klimaforandringer og tab af biodiversitet. Som de skriver på deres europæiske hjemmeside: “Von der Leyen might as well have wielded the chainsaw herself”.

WWF og andre miljøgrupper har fremhævet, at udsættelsen skader EU’s troværdighed i forhold til klimaforpligtelser, og det er blevet bemærket, at skovbrande og afskovning fortsætter i alarmerende tempo i områder som Amazonas. Tidligere EU- miljøkommissær Virginijus Sinkevičius har advaret om, at udsættelsen vil bringe 32.000  hektar skov i fare hver dag, fastholde stigende CO2-udledninger og underminere EU's position som en global leder i kampen mod klimaforandringer.

Derudover udtrykker kritikere frygt for, at udsættelsen vil styrke lobbyisternes indflydelse og potentielt svække lovens endelige udformning.

Forslaget om udsættelse skal godkendes af EU's Ministerråd og EU-Parlamentet. Det forventes at ske uden problemer. 
 

Teknologisk Institut Innovation og Digital Transformation

Sponseret

Sådan bliver din SMV resilient i 2025

DACHSER Intelligent Logistics

Sponseret

Fremtidens terminal har 470 scannere

Relateret indhold

22.11.2024SCM.dk

Resten af ledelsen skal også forstå ESG

22.11.2024SCM.dk

Industrispecialist opkøber endnu en værktøjs-aktør

20.11.2024SCM.dk

Hvor bliver jeres usolgte varer af?

20.11.2024Bureau Veritas

Sponseret

Webinar: Learn about AQAP2110 Standards and their requirements

15.11.2024SCM.dk

Danmark og Holland indgår tæt samarbejde om VE og brintproduktion

14.11.2024SCM.dk

Ny rapport: Arbejdsvilkår overskrider firmas eget kodeks

11.11.2024SCM.dk

Ny virksomhedstype vil lukke huller i cirkulær økonomi

11.11.2024SCM.dk

Millionbøde til bilproducent for greenwashing i Danmark

Hold dig opdateret med SCM.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ledelse af forsyningskæden, Nyhedsbrevet kommer kun to gange pr. uge.

Se flere temaer

Events

Se alle
DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Supply Chain Management (SCM)

Få kompetencer til at designe og lede effektive produktions- og forsyningskæder, også kaldet supply chains, som er en forudsætning for virksomhedens konkurrenceevne.

Dato

31.10.2024

Tid

09:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

Bureau Veritas
Kursus
CSRD-rapportering

EU’s Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) er en game changer for bæredygtighedsrapportering, da det blandt andet fastsætter ensartede metoder og måleenheder for virksomheders rapportering af miljømæssige, sociale og ledelsesmæssige aspekter (ESG).

Dato

07.11.2024

Sted

Oldenborggade 25-31, 7000 Fredericia

Teknologisk Institut Innovation og Digital Transformation
Konference
Sådan bliver din SMV resilient i 2025

Deltag i denne konference og få indsigt i de udfordringer og muligheder, der bliver vilkårene for danske SMV’er som din i 2025.

Dato

28.11.2024

Tid

09:00

Sted

Aarhus

Bureau Veritas
Webinar
Webinar: Miljømærkninger

I dag findes der et væld af miljømærker, men hvad er deres egentlige værdi, og hvordan vælger man det rette miljømærke for sin virksomhed? Dette webinar vil tage udgangspunkt i ESG-principperne (Environmental, Social, Governance) og undersøge, hvordan miljømærker kan bidrage til at dokumentere jeres indsats på disse tre områder.

Dato

28.11.2024

Tid

10:00

Sted

Online

Bureau Veritas
Webinar
Webinar: ISO 27001 & ISO 27701 certificering

Lær om fordelene ved en ISO 27001 certificering

Dato

29.11.2024

Tid

10:30

Sted

Online

Bureau Veritas
Webinar
Webinar: Learn about AQAP2110 Standards and their requirements

Did you know that suppliers of products and services to the NATO Member Countries Defence Acquisition and Logistics Organizations often must meet relevant NATO quality standards outlined in the AQAP - Allied Quality Assurance Publications?

Dato

11.12.2024

Tid

13:00

Sted

Online