ESG og krig præger billedet på feltstudietur

En flok studerende fra SDU har været på feltstudietur til Finland og Estland. To studerende fortæller, at den grønne omstilling og den russiske trussel – med ulige fordeling - præger billedet i de finske og estiske virksomheder og forsyningskæder.

”Krigen mellem Rusland og Ukraine fylder meget. Jeg får det indtryk, at finske virksomheder og myndigheder er meget optagede af, hvordan de bedst sikrer forsyninger i tilfælde af krig”, fortæller Thomas Kirkeby Matthiassen. Han har sammen med en række medstuderende fra Syddansk Universitet været på feltstudietur til Helsinki og Tallinn. Foto: 123rf.com.

08.11.2024

Poul Breil-Hansen, SCM.dk

Finske virksomheder tænker bæredygtighed ind i alle aspekter af forretning og forsyningskæde; mens estiske virksomheder er mindre optagede af ESG og mere fokuserede på at forberede sig på, at den russiske trussel bliver til virkelighed. Sådan lyder den forenklede konklusion fra de to deltagere på feltstudiet fra Syddansk Universitet HA-studerende Alberte Mørch Lavendt og cand.merc. studerende Thomas Kirkeby Matthiassen.

Det grønne Finland
”Vi besøgte blandt andet den store finske virksomhed Fiskars, som blandt mange andre opkøb de seneste år har opkøbt de hæderkronede danske brands Royal Copenhagen og Georg Jensen”, fortæller Alberte og tilføjer: ”Fiskars tænker på linje med mange andre finske virksomheder bæredygtighed ind i alt, hvad de foretager sig. Jeg var meget imponeret af, hvor strategisk tænkende hele organisationen er, og i hvor høj grad Fiskars formår at skabe sammenhæng i alle dele af værdikæden. Det er samtidig tydeligt for mig, at den russiske trussel og Nato også spiller en stor rolle. Finnerne forbereder sig hver dag på krig. Så der er både en glæde for eksempel forbundet med den bæredygtige udvikling og en anspændthed forbundet med krigstruslen”.

Thomas supplerer Albertes observationer: ”Krigen mellem Rusland og Ukraine fylder meget. Jeg får det indtryk, at finske virksomheder og myndigheder er meget optagede af, hvordan de bedst sikrer forsyninger i tilfælde af krig”. 

Han fortæller, at Finland importerer cirka 80 procent af alle varer, og at en stor del af den import foregår med skib via Østersøen. Skibstrafikken i Østersøen vil sandsynligvis blive hårdt ramt, hvis eller når en krig bryder ud, så det er en tydelig sårbarhed for de finske forsyninger. Der er tanker om at styrke togforbindelserne gennem Sverige og Norge som en alternativ forsyningslinje.

Han er helt på linje med Alberte i vurderingen af Fiskars Group: ”Fiskars Group har en stærk sammenhængende fortælling, og virksomheden ser ud til at have en imponerende strategisk sammenhængskraft på tværs af funktioner og lokationer. Vi hørte meget ensartede fortællinger fra ansvarlige ledere for ESG, udvikling, design og markedsudvikling, og da vi bevægede os fra hovedkvarteret i udkanten af Helsinki til en fabriksenhed en times kørsel væk, så var budskaber og signaler de samme. Det synes jeg var meget inspirerende at høre”.

For mig var den største åbenbaring ved denne feltstudietur, at der er lande så tæt på os, hvor truslen om krig er så åbenlys og nærværende”

Alberte Mørch Lavendt

Det kommercielle Estland
Mens finske virksomheder har meget fokus på den grønne omstilling, så er de to studerende enige om, at fokus i Estland er mere præget af et benhårdt kommercielt fokus og den russiske trussel.

”Det hedder ikke ’hvis russerne kommer’, men ’når russerne kommer’ i Estland. Det er mit indtryk, at den trussel fylder så meget i esternes bevidsthed, at den bæredygtige udfordring bliver mere sekundær. Estland er medlem af EU, og EU i fuld gang med at indføre skrappe ordninger, som alle – i hvert fald større - EU-virksomheder skal leve op til. Men det fylder altså langt mindre hos estiske virksomheder end, det gør i det finske og danske erhvervsliv”, fortæller Thomas og tilføjer: ”Vi forsøgte at udfordre esterne en del på det manglende bæredygtighedsfokus, og det virker på mig som om, de gemmer sig lidt bag ’russerne kommer’. Det er måske forståeligt nok. Men det er alligevel tankevækkende, at der kan være så stor forskel i forskellige EU-lande, hvor virksomhederne jo er underlagt de samme krav”.

”Finnerne er meget optaget af ESG, mens esterne er meget optaget af business og at tjene penge. Den russiske trussel er meget synlig i Estland. Vi var for eksempel forbi den russiske ambassade i Tallinn, og her var omgivelserne overdænget med ukrainske flag. Det er meget tydeligt, hvad esterne mener om krigen i Ukraine og den russiske aggression”, fortæller Alberte og supplerer:

”For mig var den største åbenbaring ved denne feltstudietur, at der er lande så tæt på os, hvor truslen om krig er så åbenlys og nærværende. I Danmark har vi et meget mere distanceret og tilbagelænet forhold til truslen om krig. Det er altså helt anderledes i Finland og ikke mindst Estland. Her fylder krigen næsten alt”.

Descartes

Sponseret

Toldbehandling fra Descartes – øg resiliensen i forsyningskæden

AGR

Sponseret

Er dit ERP nok til lagerstyring? Sådan lukker AGR hullerne i forsyningskæden

Relateret indhold

03.12.2024SCM.dk

Verden fastholder globaliseringsniveau på 25 procent

03.12.2024SCM.dk

Frode Laursen køber aarhusiansk transportvirksomhed

03.12.2024SCM.dk

76 procent af alle transformationer af logistikoperationer slår fejl

29.11.2024SCM.dk

Startups forventer, at AI vil sparke til Europas vækst

25.11.2024SCM.dk

Kan I skaffe de kompetencer I har brug for?

25.11.2024SCM.dk

Mange millioner skal styrke produktivitet, omsætning og beskæftigelse

24.11.2024Slimstock Nordic

Sponseret

Slimstock & Brødrene A&O samarbejde i mere end 12 år

22.11.2024SCM.dk

Industrispecialist opkøber endnu en værktøjs-aktør

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med SCM.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ledelse af forsyningskæden, Nyhedsbrevet kommer kun to gange pr. uge.

Se flere temaer

Events

Se alle
DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Supply Chain Management (SCM)

Få kompetencer til at designe og lede effektive produktions- og forsyningskæder, også kaldet supply chains, som er en forudsætning for virksomhedens konkurrenceevne.

Dato

31.10.2024

Tid

09:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

Bureau Veritas
Kursus
CSRD-rapportering

EU’s Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) er en game changer for bæredygtighedsrapportering, da det blandt andet fastsætter ensartede metoder og måleenheder for virksomheders rapportering af miljømæssige, sociale og ledelsesmæssige aspekter (ESG).

Dato

07.11.2024

Sted

Oldenborggade 25-31, 7000 Fredericia

Bureau Veritas
Webinar
Webinar: Learn about AQAP2110 Standards and their requirements

Did you know that suppliers of products and services to the NATO Member Countries Defence Acquisition and Logistics Organizations often must meet relevant NATO quality standards outlined in the AQAP - Allied Quality Assurance Publications?

Dato

11.12.2024

Tid

13:00

Sted

Online

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Projektledelse – metoder og værktøjer - dag

Vil du være projektleder – eller ønsker du at opkvalificere dine projektlederkompetencer? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplom modul, og styrk dine evner til at planlægge, styre og følge op på projekter.

Dato

27.01.2025

Tid

09:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Grundlæggende objektorienteret programmering

Vil du opkvalificere dine evner inden for objektorienteret programmering? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplommodul, og få kompetencer til at designe objektorienterede programløsninger for din virksomhed.

Dato

27.01.2025

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Projektledelse – metoder og værktøjer - aften

Vil du være projektleder – eller ønsker du at opkvalificere dine projektlederkompetencer? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplom modul, og styrk dine evner til at planlægge, styre og følge op på projekter.

Dato

27.01.2025

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup