16.02.2023 | Lager & distribution
En digital tvilling kan udvikle din lagerautomation
En digital tvilling åbner op for forbedringer af layout, præstationer, organisation, udstyr og automation på dit lager. Den kan for eksempel give et mere sikkert beslutningsgrundlag, når I skal investere i robotanlæg, AGV’er, AMR’er eller anden dyr lagerautomation. Ligesom det er et stærkt værktøj til løbende forbedring af lagerdriften.
En digital tvilling skaber en digital sandkasse, hvor lagerledelsen kan afprøve mange forskellige tiltag og få ret præcis viden om, hvordan tiltagene vil påvirke lagerdriften. Foto: 123rf.com.
De sidste års forstyrrelser af forsyningskæder og forsyningskaos har skabt et stærkt fokus på virksomheders supply chain management, og her spiller lageret en hovedrolle. Lageret er i øjeblikket genstand for voldsom udvikling, og der bliver bygget, renoveret og automatiseret på livet løs.
Men hvordan skaber man innovation på lageret uden, at omkostninger, risici, fejlkilder, mistrivsel, arbejdsulykker og så videre eksploderer? Det gør man med en digital tvilling. I hvert fald hvis man læser hvidbogen
”Discovering innovation with digital twin” udgivet af Körber Supply Chain – og Körber er her på linje med mange andre branchefolk og eksperter.
Årsagen er meget forenklet sagt, at forsyningskæden og moderne lagerdrift i dag indeholder så meget kompleksitet, at det er nødvendigt med avancerede simulerings- og modelleringsværktøjer for at overskue de mange konsekvenser og effekter forandringer vil medføre. Eller som forfatterne til hvidbogen formulerer det i populær form: ”Beslutninger om hvad, der skal til, for at løse komplekse logistikudfordringer skal mere have form af kirurgiske indgreb end af at trække en kanin ud af en hat”.
Eksperimentér uden risici
Øvelse gør mester. Men når det handler om at udvikle på et distributionscenter, der er spækket med dyrt udstyr og uoverskuelig kompleksitet, så kan det blive en dyr og anstrengende affære at prøve sig frem, når den bedste løsning skal findes. Her kommer den digitale tvilling ind i billedet, fordi den gør det muligt at ’øve sig’ og afprøve forskellige scenaria uden, at I bliver straffet, når I foretager dyre og risikable beslutninger.
Lyt også til: Podcast om effektive logistikløsninger til den offentlige sektor
En digital tvilling er helt enkelt en digital kopi i realtid af forsyningskæden eller lageret, som bliver bygget og vedligeholdt i dedikeret software. Ifølge Gartner er en digital tvilling af lagerdrift ”et system, der virtuelt replikerer alle enheder, der understøtter fulfilmentprocessen. Systemet replikerer enhederne i et 3D-univers, så det er let at overskue, modellere og simulere”. Det skaber en digital sandkasse, hvor lagerledelsen kan afprøve mange forskellige tiltag og få ret præcis viden om, hvordan tiltagene vil påvirke lagerdriften.
Tre faktorer og fire anvendelseseksempler
Hvidbogen gør opmærksom på tre faktorer, hvor systemer til digitale tvillinger tilbyder forskelligheder:
• Granularitet: Digitale tvillinge-systemer varierer i muligheder for makro- og mikro-indsigter. Nogle systemer simulerer for eksempel præstationerne for hver enkelt materialehåndteringsenhed eller hver enkelt lagermedarbejder på individuelt niveau.
• Integrationer: Der er forskel på at simulere med eller uden data fra ERP eller WMS. Inkluderer I data fra ERP/WMS opnår I en mere præcis simulering.
• Omfang: Systemerne tilbyder forskellige muligheder for at brede simuleringer ud, så de også omfatter yard management og transport til og fra lageret.
Hvidbogen fremhæver også fire eksempler på konkrete anvendelsesmuligheder:
1. Pladsbehov og lagerdesign: En digital tvilling kan analysere fordele og ulemper af jeres fysiske plads og på den måde fastlægge kapacitet. Måske er der mulighed for at optimere pladsen, så der bliver plads til flere varer. Måske er der basis for at investere i et nyt distributionscenter. Måske vil det være en fordel at etablere samarbejde med en ekstern 3PL, der kan supplere jeres plads og muligheder.
2. Teknologi og processer: En digital tvilling kan integrere data og processer fra ERP, WMS og/eller andre systemer, men systemet kan også ’forstå’ transport- og accelerationstid for bemandede og ubemandede materialehåndteringsudstyr som for eksempel gaffeltrucks og AGVer. Det er vigtige detaljer i det store billede, fordi det bidrager til et mere præcist billede af lagerdriften.
3. Bemandingsanalyse og -processer: Arbejdsmarkedet er præget af mangel på arbejdskraft, og det er derfor afgørende at have et værktøj, der kan analysere præstationer og hvordan lagerledelsen bedst gør brug af den begrænsede medarbejderstab. Den digitale tvilling kan fastlægge den optimale bemanding på hvert enkelt skifte, hvornår der vil forekomme spidsbelastninger og kortlægge muligheder for at gøre brug af støtteværktøjer som for eksempel stemmestyret pluk eller AGVer.
4. Netværksoptimering: En digital tvilling kan bidrage til at simulere lagerkapaciteter i forhold til geografisk fordelt efterspørgsel. Det hjælper til at optimere distributionsnetværk, 3PLer med mere.
Denne artikel er en del af temaet Tema om lagerautomation marts 23

Videnskaben taler sit klare sprog om klimaet
FN’s klimapanel (IPCC) har sat sidste punktum i sjette hovedrapport. Rapporten vil stå som en videnskabelig hjørnesten mange år frem og danne grundlag for fremtidens klimapolitik.
Strategi & ledelse

Vil være pioner i vedvarende energi på faciliteter
Logicenters vil installere solceller på tværs af 800.000 m2 tagareal på selskabets logistikcentre. Det svarer til 133 fodboldbaner og er mere end en fordobling. Det er samtidig en indikation på, hvor høj prioriteret bæredygtighed har for erhvervslivet.
Lager & distribution

Billund Lufthavn tænker stort
Den 20. marts blev Maersk Air Cargos første fragtfly sendt på vingerne fra Billund Lufthavn til Kina. Det skete efter en reception med skåltaler, snoreklip og netværk blandt andet med besøg fra transportminister Thomas Danielsen og erhvervsminister Morten Bødskov.
Lager & distribution

5 dominerende automationstendenser lige nu
I marts måned var repræsentanter for den internationale robot-branche samlet i Odense til European Robotics Forum 2023. I den anledning gav Rasmus Smet Jensen, Vice President, Marketing & Strategy hos Mobile Industrial Robots (MiR), sit bud på de vigtigste tendenser inden for automation lige nu.
Lager & distribution

Dagrofas logistik skaber vækst i årsregnskabet
Dagrofas årsresultat for 2022 lander på 74 millioner kroner, hvilket er fødevarekoncernens bedste i 11 år og knap 30 procent bedre end sidste år. Det er i høj grad fødevarekoncernens foodservice- og logistikforretninger, som trækker det samlede årsresultat op, mens detail – i lighed med øvrige markedsdeltagere - har været udfordret af svære markedsvilkår og høje energipriser.
Innovation

Danmarks naturressourcer for 2023 er opbrugt
Den 28. marts har Danmark opbrugt sine naturlige ressourcer for 2023 som et af de første lande i verden. Dagen er også kendt som ‘Overshoot Day’. Resten af året bruger vi flere ressourcer – for eksempel fisk og træ – end Jorden naturligt kan genskabe resten af året. Danmarks forbrug skal reduceres, mener WWF Verdensnaturfonden, som sammen med DBA sætter fokus på genbrug.