En digital tvilling kan udvikle din lagerautomation

En digital tvilling åbner op for forbedringer af layout, præstationer, organisation, udstyr og automation på dit lager. Den kan for eksempel give et mere sikkert beslutningsgrundlag, når I skal investere i robotanlæg, AGV’er, AMR’er eller anden dyr lagerautomation. Ligesom det er et stærkt værktøj til løbende forbedring af lagerdriften.

En digital tvilling skaber en digital sandkasse, hvor lagerledelsen kan afprøve mange forskellige tiltag og få ret præcis viden om, hvordan tiltagene vil påvirke lagerdriften. Foto: 123rf.com..

16.02.2023

Poul Breil-Hansen, SCM.dk

De sidste års forstyrrelser af forsyningskæder og forsyningskaos har skabt et stærkt fokus på virksomheders supply chain management, og her spiller lageret en hovedrolle. Lageret er i øjeblikket genstand for voldsom udvikling, og der bliver bygget, renoveret og automatiseret på livet løs.

Men hvordan skaber man innovation på lageret uden, at omkostninger, risici, fejlkilder, mistrivsel, arbejdsulykker og så videre eksploderer? Det gør man med en digital tvilling. I hvert fald hvis man læser hvidbogen

”Discovering innovation with digital twin” udgivet af Körber Supply Chain – og Körber er her på linje med mange andre branchefolk og eksperter.

Årsagen er meget forenklet sagt, at forsyningskæden og moderne lagerdrift i dag indeholder så meget kompleksitet, at det er nødvendigt med avancerede simulerings- og modelleringsværktøjer for at overskue de mange konsekvenser og effekter forandringer vil medføre. Eller som forfatterne til hvidbogen formulerer det i populær form: ”Beslutninger om hvad, der skal til, for at løse komplekse logistikudfordringer skal mere have form af kirurgiske indgreb end af at trække en kanin ud af en hat”.

Eksperimentér uden risici
Øvelse gør mester. Men når det handler om at udvikle på et distributionscenter, der er spækket med dyrt udstyr og uoverskuelig kompleksitet, så kan det blive en dyr og anstrengende affære at prøve sig frem, når den bedste løsning skal findes. Her kommer den digitale tvilling ind i billedet, fordi den gør det muligt at ’øve sig’ og afprøve forskellige scenaria uden, at I bliver straffet, når I foretager dyre og risikable beslutninger.

Lyt også til: Podcast om effektive logistikløsninger til den offentlige sektor

En digital tvilling er helt enkelt en digital kopi i realtid af forsyningskæden eller lageret, som bliver bygget og vedligeholdt i dedikeret software. Ifølge Gartner er en digital tvilling af lagerdrift ”et system, der virtuelt replikerer alle enheder, der understøtter fulfilmentprocessen. Systemet replikerer enhederne i et 3D-univers, så det er let at overskue, modellere og simulere”. Det skaber en digital sandkasse, hvor lagerledelsen kan afprøve mange forskellige tiltag og få ret præcis viden om, hvordan tiltagene vil påvirke lagerdriften.

Tre faktorer og fire anvendelseseksempler
Hvidbogen gør opmærksom på tre faktorer, hvor systemer til digitale tvillinger tilbyder forskelligheder:

• Granularitet: Digitale tvillinge-systemer varierer i muligheder for makro- og mikro-indsigter. Nogle systemer simulerer for eksempel præstationerne for hver enkelt materialehåndteringsenhed eller hver enkelt lagermedarbejder på individuelt niveau.

• Integrationer: Der er forskel på at simulere med eller uden data fra ERP eller WMS. Inkluderer I data fra ERP/WMS opnår I en mere præcis simulering.

• Omfang: Systemerne tilbyder forskellige muligheder for at brede simuleringer ud, så de også omfatter yard management og transport til og fra lageret.

Hvidbogen fremhæver også fire eksempler på konkrete anvendelsesmuligheder:

1. Pladsbehov og lagerdesign: En digital tvilling kan analysere fordele og ulemper af jeres fysiske plads og på den måde fastlægge kapacitet. Måske er der mulighed for at optimere pladsen, så der bliver plads til flere varer. Måske er der basis for at investere i et nyt distributionscenter. Måske vil det være en fordel at etablere samarbejde med en ekstern 3PL, der kan supplere jeres plads og muligheder.

2. Teknologi og processer: En digital tvilling kan integrere data og processer fra ERP, WMS og/eller andre systemer, men systemet kan også ’forstå’ transport- og accelerationstid for bemandede og ubemandede materialehåndteringsudstyr som for eksempel gaffeltrucks og AGVer. Det er vigtige detaljer i det store billede, fordi det bidrager til et mere præcist billede af lagerdriften.

3. Bemandingsanalyse og -processer: Arbejdsmarkedet er præget af mangel på arbejdskraft, og det er derfor afgørende at have et værktøj, der kan analysere præstationer og hvordan lagerledelsen bedst gør brug af den begrænsede medarbejderstab. Den digitale tvilling kan fastlægge den optimale bemanding på hvert enkelt skifte, hvornår der vil forekomme spidsbelastninger og kortlægge muligheder for at gøre brug af støtteværktøjer som for eksempel stemmestyret pluk eller AGVer.

4. Netværksoptimering: En digital tvilling kan bidrage til at simulere lagerkapaciteter i forhold til geografisk fordelt efterspørgsel. Det hjælper til at optimere distributionsnetværk, 3PLer med mere.

Toyota Material Handling A/S

Sponseret

Ny Toyota Traigo48-serie med uovertruffent design og banebrydende ydeevne

Apport Systems A/S

Sponseret

Lagerstyring på autopilot - få dit lager til at tænke selv

Denne artikel er del af et tema:

Tema om lagerautomation marts 23

Relateret indhold

31.03.2025Brother Nordic A/S

Sponseret

Lille label, stor fortælling: en artikelserie om linerless labels

31.03.2025Brother Nordic A/S

Sponseret

Rejsen for en lager-label – sådan optimerer du dit lagerstyringssystem

28.03.2025Bring

Sponseret

Sådan kan automatiseret 3PL lager optimere din Last Mile-logistik

27.03.2025SCANLOX ApS

Sponseret

Effektivitet og præcision i én kompakt løsning med Counterbalance AGV

25.03.2025SCM.dk

NTG opkøber DTK og udvider ydelseskataloget

25.03.2025N.C. Nielsen A/S

Sponseret

Linde el-truck bidrager til bæredygtighed hos Petersen Tegl

20.03.2025SCM.dk

JYSK reducerer CO2e-udledning med solceller

17.03.2025SCM.dk

Effektiv logistik optimerer Stanley Black & Deckers forsyningskæde i Norden

Hold dig opdateret med SCM.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ledelse af forsyningskæden, Nyhedsbrevet kommer kun to gange pr. uge.

Se flere temaer

Events

Se alle
Bureau Veritas
Kursus
OHSMS ISO 45001:2018 Lead auditor arbejdsmiljø (CQI IRCA-certificeret)

Ved succesfuld gennemførelse af vores CQI and IRCA-certificeret OHSMS ISO 45001:2018 Lead Auditor Arbejdsmiljøkursus vil du være i stand til at planlægge, gennemføre og afrapportere effektive 1., 2. og 3. parts audits af arbejdsmiljøledelsessystemer i henhold ISO 45001:2018 og i overensstemmelse med ISO 19011 og ISO 17021 standarderne.

Dato

31.03.2025

Tid

08:30

Sted

Nyborg

Bureau Veritas
Kursus
Risk Management

Uanset din virksomheds type eller størrelse, vil du møde interne eller eksterne risici, som skal vurderes og håndteres således, at de ikke får uforudsete konsekvenser for din virksomhed - og derfor er risk management en forankret del af ISO-standarderne.

Dato

02.04.2025

Tid

08:30

Sted

Fredericia

Toyota Material Handling A/S
Messe
Toyota Material Handling deltager på Transportmessen 2025

Mød os på på Transport 2025, som finder sted i Messecenter Herning d. 3-5. april. Få gratis adgang til messen – brug blot koden toyota2025, når du bestiller dine billetter online. Vi glæder os til at byde dig velkommen ved stand M9600.

Dato

03.04.2025

Tid

09:00

Sted

Herning Messecenter

Brother Nordic A/S
Messe
Transport 2025

Skandinaviens førende fagmesse inden for transportbranchen.

Dato

03.04.2025

Tid

09:00

Sted

Messecenter Herning

Bureau Veritas
Webinar
Webinar: Få styr på VSME - EU's nye frivillige standard for bæredygtighedsrapporting

EU-Kommissionen har for nyligt lanceret den såkaldte Omnibus-pakke, der skal forenkle kravene til virksomhedernes bæredygtighedsrapportering og styrke EU’s konkurrenceevne.

Dato

03.04.2025

Tid

11:00

Sted

Online på MS Teams

Bureau Veritas
Webinar
Webinar: Få styr på VSME - EU's nye frivillige standard for bæredygtighedsrapporting

EU-Kommissionen har for nyligt lanceret den såkaldte Omnibus-pakke, der skal forenkle kravene til virksomhedernes bæredygtighedsrapportering og styrke EU’s konkurrenceevne.

Dato

03.04.2025

Tid

11:00

Sted

Online på MS Teams