En digital tvilling kan styrke forsyningskædens resiliens

Naturkatastrofer, terrorhændelser og politiske revolutioner er eksempler på såkaldte disruptions, der sparker benene væk under forsyningskæder. Covid-19, Brexit og blokaden af Suezkanalen er seneste eksempler. En kandidatafhandling argumenterer for, at en digital tvilling kan styrke resiliens eller modstandskraft.

”Er datakvaliteten lav, så fjerner det grundlaget for kvaliteten i alle modelleringer og arbejdet med at styrke resiliens”, fortæller Joachim Lindquist. Arkivfoto..

26.05.2021

Poul Breil-Hansen, SCM.dk

De kommer hele tiden på tværs. De alvorligt forstyrrende hændelser, som vi på management-dansk kalder ’disruptions’. Danmark er i færd med at genåbne landet efter pandeminedlukning, men i resten af verden ser billedet noget anderledes og mere trist ud. Pandemien har aldrig været større. I uge 15, 2021 blev der på globalt plan konstateret 5,5 millioner nye smittede, viser nye tal fra Verdenssundhedsorganisationen (WHO). Det er det hidtil højeste antal smittede. Det skriver borsen.dk.

Lande som Argentina, Tyrkiet og Brasilien har stejle smittekurver, og epidemien er især ved at komme ud af kontrol i Indien.

Flemming Konradsen, professor i global sundhed ved Københavns Universitet, fremhæver, at vi skal tage det meget alvorligt, når smitten spredes så hurtigt specielt i store befolkninger. Det kan være med til at bremse det kommende opsving, påpeger han til berlingske.dk. Dels fordi efterspørgslen i hårdt ramte lande vil falde, dels fordi leverandørkæder til Vesten kan knække. Herudover kan den øgede smitte give anledning til nye mutationer, som kan udgøre et problem i forhold til den udrulning af vacciner, der i øjeblikket finder sted i USA og Europa. Det indebærer alt sammen alvorlige trusler for forsyningskæder.

Andre aktuelle disruptions er Brexit og blokaden af Suezkanalen i marts måned. Hacker-angrebet på Mærsk og andre større virksomheder i 2017, Tohoku jordskælvet i Japan i 2011 og den islandske askesky i 2010 er andre eksempler i nyere tid.

De sorte svaner
En supply chain disruption er i al sin enkelthed en hændelse, der har lav sandsynlighed for at ske, har meget store forretningsmæssige konsekvenser, og som ingen eller meget få havde forudset ville ske.
Joachim Lindquist har skrevet sin kandidatafhandling som civilingeniør ved Aarhus Universitet, der bærer titlen ”How can supply chain resilience be enhanced through scenario planning”. Det fortalte han om på onlinearrangementet Tirsdagsgæsten arrangeret af Optilon.

LÆS OGSÅ: En både bred og dyb uddannelse

”Den kendte management-forsker Nassim Taleb har udviklet teorien om Black Swans, hvor de sorte svaner er en metafor for meget sjældne hændelser, ingen havde forudset, men som har massive konsekvenser for værdikæder”, fortæller Joachim Lindquist og supplerer: ”Det er interessant, at Nassim Taleb i slutningen af 2020 har argumenteret for, at covid-19 pandemien i hans opfattelse faktisk ikke er en sort svane, fordi der eksisterer masser af materiale, der gør det tydeligt, at pandemier er en reel risiko”.
Nassim Taleb fremhæver i et Enlight ED-interview på Youtube, at der i tidens løb har været masser af pandemier, og at hobevis af bøger og film behandler emnet indgående. Han mener, pandemien er en hvid svane, som ikke burde være en overraskelse, og som vi skal vænne os til at leve med.

Digital twin og resiliens
”Resiliens er en metode til at gøre en virksomhed eller forsyningskæde i stand til hurtigt at komme sig og genetablere en drift, når der sker en disruption. Det kan enten ske reaktivt eller proaktivt, altså på bagkant eller forkant af den sorte svane”, fortæller Joachim Lindquist og tilføjer: ”Her kan teknologien digital tvilling være en stor hjælp til at etablere en proaktiv metode til at afprøve scenaria og på den måde være på forkant med forstyrrende udviklinger”.

En digital tvilling er en digital kopi i realtid af forsyningskæden, som bliver bygget og vedligeholdt i dedikeret software. Joachim Lindquist indgik en aftale med leverandør og rådgiver inden for supply chain teknologi Optilon om at få en licens til softwareværktøjet Supply Chain Guru fra Llamasoft stillet til rådighed til arbejdet med kandidatafhandlingen.

Han fremhæver, at digitale tvillinger særligt kræver følgende tre ting:

1. Data for den eksisterende forsyningskæde og for potentielle forsyningskædescenaria. Det omfatter for eksempel data om efterspørgsel og servicebehov, forretningsregler og -politikker, kapaciteter og kapabiliteter og omkostningsmodeller.
2. Værktøjer og teknologi til for eksempel at skabe modeller og præskriptive analyser, at transformere data eller levere forskellige oplevelses-/engagementslag.
3. Kompetencer inden for særligt: Analyser og modellering, projektledelse, storytelling og brugeroplevelse samt it-arkitektur.

Joachim Lindquist arbejdede specifikt med Arla Foods’ produktion af smør i Storbritannien, Tyskland og Danmark. Baggrunden er, at Arla Foods har haft en del supply chain disruption hændelser, og at virksomheden havde besluttet sig for at fokusere mere på resiliens og opbygge modstandskraft over for fremtidige disruptions.

Det gav mig et godt fingerpeg om, hvor og hvordan det er muligt at arbejde med at styrke en virksomheds supply chain resiliens.

Joachim Lindquist

Digitalt kort over smør
”Jeg har derfor arbejdet med scenario planning via digitale tvillinger, som jeg har opbygget i Supply Chain Guru. Vi indsamlede store mængder data om fabrikkerne, kunderne og transportformer på de forskellige produktområder inden for smør”.

Dataene danner grundlaget for et digitalt kort, der både indeholder geografi og supply chain politikker.

”Det digitale kort gjorde det muligt for mig at modellere forskellige disruptions scenaria. Jeg endte med at arbejde med fire forskellige disruption-typer og samle dem i modeller, som jeg kunne udfolde i fremtids-scenaria”, fortæller Joachim Lindquist.

Da det er rigtige data, der bliver anvendt, er scenario-modellerne meget realistiske. Modellerne gav en masse viden om, hvilke konsekvenser, virksomheden kan forvente ved forskellige ’what-if’ scenaria. Det danner så et godt og virkelighedsnært grundlag for at arbejde på forskellige mulige løsninger, som man dernæst kan sammenligne med det nuværende supply chain design.

”Det gav mig et godt fingerpeg om, hvor og hvordan det er muligt at arbejde med at styrke en virksomheds supply chain resiliens”, fortæller han.

LÆS OGSÅ: Top 8 supply chain teknologitendenser i 2020

Vigtigt og vanskeligt
Det lyder alt sammen meget fint og let, men det er tydeligt på Joachim Lindquists præsentation af projektet, at der er mange barrierer, som kan spænde ben for kvaliteten i scenario-arbejdet.
Han fremhæver først og fremmest data som den største barriere. Det gælder både tilgængelighed, transparens og kvalitet af data.

”Det var en stor opgave blot at finde og indsamle de relevante data. Dataflows er fordelt på mange systemer, og der er begrænset transparens. Den næste store udfordring er, at datakvaliteten er en kilde til stor usikkerhed. Er datakvaliteten lav, så fjerner det grundlaget for kvaliteten i alle modelleringer og arbejdet med at styrke resiliens”, fortæller han og supplerer: ”Jeg vil sige, at hvis en digital tvilling skal være troværdig og effektiv, så skal den software, man kører den digital tvilling i, linke direkte ned i master data management-databasen i virksomhedens ERP-system”.

Når det er sagt, så er det også tydeligt, at Joachim Lundquist ikke er i tvivl om, at digitale tvillinger - hvis det bliver gennemført rigtigt - er et stærkt værktøj til at styrke resiliens i forsyningskæder, og at de kan bidrage supply chain ledelse og topledelser med et detaljeret overblik og et kvalificeret beslutningsgrundlag.

Teknologisk Institut Innovation og Digital Transformation

Sponseret

Sådan bliver din SMV resilient i 2025

DACHSER Intelligent Logistics

Sponseret

Fremtidens terminal har 470 scannere

Relateret indhold

22.11.2024SCM.dk

Nordiske virksomheder har 23 milliarder euro bundet i overflødige lagre

21.11.2024SCM.dk

På vej mod mest profitable år siden covid-krisen

20.11.2024AGR

Sponseret

Er dit ERP nok til lagerstyring? Sådan lukker AGR hullerne i forsyningskæden

20.11.2024Columbus

Sponseret

IAMs vigtige rolle i Nuudays digitale transformation

19.11.2024SCM.dk

EU vil styrke cybersikkerheden med nye sikkerhedskrav

19.11.2024SCM.dk

Fremtiden vil byde på store investeringer i cybersikkerhed med AI som livredder

19.11.2024Columbus

Sponseret

ATP om indkøb af IAM-løsninger: ”Skab dialog med leverandører og undgå impulskøb”

19.11.2024SCM.dk

Indspark: I praksis er AI langt fra de sci-fi-scenarier, der dominerer mediebilledet

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med SCM.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ledelse af forsyningskæden, Nyhedsbrevet kommer kun to gange pr. uge.

Se flere temaer

Events

Se alle
DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Supply Chain Management (SCM)

Få kompetencer til at designe og lede effektive produktions- og forsyningskæder, også kaldet supply chains, som er en forudsætning for virksomhedens konkurrenceevne.

Dato

31.10.2024

Tid

09:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

Bureau Veritas
Kursus
CSRD-rapportering

EU’s Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) er en game changer for bæredygtighedsrapportering, da det blandt andet fastsætter ensartede metoder og måleenheder for virksomheders rapportering af miljømæssige, sociale og ledelsesmæssige aspekter (ESG).

Dato

07.11.2024

Sted

Oldenborggade 25-31, 7000 Fredericia

Teknologisk Institut Innovation og Digital Transformation
Konference
Sådan bliver din SMV resilient i 2025

Deltag i denne konference og få indsigt i de udfordringer og muligheder, der bliver vilkårene for danske SMV’er som din i 2025.

Dato

28.11.2024

Tid

09:00

Sted

Aarhus

Bureau Veritas
Webinar
Webinar: Miljømærkninger

I dag findes der et væld af miljømærker, men hvad er deres egentlige værdi, og hvordan vælger man det rette miljømærke for sin virksomhed? Dette webinar vil tage udgangspunkt i ESG-principperne (Environmental, Social, Governance) og undersøge, hvordan miljømærker kan bidrage til at dokumentere jeres indsats på disse tre områder.

Dato

28.11.2024

Tid

10:00

Sted

Online

Bureau Veritas
Webinar
Webinar: ISO 27001 & ISO 27701 certificering

Lær om fordelene ved en ISO 27001 certificering

Dato

29.11.2024

Tid

10:30

Sted

Online

Bureau Veritas
Webinar
Webinar: Learn about AQAP2110 Standards and their requirements

Did you know that suppliers of products and services to the NATO Member Countries Defence Acquisition and Logistics Organizations often must meet relevant NATO quality standards outlined in the AQAP - Allied Quality Assurance Publications?

Dato

11.12.2024

Tid

13:00

Sted

Online