04.10.2018  |  Lager & distribution

Efter skarp kritik: Amazon hæver sin mindsteløn

Amazon meldte i tirsdags ud, at selskabet vil hæve mindstelønnen for sine amerikanske ansatte til 15 dollars i timen. Det sker efter længere tids hård kritik af løn- og arbejdsforholdene i netgigantens lagerbygninger. Fremadrettet vil man også arbejde for en højere mindsteløn på landsplan. Bernie Sanders er tilfreds.

Fra den 1. november i år kan omkring 250.000 Amazon-medarbejdere i USA se frem til en ganske pæn lønstigning på omkring 36 procent, når selskabet hæver sin mindsteløn fra lidt over 11 til 15 dollars (knap 97 kr.) i timen.

Det annoncerede virksomheden i tirsdags, d. 2. oktober, efter længere tids hård kritik af løn- og arbejdsforholdene i netgigantens lagerbygninger, fremsat af bl.a. den demokratiske senator i Vermont og tidligere præsidentkandidat Bernie Sanders.

Læs også: Afsløring: Haribos vingummibamser produceres af slaver

Han fremlagde for nylig den såkaldte Stop Bad Employers by Zeroing Out Subsidies (Stop BEZOS) Act, som skal tvinge aktører som Amazon og Walmart til at betale skat tilsvarende det beløb, deres lavindkomstansatte får i offentlig støtte via eksempelvis madkuponer og bolighjælp.

Lovforslaget er (naturligvis) opkaldt efter Amazon-topchef Jeff Bezos, hvis formue har rundet 1.000 mia. kr., og netop Bezos tager til orde over for kritikken med gårsdagens lønstigningsudmelding.

”Vi har lyttet til vores kritikere, tænkt grundigt over, hvad vi ville gøre, og besluttet os for, at vi vil gå forrest. Vi er spændte på denne forandring og opfordrer vores konkurrenter og andre store arbejdsgivere til at slutte sig til os”, siger Bezos.

Videre beretter Amazon, at selskabets public policy team vil begynde at advokere for en højere minimumsløn på landsplan.

”Vi vil arbejde for at opnå støtte i Kongressen til en stigning i den føderale minimumsløn. Det nuværende niveau på $7,25 blev fastsat for næsten årti siden. Vi har en intention om at advokerer for en minimumslønstigning, som vil have en gennemgribende effekt på livet for mange millioner mennesker og familier over hele landet”, siger Senior Vice President for Amazons Global Corporate Affairs, Jay Carney.

Amazon sætter ikke tal på, hvor høj den nye minimumsløn skal være, men understreger, at man mener den nuværende er for lav, og at det er op til Kongressen af definere en ny.

Sanders: Det kan give genklang over hele verden
Bernie Sanders udtrykker tilfredshed med Amazons strategi på området, og opfordrer samtidig andre til at følge trop.

”Det Mr. Bezos har gjort i dag (tirsdag, red.) er ikke kun vigtigt for Amazons hundredtusindvis af medarbejdere, det kan meget vel blive noget, der giver genklang over hele verden”, siger han ifølge bl.a. Mother Jones, og tilføjede at han ikke kunne se nogen grund til, at profitable virksomheder som Walmart går samme vej.

Ifølge DR hæver Amazon også lønnen i Storbritannien, hvor medarbejderne fremover vil tjene 90 kroner i timen, hvilket er 21 procent over den gennemsnitlige minimumsløn i landet.

Læs også: Amazon vil assistere lagerarbejder med armbånd, men møder kritik

Den nye mindsteløn vil ifølge Amazon komme til at gælde for alle selskabets ansatte hvad enten de er på fuld tid, deltid, midlertidige kontrakter eller sæsonarbejdere (inkl. de over 100.000 folk man regner med at hyre til jul), og at det inkluderer alle grene af koncernen, herunder Whole Foods. Derudover kan timelønnede ansatte, der allerede tjener $15, også se frem til en stigning, ligesom man vil udfase den præstationsbetingede løn.

Som flere andre medier også bemærker, så adresserer Amazon ikke kritikken af arbejdsforholdene i udmeldingen.

-AK

Mere fra SCM.dk – forum for ledelse af forsyningskæden

SCM.dk – forum for ledelse af forsyningskæden

www.scm.dk

SCM.dk – forum for ledelse af forsyningskæden – er Danmarks eneste erhvervsmedie og community med dedikeret fokus på optimering af forsyningskæden. Medlemmer på SCM.dk kan bidrage aktivt med indhold og erfaring og betragtes som en indsigtsfuld vidensressource i udviklingen af SCM.dk. Vi udkommer dagligt på SCM.dk, ugentligt med nyhedsbreve samt ni gange om året med magasinet SCM+LOGIST…

Se virksomhedsprofil  

  SCM.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere