Afsløring: Haribos vingummibamser produceres af slaver

For nylig kunne en tysk dokumentar afsløre, at både slaveri, børnearbejde og dyremishandling finder sted i forbindelse med produktionen af Haribos vingummibamser. Haribo er overraskede og har sat undersøgelse i gang.

Ifølge en tysk dokumentar gemmer Haribos farverige vingummibamser på en mørk og kedelig hemmelighed. Arkivfoto..

13.11.2017

SCM.dk

Haribos farverige vingummibamser er både et hit blandt børn og voksne verden over – men nu afslører den tyske dokumentar ’Markencheck’, at den populære spise har en mørk hemmelighed.

Slikgigantens vingummibamser produceres nemlig af børn i Brasilien, og indholdet i bamserne kommer fra både syge og mishandlede dyr.

Dyre-aktivister: Grisene lever under kummerlige forhold
Udover sukker er vingummibamsens vigtigste ingredienser gelatine, der stammer fra grisehud og griseben. For at få fat i dette samarbejder Haribo med firmaerne Westfleisch og Gelita – firmaer, der, ifølge dyre-aktivister, ikke behandler grisene godt.

Ifølge en gruppe dyre-aktivister, der i al hemmelighed har filmet grisenes forhold, har grisene både betændelse i øjnene, blå mærker på hele kroppen, lever i deres egne ekskrementer og har ikke adgang til vand.

Læs også: Greenpeace-rapport roser Apples forsyningskæde mens Amazon får høvl

Det er imidlertid ikke forhold, som man kender til hos hverken Westfleisch eller Gelita, der samtidig påpeger, at deres svinekød kun kommer fra raske dyr fra certificerede slagterier.

Haribo selv kan i dokumentaren fortælle, at de og deres samarbejdspartnere lever op til de højeste standarder, og at de konstant er opmærksomme på at identificere og rette eventuelle svagheder i produktionen.

Benytter sig af slaver og børnearbejde
Under en undersøgelse af Haribos vingummibamser kunne journalisterne bag dokumentaren også afsløre alvorlige arbejdsforhold på brasilianske gårde og plantager, der mest af alt minder om slaveri.

Det opdagede de under et besøg i den nordøstlige del af Brasilien, hvor man producerer Carnauba-voks, som Haribo bruger i vingummierne.

Her arbejdede nedhugger til 77 kroner om dagen i junglen uden skygge og i over 40 graders varme. Samtidig sov de udenfor eller i lastbiler, havde ikke adgang til toiletter eller rent drikkevand, og mange af dem var børn.

Det fortalte en repræsentant fra det brasilianske ministerium for arbejdsvilkår, der samtidig kunne oplyse, at nogle arbejdsforhold er så dårlige, at den brasilianske regering er blevet involveret og udfører razziaer på gårde med ’umenneskelige’ arbejdsvilkår.

Læs også: Værdier skal i spil for at stoppe slaveri i forsyningskæden

Vil foretage undersøgelse af arbejdsforhold
Efter offentliggørelsen af dokumentaren har Haribo udtrykt stor overraskelse overfor de opdagede tendenser. Derfor har koncernen igangsat en undersøgelse, der skal kigge på, om der reelt sker en krænkelse af menneskerettighederne, når de brasilianske nedhuggere er på arbejde:

"Vi har sat en gruppe uafhængige, akkrediterede og certificerede revisorer til at gennemføre en undersøgelse af vores Carnauba-forsyningskæde, og vi afventer i øjeblikket resultaterne af undersøgelsen”, siger en talsmand fra Haribo.

- EL

Bredana Axcite A/S

Sponseret

Kan ældre ERP hæmme vækst?

PlanEven

Sponseret

Optimering af indkøbsprocesser med ordreportal

Relateret indhold

30.10.2024SCM.dk

Et nyt samarbejde løser et logistisk mareridt for transportvirksomhed

30.10.2024SCM.dk

Produktionsvirksomheder kan se frem til bedre vilkår med mindre bureaukrati

29.10.2024SCM.dk

Konflikten i Det Røde Hav sender CO2-udledningen på rekord-niveau

29.10.2024SCM.dk

Månedens udfordring: Forsyningskæden skal først og fremmest være fleksibel

28.10.2024SCM.dk

Ny stor aftale om etablering af ladeinfrastruktur ved 27 terminaler

24.10.2024Delfi Technologies A/S

Sponseret

Digitale prisskilte løfter kundeservice til nye højder

24.10.2024SCM.dk

Greater Copenhagen ligger i top i OECD inden for udvikling af grøn teknologi

24.10.2024SCM.dk

Klimapolitikken lider fordi ulighed i CO2-aftryk undervurderes

Hold dig opdateret med SCM.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ledelse af forsyningskæden, Nyhedsbrevet kommer kun to gange pr. uge.

Se flere temaer

Events

Se alle
DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Supply Chain Management (SCM)

Få kompetencer til at designe og lede effektive produktions- og forsyningskæder, også kaldet supply chains, som er en forudsætning for virksomhedens konkurrenceevne.

Dato

31.10.2024

Tid

09:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

Roima Intelligence
Seminar
LOGIA WMS Roadshow - opnå bedre resultater på dit lager

Deltag og få indblik i, hvad dit lager kan opnå med WMS. Eksperter og WMS-brugere vil give dig konkrete råd til, hvordan du kommer i gang med lageroptimering ✅

Dato

31.10.2024

Tid

12:30

Sted

Scandic Aarhus Vest Rytoften 3, 8210, Aarhus V

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Netværksforsvar og angrebshåndtering

Vil du lære det nyeste inden for trusler, sårbarhed og malware – og samtidig blive skarp på kryptografiske løsninger?

Dato

31.10.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Jernbaneteknologi, -drift og -kapacitet

På kurset Jernbaneteknologi, -drift og -kapacitet, som også er et diplommodul, lærer du om planlægning, opbygning og drift af jernbaner. Kurset omfatter blandt andet simulering, procesanalyse og driftsanalyse angående både passager- og godstrafik.

Dato

01.11.2024

Tid

08:30

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Digitale forretningsstrategier og -modeller

Vil du have bedre forståelse for digital transformation og digitale strategier? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplommodul, og få kompetencer til at vurdere og definere digitale forretningsstrategier, der skaber værdi for din virksomhed.

Dato

05.11.2024

Tid

09:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

Bureau Veritas
Kursus
Nye krav til bek. 761/2024 om energisyn og klimasyn

Energistyrelsen udsendte den 1. juli 2024 den nye Bekendtgørelse 761/2024 om obligatoriske energiledelsessystemer og energi og klimasyn i visse virksomheder.

Dato

06.11.2024

Sted

Online