Afsløring: Haribos vingummibamser produceres af slaver

For nylig kunne en tysk dokumentar afsløre, at både slaveri, børnearbejde og dyremishandling finder sted i forbindelse med produktionen af Haribos vingummibamser. Haribo er overraskede og har sat undersøgelse i gang.

Ifølge en tysk dokumentar gemmer Haribos farverige vingummibamser på en mørk og kedelig hemmelighed. Arkivfoto..

13.11.2017

SCM.dk

Haribos farverige vingummibamser er både et hit blandt børn og voksne verden over – men nu afslører den tyske dokumentar ’Markencheck’, at den populære spise har en mørk hemmelighed.

Slikgigantens vingummibamser produceres nemlig af børn i Brasilien, og indholdet i bamserne kommer fra både syge og mishandlede dyr.

Dyre-aktivister: Grisene lever under kummerlige forhold
Udover sukker er vingummibamsens vigtigste ingredienser gelatine, der stammer fra grisehud og griseben. For at få fat i dette samarbejder Haribo med firmaerne Westfleisch og Gelita – firmaer, der, ifølge dyre-aktivister, ikke behandler grisene godt.

Ifølge en gruppe dyre-aktivister, der i al hemmelighed har filmet grisenes forhold, har grisene både betændelse i øjnene, blå mærker på hele kroppen, lever i deres egne ekskrementer og har ikke adgang til vand.

Læs også: Greenpeace-rapport roser Apples forsyningskæde mens Amazon får høvl

Det er imidlertid ikke forhold, som man kender til hos hverken Westfleisch eller Gelita, der samtidig påpeger, at deres svinekød kun kommer fra raske dyr fra certificerede slagterier.

Haribo selv kan i dokumentaren fortælle, at de og deres samarbejdspartnere lever op til de højeste standarder, og at de konstant er opmærksomme på at identificere og rette eventuelle svagheder i produktionen.

Benytter sig af slaver og børnearbejde
Under en undersøgelse af Haribos vingummibamser kunne journalisterne bag dokumentaren også afsløre alvorlige arbejdsforhold på brasilianske gårde og plantager, der mest af alt minder om slaveri.

Det opdagede de under et besøg i den nordøstlige del af Brasilien, hvor man producerer Carnauba-voks, som Haribo bruger i vingummierne.

Her arbejdede nedhugger til 77 kroner om dagen i junglen uden skygge og i over 40 graders varme. Samtidig sov de udenfor eller i lastbiler, havde ikke adgang til toiletter eller rent drikkevand, og mange af dem var børn.

Det fortalte en repræsentant fra det brasilianske ministerium for arbejdsvilkår, der samtidig kunne oplyse, at nogle arbejdsforhold er så dårlige, at den brasilianske regering er blevet involveret og udfører razziaer på gårde med ’umenneskelige’ arbejdsvilkår.

Læs også: Værdier skal i spil for at stoppe slaveri i forsyningskæden

Vil foretage undersøgelse af arbejdsforhold
Efter offentliggørelsen af dokumentaren har Haribo udtrykt stor overraskelse overfor de opdagede tendenser. Derfor har koncernen igangsat en undersøgelse, der skal kigge på, om der reelt sker en krænkelse af menneskerettighederne, når de brasilianske nedhuggere er på arbejde:

"Vi har sat en gruppe uafhængige, akkrediterede og certificerede revisorer til at gennemføre en undersøgelse af vores Carnauba-forsyningskæde, og vi afventer i øjeblikket resultaterne af undersøgelsen”, siger en talsmand fra Haribo.

- EL

Teknologisk Institut Innovation og Digital Transformation

Sponseret

Sådan bliver din SMV resilient i 2025

DACHSER Intelligent Logistics

Sponseret

Fremtidens terminal har 470 scannere

Relateret indhold

21.11.2024SCM.dk

På vej mod mest profitable år siden covid-krisen

21.11.2024SCM.dk

Danske topledere investerer heftigt i AI – uden at vide noget om teknologien

20.11.2024SCM.dk

26 millioner skal hjælpe endnu flere virksomheder med grøn omstilling

19.11.2024GS1 Denmark

Sponseret

Webinar: Få styr på dine emballagedata med GS1Trade Packaging

18.11.2024SCM.dk

Fik du sagt "godt nytår" til din kvindelige kollega i går?

18.11.2024Slimstock Nordic

Sponseret

Daarbak Redoffice valgte Slimstock Nordic som partner inden for Supply Chain

15.11.2024SCM.dk

Hos stor virksomhed er kødtunge tallerkener fortid

14.11.2024GS1 Denmark

Sponseret

Danish Crown: Sådan løser vi den komplekse opgave med emballagedata

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med SCM.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ledelse af forsyningskæden, Nyhedsbrevet kommer kun to gange pr. uge.

Se flere temaer

Events

Se alle
DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Supply Chain Management (SCM)

Få kompetencer til at designe og lede effektive produktions- og forsyningskæder, også kaldet supply chains, som er en forudsætning for virksomhedens konkurrenceevne.

Dato

31.10.2024

Tid

09:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

Bureau Veritas
Kursus
CSRD-rapportering

EU’s Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) er en game changer for bæredygtighedsrapportering, da det blandt andet fastsætter ensartede metoder og måleenheder for virksomheders rapportering af miljømæssige, sociale og ledelsesmæssige aspekter (ESG).

Dato

07.11.2024

Sted

Oldenborggade 25-31, 7000 Fredericia

Teknologisk Institut Innovation og Digital Transformation
Konference
Sådan bliver din SMV resilient i 2025

Deltag i denne konference og få indsigt i de udfordringer og muligheder, der bliver vilkårene for danske SMV’er som din i 2025.

Dato

28.11.2024

Tid

09:00

Sted

Aarhus

Bureau Veritas
Webinar
Webinar: Miljømærkninger

I dag findes der et væld af miljømærker, men hvad er deres egentlige værdi, og hvordan vælger man det rette miljømærke for sin virksomhed? Dette webinar vil tage udgangspunkt i ESG-principperne (Environmental, Social, Governance) og undersøge, hvordan miljømærker kan bidrage til at dokumentere jeres indsats på disse tre områder.

Dato

28.11.2024

Tid

10:00

Sted

Online

Bureau Veritas
Webinar
Webinar: ISO 27001 & ISO 27701 certificering

Lær om fordelene ved en ISO 27001 certificering

Dato

29.11.2024

Tid

10:30

Sted

Online

Bureau Veritas
Webinar
Webinar: Learn about AQAP2110 Standards and their requirements

Did you know that suppliers of products and services to the NATO Member Countries Defence Acquisition and Logistics Organizations often must meet relevant NATO quality standards outlined in the AQAP - Allied Quality Assurance Publications?

Dato

11.12.2024

Tid

13:00

Sted

Online