Afsløring: Haribos vingummibamser produceres af slaver
For nylig kunne en tysk dokumentar afsløre, at både slaveri, børnearbejde og dyremishandling finder sted i forbindelse med produktionen af Haribos vingummibamser. Haribo er overraskede og har sat undersøgelse i gang.
Haribos farverige vingummibamser er både et hit blandt børn og voksne verden over men nu afslører den tyske dokumentar Markencheck, at den populære spise har en mørk hemmelighed.
Slikgigantens vingummibamser produceres nemlig af børn i Brasilien, og indholdet i bamserne kommer fra både syge og mishandlede dyr.
Dyre-aktivister: Grisene lever under kummerlige forhold
Udover sukker er vingummibamsens vigtigste ingredienser gelatine, der stammer fra grisehud og griseben. For at få fat i dette samarbejder Haribo med firmaerne Westfleisch og Gelita firmaer, der, ifølge dyre-aktivister, ikke behandler grisene godt.
Ifølge en gruppe dyre-aktivister, der i al hemmelighed har filmet grisenes forhold, har grisene både betændelse i øjnene, blå mærker på hele kroppen, lever i deres egne ekskrementer og har ikke adgang til vand.
Læs også: Greenpeace-rapport roser Apples forsyningskæde mens Amazon får høvl
Det er imidlertid ikke forhold, som man kender til hos hverken Westfleisch eller Gelita, der samtidig påpeger, at deres svinekød kun kommer fra raske dyr fra certificerede slagterier.
Haribo selv kan i dokumentaren fortælle, at de og deres samarbejdspartnere lever op til de højeste standarder, og at de konstant er opmærksomme på at identificere og rette eventuelle svagheder i produktionen.
Benytter sig af slaver og børnearbejde
Under en undersøgelse af Haribos vingummibamser kunne journalisterne bag dokumentaren også afsløre alvorlige arbejdsforhold på brasilianske gårde og plantager, der mest af alt minder om slaveri.
Det opdagede de under et besøg i den nordøstlige del af Brasilien, hvor man producerer Carnauba-voks, som Haribo bruger i vingummierne.
Her arbejdede nedhugger til 77 kroner om dagen i junglen uden skygge og i over 40 graders varme. Samtidig sov de udenfor eller i lastbiler, havde ikke adgang til toiletter eller rent drikkevand, og mange af dem var børn.
Det fortalte en repræsentant fra det brasilianske ministerium for arbejdsvilkår, der samtidig kunne oplyse, at nogle arbejdsforhold er så dårlige, at den brasilianske regering er blevet involveret og udfører razziaer på gårde med umenneskelige arbejdsvilkår.
Læs også: Værdier skal i spil for at stoppe slaveri i forsyningskæden
Vil foretage undersøgelse af arbejdsforhold
Efter offentliggørelsen af dokumentaren har Haribo udtrykt stor overraskelse overfor de opdagede tendenser. Derfor har koncernen igangsat en undersøgelse, der skal kigge på, om der reelt sker en krænkelse af menneskerettighederne, når de brasilianske nedhuggere er på arbejde:
"Vi har sat en gruppe uafhængige, akkrediterede og certificerede revisorer til at gennemføre en undersøgelse af vores Carnauba-forsyningskæde, og vi afventer i øjeblikket resultaterne af undersøgelsen, siger en talsmand fra Haribo.
- EL