Greenpeace-rapport roser Apples forsyningskæde mens Amazon får høvl

Ny Greenpeace-rapport rangerer forskellige elektronikgiganter efter hvor miljøvenlige og gennemsigtige deres forsyningskæder er. Mens Apple placeres blandt de mest ansvarlige firmaer, bliver Amazon kaldt ”en af de mindst transparente virksomheder i verden”.

Der er en del miljørisici forbundet med elektronik, både omkring produktion, brug og bortskaffelse, og her roser Greenpeace Apple for at være åben om sine tiltag, mens Amazon får hug for det modsatte..

24.10.2017

SCM.dk

Rapporten analyserer, hvad 17 af verdens førende virksomheder inden for forbrugerelektronik gør for at tage miljømæssigt ansvar og arbejde for en gennemsigtig og bæredygtig forsyningskæde. Det har resulteret i en rangliste, der bygger på den klassiske amerikanske karakterskala fra A til F, hvor både A, B, C og D også kan gives med minus eller plus.

En af rapportens konklusioner går på, at der generelt mangler gennemsigtighed i forsyningskæderne, da virksomhederne kun i lav grad offentliggør information om deres leverandører og deres miljømæssige præstationer. Ud af de 17 selskaber udgiver kun seks en basisliste med leverandørernes ansvarstagen – eller mangel på samme.

Ingen af de 17 virksomheder opnår A som samlet karakter, til gengæld ender tre kinesiske elektronikvirksomheder og amerikanske Amazon med karakteren F. Grafik: Greenpeace. .

Apple går efter bæredygtig forsyningskædestruktur
Apple er en af de virksomheder, der klarer sig bedst. iPhone-skaberen får den overordnede karakter B-, som er et gennemsnit af karaktererne for kategorierne energiansvarlighed (A-), kemikalier (B) og ressourcer (C). Apple bliver blandt andet rost for at sætte mål for inddragelsen af vedvarende energiformer – både for egne aktiviteter og ikke mindst for samarbejdspartnere i forsyningskæden.

Apple er den eneste af virksomhederne i rapporten, der har gjort sidstnævnte, og det er lykkedes virksomheden at få 14 leverandører til at indgå kortsigtede forpligtigelser om udelukkende at bruge vedvarende energi.

Apple udmærker sig også i forhold til sin forsyningskædestruktur. I rapporten roser Greenpeace virksomheden for at forpligtige sig til at ”lukke loop’et” for materialer i dets forsyningskæde, til at starte med tin og aluminium.

Apple opnår dog ikke førstepladsen – her sætter Fairphone sig med den samlede karakter B. Et af de steder, hvor Apple falder i gennem, er ift. bæredygtigt produktdesign og muligheden for at reparere ældre produkter.

Det er også den kritik, der giver Apple et C i ressource-kategorien og hiver virksomhedens samlede karakter ned. C’et er dog stadig en bedre karakter end detailgiganten Amazon formår at hive hjem i en eneste af kategorierne.

Amazon rammer bunden
Sammen med Oppo, Vivo og Xiaomi opnår Amazon den laveste, samlede karakter i rapporten – nemlig bundkarakteren F. I kategorierne energiansvarlighed og kemikalier får virksomheden hhv. D og D-, hvilket betyder, at det er F’et i kemikalie-kategorien, der hiver Amazon ned på den dårligst mulige samlede bedømmelse.

Kritikken i rapporten er omfattende, og Greenpeace kalder Amazon ”en af de mindst transparente virksomheder i verden i henhold til dets miljømæssige præstation”.

Læs også: Værdier skal i spil for stoppe slaveri i forsyningskæden

Greenpeace kritiserer både Amazon for slet ikke at rapportere sin udledning af drivhusgasser og for håndteringen af farlige kemikalier i virksomhedens forsyningskæde.

Læs mere om rapportens konklusioner her.

-CHM

Teknologisk Institut Innovation og Digital Transformation

Sponseret

Sådan bliver din SMV resilient i 2025

DACHSER Intelligent Logistics

Sponseret

Fremtidens terminal har 470 scannere

Relateret indhold

21.11.2024SCM.dk

På vej mod mest profitable år siden covid-krisen

21.11.2024SCM.dk

Danske topledere investerer heftigt i AI – uden at vide noget om teknologien

20.11.2024Bureau Veritas

Sponseret

Webinar: Learn about AQAP2110 Standards and their requirements

15.11.2024SCM.dk

Danmark og Holland indgår tæt samarbejde om VE og brintproduktion

14.11.2024SCM.dk

Ny rapport: Arbejdsvilkår overskrider firmas eget kodeks

11.11.2024SCM.dk

Ny virksomhedstype vil lukke huller i cirkulær økonomi

11.11.2024SCM.dk

Millionbøde til bilproducent for greenwashing i Danmark

07.11.2024Bureau Veritas

Sponseret

Webinar: ISO 27001 & ISO 27701 certificering

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med SCM.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ledelse af forsyningskæden, Nyhedsbrevet kommer kun to gange pr. uge.

Se flere temaer

Events

Se alle
DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Supply Chain Management (SCM)

Få kompetencer til at designe og lede effektive produktions- og forsyningskæder, også kaldet supply chains, som er en forudsætning for virksomhedens konkurrenceevne.

Dato

31.10.2024

Tid

09:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

Bureau Veritas
Kursus
CSRD-rapportering

EU’s Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) er en game changer for bæredygtighedsrapportering, da det blandt andet fastsætter ensartede metoder og måleenheder for virksomheders rapportering af miljømæssige, sociale og ledelsesmæssige aspekter (ESG).

Dato

07.11.2024

Sted

Oldenborggade 25-31, 7000 Fredericia

Teknologisk Institut Innovation og Digital Transformation
Konference
Sådan bliver din SMV resilient i 2025

Deltag i denne konference og få indsigt i de udfordringer og muligheder, der bliver vilkårene for danske SMV’er som din i 2025.

Dato

28.11.2024

Tid

09:00

Sted

Aarhus

Bureau Veritas
Webinar
Webinar: Miljømærkninger

I dag findes der et væld af miljømærker, men hvad er deres egentlige værdi, og hvordan vælger man det rette miljømærke for sin virksomhed? Dette webinar vil tage udgangspunkt i ESG-principperne (Environmental, Social, Governance) og undersøge, hvordan miljømærker kan bidrage til at dokumentere jeres indsats på disse tre områder.

Dato

28.11.2024

Tid

10:00

Sted

Online

Bureau Veritas
Webinar
Webinar: ISO 27001 & ISO 27701 certificering

Lær om fordelene ved en ISO 27001 certificering

Dato

29.11.2024

Tid

10:30

Sted

Online

Bureau Veritas
Webinar
Webinar: Learn about AQAP2110 Standards and their requirements

Did you know that suppliers of products and services to the NATO Member Countries Defence Acquisition and Logistics Organizations often must meet relevant NATO quality standards outlined in the AQAP - Allied Quality Assurance Publications?

Dato

11.12.2024

Tid

13:00

Sted

Online