Greenpeace-rapport roser Apples forsyningskæde mens Amazon får høvl

Ny Greenpeace-rapport rangerer forskellige elektronikgiganter efter hvor miljøvenlige og gennemsigtige deres forsyningskæder er. Mens Apple placeres blandt de mest ansvarlige firmaer, bliver Amazon kaldt ”en af de mindst transparente virksomheder i verden”.

Der er en del miljørisici forbundet med elektronik, både omkring produktion, brug og bortskaffelse, og her roser Greenpeace Apple for at være åben om sine tiltag, mens Amazon får hug for det modsatte..

24.10.2017

SCM.dk

Rapporten analyserer, hvad 17 af verdens førende virksomheder inden for forbrugerelektronik gør for at tage miljømæssigt ansvar og arbejde for en gennemsigtig og bæredygtig forsyningskæde. Det har resulteret i en rangliste, der bygger på den klassiske amerikanske karakterskala fra A til F, hvor både A, B, C og D også kan gives med minus eller plus.

En af rapportens konklusioner går på, at der generelt mangler gennemsigtighed i forsyningskæderne, da virksomhederne kun i lav grad offentliggør information om deres leverandører og deres miljømæssige præstationer. Ud af de 17 selskaber udgiver kun seks en basisliste med leverandørernes ansvarstagen – eller mangel på samme.

Ingen af de 17 virksomheder opnår A som samlet karakter, til gengæld ender tre kinesiske elektronikvirksomheder og amerikanske Amazon med karakteren F. Grafik: Greenpeace. .

Apple går efter bæredygtig forsyningskædestruktur
Apple er en af de virksomheder, der klarer sig bedst. iPhone-skaberen får den overordnede karakter B-, som er et gennemsnit af karaktererne for kategorierne energiansvarlighed (A-), kemikalier (B) og ressourcer (C). Apple bliver blandt andet rost for at sætte mål for inddragelsen af vedvarende energiformer – både for egne aktiviteter og ikke mindst for samarbejdspartnere i forsyningskæden.

Apple er den eneste af virksomhederne i rapporten, der har gjort sidstnævnte, og det er lykkedes virksomheden at få 14 leverandører til at indgå kortsigtede forpligtigelser om udelukkende at bruge vedvarende energi.

Apple udmærker sig også i forhold til sin forsyningskædestruktur. I rapporten roser Greenpeace virksomheden for at forpligtige sig til at ”lukke loop’et” for materialer i dets forsyningskæde, til at starte med tin og aluminium.

Apple opnår dog ikke førstepladsen – her sætter Fairphone sig med den samlede karakter B. Et af de steder, hvor Apple falder i gennem, er ift. bæredygtigt produktdesign og muligheden for at reparere ældre produkter.

Det er også den kritik, der giver Apple et C i ressource-kategorien og hiver virksomhedens samlede karakter ned. C’et er dog stadig en bedre karakter end detailgiganten Amazon formår at hive hjem i en eneste af kategorierne.

Amazon rammer bunden
Sammen med Oppo, Vivo og Xiaomi opnår Amazon den laveste, samlede karakter i rapporten – nemlig bundkarakteren F. I kategorierne energiansvarlighed og kemikalier får virksomheden hhv. D og D-, hvilket betyder, at det er F’et i kemikalie-kategorien, der hiver Amazon ned på den dårligst mulige samlede bedømmelse.

Kritikken i rapporten er omfattende, og Greenpeace kalder Amazon ”en af de mindst transparente virksomheder i verden i henhold til dets miljømæssige præstation”.

Læs også: Værdier skal i spil for stoppe slaveri i forsyningskæden

Greenpeace kritiserer både Amazon for slet ikke at rapportere sin udledning af drivhusgasser og for håndteringen af farlige kemikalier i virksomhedens forsyningskæde.

Læs mere om rapportens konklusioner her.

-CHM

Toyota Material Handling A/S

Sponseret

Ny Toyota Traigo48-serie med uovertruffent design og banebrydende ydeevne

Apport Systems A/S

Sponseret

Lagerstyring på autopilot - få dit lager til at tænke selv

Relateret indhold

03.04.2025SCM.dk

Hvad vi kan lære af de Jyske erfaringer med omstillingen af forsyningskæden

01.04.2025SCM.dk

Velux satser stort på den cirkulære model

01.04.2025SCM.dk

Verdion styrker nordisk team med tre strategiske forfremmelser

28.03.2025SCM.dk

Regionernes klimaaftryk daler kraftigt

27.03.2025SCM.dk

Nemmere at klare opgaven med producentansvar

27.03.2025SCM.dk

Overraskelse: Mange virksomheders klimaindsats går godt

25.03.2025Bureau Veritas

Sponseret

IATF 16949 Specialist

25.03.2025Bureau Veritas

Sponseret

Bureau Veritas Denmark er som de første i Danmark akkrediteret af DANAK til NATO-ordningen AQAP 2110

Hold dig opdateret med SCM.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ledelse af forsyningskæden, Nyhedsbrevet kommer kun to gange pr. uge.

Se flere temaer

Events

Se alle
Bureau Veritas
Kursus
ISO 14001 Intern Auditor

På ISO 14001 Intern Auditor træner du forskellige auditeringsteknikker og -værktøjer, og hvordan du udfører intern audit af din virksomheds miljøledelsessystem i henhold til de strategiske og operationelle kravelementer i ISO 14001 standarden.

Dato

07.04.2025

Tid

08:30

Sted

Vejle

Consafe Logistics
Webinar
Automation implementation fra A til Z

With warehouse automation set to double by 2030, many companies are prioritizing automation—but key questions arise. What should you automate and why? When should you involve your automation vendor? What are the critical success factors?

Dato

08.04.2025

Tid

10:00

Sted

Online

Bredana Axcite A/S
Webinar
Nem administration af priser

Er jeres administration af priser tung og tidskrævende? Understøtter den ikke til fulde jeres virksomhed i dag? Så er dette live-webinar om attributbaseret prissætning, præcis noget for dig!

Dato

08.04.2025

Tid

10:00

Sted

Live webinar fra Bredana Axcite, Aarhus

Bureau Veritas
Webinar
Er din virksomhed underlagt Bekendtgørelse 761/2024? Vær sikker på, om du opfylder de nye krav

Den 1. juli 2024 udsendte Energistyrelsen Bekendtgørelse 761/2024 med opdaterede krav til obligatoriske energiledelsessystemer og energi- og klimasyn for visse virksomheder.

Dato

24.04.2025

Tid

10:00

Sted

Online på MS Teams

Bureau Veritas
Kursus
ISO 9001 Intern Auditor

Bliv ISO 9001 Intern Auditor

Dato

28.04.2025

Tid

08:30

Sted

Kongens Lyngby

Bureau Veritas
Kursus
Introduktion til ISO 20001: Minimering af Food Waste & Loss

Vidste du godt, at der er en ny ISO-standard på vej, som fokuserer på at minimere fødevareaffald og -tab på en systematisk måde? Denne standard, der forventes udgivet i 2026, har fået betegnelsen ISO 20001.

Dato

29.04.2025

Tid

08:30

Sted

Fredericia