05.10.2018  |  Branchenyt

Rapport peger på syv tendenser, der er i gang med at ændre skibsfarten

I deres årlige rapport identificerer UNCTAD bl.a protektionisme, digitalisering og klimaforandringer som nogle af de tendenser, der lige nu er i gang med at forandre skibsfarten.

Onsdag offentliggjorde FN’s konference for handel og udvikling (UNCTAD) deres årlige rapport om den maritime transport. I den over 100 sider lange rapport identificerer UNCTAD syv tendenser, der i øjeblikket er i gang med at omdefinere landskabet for skibsfart. Alle tendenser indeholder ifølge UNCTAD udfordringer og muligheder, som kræver en fortsat opmærksomhed.

Læs også: Havnemyndigheder går sammen i nyt klimaprogram

Annonce: (Artiklen fortsætter efter annoncen)

Herunder kan du læse UNCTAD’s syv tendenser præsenteret i tilfældig rækkefølge:

 1. Protektionisme
  På efterspørgselssiden peger rapporten på, at usikkerhed som følge af omfattende geopolitiske, økonomiske og handelspolitiske forandringer samt nogle strukturelle skift også påvirker den maritime handel. En umiddelbar bekymring er de indadvendte politikker og stigende protektionistiske følelser, der kan underminere den globale økonomiske vækst og rykke eksisterende handelsmønstre.
 2. Digitalisering, e-handel og implementering af bælt- og vejinitiativet
  Udviklingen af teknologiske fremskridt og Kinas ambitiøse omlægning af den globale handelsinfrastruktur er en anden tendens, der ifølge UNCTAD vil medføre store konsekvenser for skibsfarten. Det såkaldte Bælt- og vejinitiativ og den voksende e-handel har potentialet til at give handlen et boost, mens digitaliseringen af skibsfarten ifølge UNCTAD kan hjælpe industrien med at reagere effektivt på den øgede efterspørgsel.
 3. Ny kapacitet i overskud
  UNCTAD peger også på, at der fra et udbudssynspunkt kan være en fare i at alt for optimistiske fragtselskaber, der er en konkurrent i kampen om markedsandele, bestiller for meget ny kapacitet, hvilket medfører forværrede markedsforhold indenfor shipping. Dette kan igen forstyrre udbuds- og efterspørgselsbalancen og få konsekvenser for fragt-rater, transportomkostninger og indtjening.
 4. Konsolidering
  Rederikonsolideringer gennem fusioner og alliancer har været stigende de seneste år som reaktion på lavere efterspørgselsniveauer. Den måde, som dette påvirker konkurrencen på, er ifølge UNCTAD en fortsat bekymring.
 5. Forholdet mellem havne og containershippingfirmaer
  Nye alliancer og ibrugtagningen af større fartøjer er også med til at ændre forholdet mellem verdens havne og containershippingfirmaerne. Konkurrencemyndigheder og maritime transportregelsættere bør også analysere denne udvikling. Det gælder både udvælgelsen af anløbshavne, konfigurationen af shippingnetværk, distributionen af omkostninger og indtjening mellem shippingselskaber og havne, samt tilgangen til koncessioner af containerterminaler.
 6. Vægt
  Værdien af fragt kan ikke længere bestemmes ud fra vægt alene. Sektorens evne til at udnytte relevante teknologiske fremskridt bliver stadig vigtigere.
 7. Klimaforandringer
  Bestræbelserne på at bremse CO2-udslippet og forbedre miljøindsatsen for international skibsfart forbliver højt placeret på den internationale dagsorden. Den oprindelige strategi, der blev vedtaget i april 2018 af Den Internationale Søfartsorganisation, om at reducere den årlige udledning af drivhusgasser fra skibe med mindst 50 procent i 2050 i forhold til 2008, er en særlig vigtig udvikling. 

- JMA

Mere fra SCM.dk – forum for ledelse af forsyningskæden

SCM.dk – forum for ledelse af forsyningskæden

www.scm.dk

SCM.dk – forum for ledelse af forsyningskæden – er Danmarks eneste erhvervsmedie og community med dedikeret fokus på optimering af forsyningskæden. Medlemmer på SCM.dk kan bidrage aktivt med indhold og erfaring og betragtes som en indsigtsfuld vidensressource i udviklingen af SCM.dk. Vi udkommer dagligt på SCM.dk, ugentligt med nyhedsbreve samt ni gange om året med magasinet SCM+LOGIST…

Se virksomhedsprofil  

  SCM.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere