Rapport peger på syv tendenser, der er i gang med at ændre skibsfarten

I deres årlige rapport identificerer UNCTAD bl.a protektionisme, digitalisering og klimaforandringer som nogle af de tendenser, der lige nu er i gang med at forandre skibsfarten.

I en over 100 sider lang rapport identificerer UNCTAD syv tendenser inden for skibsfarten..

05.10.2018

SCM.dk

Herunder kan du læse UNCTAD’s syv tendenser præsenteret i tilfældig rækkefølge:

  1. Protektionisme
    På efterspørgselssiden peger rapporten på, at usikkerhed som følge af omfattende geopolitiske, økonomiske og handelspolitiske forandringer samt nogle strukturelle skift også påvirker den maritime handel. En umiddelbar bekymring er de indadvendte politikker og stigende protektionistiske følelser, der kan underminere den globale økonomiske vækst og rykke eksisterende handelsmønstre.
  2. Digitalisering, e-handel og implementering af bælt- og vejinitiativet
    Udviklingen af teknologiske fremskridt og Kinas ambitiøse omlægning af den globale handelsinfrastruktur er en anden tendens, der ifølge UNCTAD vil medføre store konsekvenser for skibsfarten. Det såkaldte Bælt- og vejinitiativ og den voksende e-handel har potentialet til at give handlen et boost, mens digitaliseringen af skibsfarten ifølge UNCTAD kan hjælpe industrien med at reagere effektivt på den øgede efterspørgsel.
  3. Ny kapacitet i overskud
    UNCTAD peger også på, at der fra et udbudssynspunkt kan være en fare i at alt for optimistiske fragtselskaber, der er en konkurrent i kampen om markedsandele, bestiller for meget ny kapacitet, hvilket medfører forværrede markedsforhold indenfor shipping. Dette kan igen forstyrre udbuds- og efterspørgselsbalancen og få konsekvenser for fragt-rater, transportomkostninger og indtjening.
  4. Konsolidering
    Rederikonsolideringer gennem fusioner og alliancer har været stigende de seneste år som reaktion på lavere efterspørgselsniveauer. Den måde, som dette påvirker konkurrencen på, er ifølge UNCTAD en fortsat bekymring.
  5. Forholdet mellem havne og containershippingfirmaer
    Nye alliancer og ibrugtagningen af større fartøjer er også med til at ændre forholdet mellem verdens havne og containershippingfirmaerne. Konkurrencemyndigheder og maritime transportregelsættere bør også analysere denne udvikling. Det gælder både udvælgelsen af anløbshavne, konfigurationen af shippingnetværk, distributionen af omkostninger og indtjening mellem shippingselskaber og havne, samt tilgangen til koncessioner af containerterminaler.
  6. Vægt
    Værdien af fragt kan ikke længere bestemmes ud fra vægt alene. Sektorens evne til at udnytte relevante teknologiske fremskridt bliver stadig vigtigere.
  7. Klimaforandringer
    Bestræbelserne på at bremse CO2-udslippet og forbedre miljøindsatsen for international skibsfart forbliver højt placeret på den internationale dagsorden. Den oprindelige strategi, der blev vedtaget i april 2018 af Den Internationale Søfartsorganisation, om at reducere den årlige udledning af drivhusgasser fra skibe med mindst 50 procent i 2050 i forhold til 2008, er en særlig vigtig udvikling. 

- JMA

Teknologisk Institut Innovation og Digital Transformation

Sponseret

Sådan bliver din SMV resilient i 2025

DACHSER Intelligent Logistics

Sponseret

Fremtidens terminal har 470 scannere

Relateret indhold

21.11.2024SCM.dk

På vej mod mest profitable år siden covid-krisen

21.11.2024SCM.dk

Danske topledere investerer heftigt i AI – uden at vide noget om teknologien

20.11.2024SCM.dk

26 millioner skal hjælpe endnu flere virksomheder med grøn omstilling

19.11.2024GS1 Denmark

Sponseret

Webinar: Få styr på dine emballagedata med GS1Trade Packaging

18.11.2024SCM.dk

Fik du sagt "godt nytår" til din kvindelige kollega i går?

18.11.2024Slimstock Nordic

Sponseret

Daarbak Redoffice valgte Slimstock Nordic som partner inden for Supply Chain

15.11.2024SCM.dk

Hos stor virksomhed er kødtunge tallerkener fortid

14.11.2024GS1 Denmark

Sponseret

Danish Crown: Sådan løser vi den komplekse opgave med emballagedata

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med SCM.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ledelse af forsyningskæden, Nyhedsbrevet kommer kun to gange pr. uge.

Se flere temaer

Events

Se alle
DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Supply Chain Management (SCM)

Få kompetencer til at designe og lede effektive produktions- og forsyningskæder, også kaldet supply chains, som er en forudsætning for virksomhedens konkurrenceevne.

Dato

31.10.2024

Tid

09:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

Bureau Veritas
Kursus
CSRD-rapportering

EU’s Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) er en game changer for bæredygtighedsrapportering, da det blandt andet fastsætter ensartede metoder og måleenheder for virksomheders rapportering af miljømæssige, sociale og ledelsesmæssige aspekter (ESG).

Dato

07.11.2024

Sted

Oldenborggade 25-31, 7000 Fredericia

Teknologisk Institut Innovation og Digital Transformation
Konference
Sådan bliver din SMV resilient i 2025

Deltag i denne konference og få indsigt i de udfordringer og muligheder, der bliver vilkårene for danske SMV’er som din i 2025.

Dato

28.11.2024

Tid

09:00

Sted

Aarhus

Bureau Veritas
Webinar
Webinar: Miljømærkninger

I dag findes der et væld af miljømærker, men hvad er deres egentlige værdi, og hvordan vælger man det rette miljømærke for sin virksomhed? Dette webinar vil tage udgangspunkt i ESG-principperne (Environmental, Social, Governance) og undersøge, hvordan miljømærker kan bidrage til at dokumentere jeres indsats på disse tre områder.

Dato

28.11.2024

Tid

10:00

Sted

Online

Bureau Veritas
Webinar
Webinar: ISO 27001 & ISO 27701 certificering

Lær om fordelene ved en ISO 27001 certificering

Dato

29.11.2024

Tid

10:30

Sted

Online

Bureau Veritas
Webinar
Webinar: Learn about AQAP2110 Standards and their requirements

Did you know that suppliers of products and services to the NATO Member Countries Defence Acquisition and Logistics Organizations often must meet relevant NATO quality standards outlined in the AQAP - Allied Quality Assurance Publications?

Dato

11.12.2024

Tid

13:00

Sted

Online