Der er hjælp at hente til at mindske energiregningen

Mange virksomheder er presset af de stigende el- og gasregninger. Mange har svært ved at overskue den næste faktura. Der er muligheder for at få gode råd og økonomisk hjælp.

Billedtekst: Mange virksomheder er presset af de stigende el- og gasregninger. Mange har svært ved at overskue den næste faktura. Der er muligheder for at få gode råd og økonomisk hjælp. Foto: Arkivfoto.

08.09.2022

SCM.dk

Rigtig mange virksomheder kan spare energi ved at energioptimere produktionsprocesser, opvarmning, belysning, ventilation, køling, bygninger. Virksomheder, som bruger gas i opvarmning eller produktion, kan konvertere til en varmepumpe eller på anden vis elektrificere. Det er naturligvis også muligt at spare på energien ved at ændre adfærd i virksomheden eller skifte til moderne termostater.

Bevidstheden om at spare på energien kan medføre mere hensigtsmæssige vaner, der reducerer energiomkostningerne. Digitale løsninger kan også hjælpe disse ændringer på vej, hvor eksempelvis digitale termostater kan indstilles til forskellige temperaturer på forskellige tidspunkter af døgnet.

Energistyrelsen har samlet en række energisparende tiltag, målrettet forskellige typer virksomheder og brancher. Det kræver installatører, håndværkere eller teknikere at gennemføre de fleste råd.

Erhvervspuljen
Erhvervspuljen giver danske virksomheder mulighed for at få tilskud til energieffektiviseringer og konverteringer fra gas- og oliefyr til varmepumper gennem Erhvervspuljen. Det er muligt at få op til 50 procent i tilskud. I 2022 er der fastlagt fem ansøgningsrunder. Næste ansøgningsrunde løber fra 30. august til 13. september.

Det er muligt at få tilskud til for eksempel:
• Udskiftning af kedel med en varmepumpe
• Etablering af varmegenvinding
• Forbedring af klimaskærm
• Energioptimering af procesanlæg.

De fleste virksomheder gør brug af rådgivningsvirksomheder i forbindelse med ansøgningsprocessen.

Læs også: Nestlé-fabrik reducerer energiforbrug med 19 procent

Fradrag for elafgift
Det er muligt for momsregistrerede virksomheder (først fra 2023 for visse liberale erhverv) at få fradrag på elafgiften helt ned til EU’s minimumsniveau på 0,4 øre/kWh. Dermed behøver virksomheder ikke betale den fulde elafgift på 76,3 øre/kWh.

Afskrivningsregler for driftsmidler
Virksomheder kan afskrive driftsmidler med 25 pct. om året på deres saldo. Driftsmidler, der anskaffes inden udløbet af 2022, vil være omfattet af den særlige forhøjede afskrivningssats på 116 procent., som er den værdi, udgiften indgår med på afskrivningssaldoen. Den forhøjede afskrivningssaldo gælder som udgangspunkt for de fleste driftsmidler.

Afskrivningsregler for bygninger
Virksomheder kan som udgangspunkt få afskrivninger på alle forbedringer og al vedligeholdelse, foretaget på bygninger. Energirenovering, udskiftning af vinduer, isolering er omfattet af afskrivningsreglerne.

Særlige afskrivningsregler for installation af solcelleanlæg
Virksomheder, som installerer solcelleanlæg, kan afskrive investeringen og få en skattemæssig fordel. Den skattemæssige behandling af udgifter til anskaffelse af solcelleanlæg afhænger i første række af, om anlægget enten anbringes på jorden eller monteres på en bygning via et stativ. I så fald anses det nemlig for et driftsmiddel. Hvis anlægget derimod integreres i bygningen, anses det for en installation.

-PiB

Teknologisk Institut Innovation og Digital Transformation

Sponseret

Sådan bliver din SMV resilient i 2025

DACHSER Intelligent Logistics

Sponseret

Fremtidens terminal har 470 scannere

Relateret indhold

22.11.2024SCM.dk

Industrispecialist opkøber endnu en værktøjs-aktør

22.11.2024SCM.dk

Nordiske virksomheder har 23 milliarder euro bundet i overflødige lagre

21.11.2024Hans Schourup A/S

Sponseret

Ny samarbejdsaftale mellem WELAND Solutions og Hans Schourup A/S

21.11.2024SCM.dk

Logistikleverandør bruger AI i stort samarbejde med nøgleaktører

20.11.2024SCM.dk

26 millioner skal hjælpe endnu flere virksomheder med grøn omstilling

19.11.2024GS1 Denmark

Sponseret

Webinar: Få styr på dine emballagedata med GS1Trade Packaging

18.11.2024SCM.dk

Fik du sagt "godt nytår" til din kvindelige kollega i går?

18.11.2024Slimstock Nordic

Sponseret

Daarbak Redoffice valgte Slimstock Nordic som partner inden for Supply Chain

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med SCM.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ledelse af forsyningskæden, Nyhedsbrevet kommer kun to gange pr. uge.

Se flere temaer

Events

Se alle
DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Supply Chain Management (SCM)

Få kompetencer til at designe og lede effektive produktions- og forsyningskæder, også kaldet supply chains, som er en forudsætning for virksomhedens konkurrenceevne.

Dato

31.10.2024

Tid

09:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

Bureau Veritas
Kursus
CSRD-rapportering

EU’s Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) er en game changer for bæredygtighedsrapportering, da det blandt andet fastsætter ensartede metoder og måleenheder for virksomheders rapportering af miljømæssige, sociale og ledelsesmæssige aspekter (ESG).

Dato

07.11.2024

Sted

Oldenborggade 25-31, 7000 Fredericia

Teknologisk Institut Innovation og Digital Transformation
Konference
Sådan bliver din SMV resilient i 2025

Deltag i denne konference og få indsigt i de udfordringer og muligheder, der bliver vilkårene for danske SMV’er som din i 2025.

Dato

28.11.2024

Tid

09:00

Sted

Aarhus

Bureau Veritas
Webinar
Webinar: Miljømærkninger

I dag findes der et væld af miljømærker, men hvad er deres egentlige værdi, og hvordan vælger man det rette miljømærke for sin virksomhed? Dette webinar vil tage udgangspunkt i ESG-principperne (Environmental, Social, Governance) og undersøge, hvordan miljømærker kan bidrage til at dokumentere jeres indsats på disse tre områder.

Dato

28.11.2024

Tid

10:00

Sted

Online

Bureau Veritas
Webinar
Webinar: ISO 27001 & ISO 27701 certificering

Lær om fordelene ved en ISO 27001 certificering

Dato

29.11.2024

Tid

10:30

Sted

Online

Bureau Veritas
Webinar
Webinar: Learn about AQAP2110 Standards and their requirements

Did you know that suppliers of products and services to the NATO Member Countries Defence Acquisition and Logistics Organizations often must meet relevant NATO quality standards outlined in the AQAP - Allied Quality Assurance Publications?

Dato

11.12.2024

Tid

13:00

Sted

Online