Der er hjælp at hente til at mindske energiregningen

Mange virksomheder er presset af de stigende el- og gasregninger. Mange har svært ved at overskue den næste faktura. Der er muligheder for at få gode råd og økonomisk hjælp.

Billedtekst: Mange virksomheder er presset af de stigende el- og gasregninger. Mange har svært ved at overskue den næste faktura. Der er muligheder for at få gode råd og økonomisk hjælp. Foto: Arkivfoto.

08.09.2022

SCM.dk

Rigtig mange virksomheder kan spare energi ved at energioptimere produktionsprocesser, opvarmning, belysning, ventilation, køling, bygninger. Virksomheder, som bruger gas i opvarmning eller produktion, kan konvertere til en varmepumpe eller på anden vis elektrificere. Det er naturligvis også muligt at spare på energien ved at ændre adfærd i virksomheden eller skifte til moderne termostater.

Bevidstheden om at spare på energien kan medføre mere hensigtsmæssige vaner, der reducerer energiomkostningerne. Digitale løsninger kan også hjælpe disse ændringer på vej, hvor eksempelvis digitale termostater kan indstilles til forskellige temperaturer på forskellige tidspunkter af døgnet.

Energistyrelsen har samlet en række energisparende tiltag, målrettet forskellige typer virksomheder og brancher. Det kræver installatører, håndværkere eller teknikere at gennemføre de fleste råd.

Erhvervspuljen
Erhvervspuljen giver danske virksomheder mulighed for at få tilskud til energieffektiviseringer og konverteringer fra gas- og oliefyr til varmepumper gennem Erhvervspuljen. Det er muligt at få op til 50 procent i tilskud. I 2022 er der fastlagt fem ansøgningsrunder. Næste ansøgningsrunde løber fra 30. august til 13. september.

Det er muligt at få tilskud til for eksempel:
• Udskiftning af kedel med en varmepumpe
• Etablering af varmegenvinding
• Forbedring af klimaskærm
• Energioptimering af procesanlæg.

De fleste virksomheder gør brug af rådgivningsvirksomheder i forbindelse med ansøgningsprocessen.

Læs også: Nestlé-fabrik reducerer energiforbrug med 19 procent

Fradrag for elafgift
Det er muligt for momsregistrerede virksomheder (først fra 2023 for visse liberale erhverv) at få fradrag på elafgiften helt ned til EU’s minimumsniveau på 0,4 øre/kWh. Dermed behøver virksomheder ikke betale den fulde elafgift på 76,3 øre/kWh.

Afskrivningsregler for driftsmidler
Virksomheder kan afskrive driftsmidler med 25 pct. om året på deres saldo. Driftsmidler, der anskaffes inden udløbet af 2022, vil være omfattet af den særlige forhøjede afskrivningssats på 116 procent., som er den værdi, udgiften indgår med på afskrivningssaldoen. Den forhøjede afskrivningssaldo gælder som udgangspunkt for de fleste driftsmidler.

Afskrivningsregler for bygninger
Virksomheder kan som udgangspunkt få afskrivninger på alle forbedringer og al vedligeholdelse, foretaget på bygninger. Energirenovering, udskiftning af vinduer, isolering er omfattet af afskrivningsreglerne.

Særlige afskrivningsregler for installation af solcelleanlæg
Virksomheder, som installerer solcelleanlæg, kan afskrive investeringen og få en skattemæssig fordel. Den skattemæssige behandling af udgifter til anskaffelse af solcelleanlæg afhænger i første række af, om anlægget enten anbringes på jorden eller monteres på en bygning via et stativ. I så fald anses det nemlig for et driftsmiddel. Hvis anlægget derimod integreres i bygningen, anses det for en installation.

-PiB

Toyota Material Handling A/S

Sponseret

Ny Toyota Traigo48-serie med uovertruffent design og banebrydende ydeevne

Apport Systems A/S

Sponseret

Lagerstyring på autopilot - få dit lager til at tænke selv

Relateret indhold

02.04.2025GS1 Denmark

Sponseret

Kunderne skal opleve gennemsigtighed, når de handler hos os

02.04.2025Delfi Technologies A/S

Sponseret

Byflou: Digitale prisskilte: En gamechanger for Byflous fysiske univers

01.04.2025DTU Learn for Life

Sponseret

Ny efteruddannelse på DTU i ESG-styring og -rapportering

31.03.2025Delfi Technologies A/S

Sponseret

Jysk Caravan Center: Digitale prisskilte øger effektivitet og giver bedre kundeoplevelse

28.03.2025Delfi Technologies A/S

Sponseret

Digitale buffetskilte skaber overblik i kantinen hos FGU Midtjylland

26.03.2025GS1 Denmark

Sponseret

Undgå at deklarere al din emballage rød og spar penge

26.03.2025Fyns Kran Udstyr A/S

Sponseret

Hør mere om vores WeDoLifting skraldetalje

26.03.2025Delfi Technologies A/S

Sponseret

Luxplus: Fra online abonnementsunivers til innovativ fysisk butik

Hold dig opdateret med SCM.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ledelse af forsyningskæden, Nyhedsbrevet kommer kun to gange pr. uge.

Se flere temaer

Events

Se alle
Bureau Veritas
Kursus
ISO 14001 Intern Auditor

På ISO 14001 Intern Auditor træner du forskellige auditeringsteknikker og -værktøjer, og hvordan du udfører intern audit af din virksomheds miljøledelsessystem i henhold til de strategiske og operationelle kravelementer i ISO 14001 standarden.

Dato

07.04.2025

Tid

08:30

Sted

Vejle

Bredana Axcite A/S
Webinar
Nem administration af priser

Er jeres administration af priser tung og tidskrævende? Understøtter den ikke til fulde jeres virksomhed i dag? Så er dette live-webinar om attributbaseret prissætning, præcis noget for dig!

Dato

08.04.2025

Tid

10:00

Sted

Live webinar fra Bredana Axcite, Aarhus

Consafe Logistics
Webinar
Automation implementation fra A til Z

With warehouse automation set to double by 2030, many companies are prioritizing automation—but key questions arise. What should you automate and why? When should you involve your automation vendor? What are the critical success factors?

Dato

08.04.2025

Tid

10:00

Sted

Online

Bureau Veritas
Webinar
Er din virksomhed underlagt Bekendtgørelse 761/2024? Vær sikker på, om du opfylder de nye krav

Den 1. juli 2024 udsendte Energistyrelsen Bekendtgørelse 761/2024 med opdaterede krav til obligatoriske energiledelsessystemer og energi- og klimasyn for visse virksomheder.

Dato

24.04.2025

Tid

10:00

Sted

Online på MS Teams

Bureau Veritas
Kursus
ISO 9001 Intern Auditor

Bliv ISO 9001 Intern Auditor

Dato

28.04.2025

Tid

08:30

Sted

Kongens Lyngby

Bureau Veritas
Kursus
Introduktion til ISO 20001: Minimering af Food Waste & Loss

Vidste du godt, at der er en ny ISO-standard på vej, som fokuserer på at minimere fødevareaffald og -tab på en systematisk måde? Denne standard, der forventes udgivet i 2026, har fået betegnelsen ISO 20001.

Dato

29.04.2025

Tid

08:30

Sted

Fredericia