De fattigste lande betaler den største plastikregning

Det koster ti gange mere at håndtere plastik i udviklingslandene end i for eksempel Danmark. Det viser en ny rapport fra WWF, som op til FN-forhandlinger i Kenya opfordrer Danmark til at kæmpe for mere lighed i plastværdikæden og presse på for en juridisk bindende global aftale, der begrænser plastikforbruget og reducerer mængden af plastik i naturen.

Men selvom indbyggere i højtudviklede lande som Danmark i gennemsnit bruger cirka tre gange mere plastik end indbyggere i udviklingslandene, så ender meget plastik i verdens fattigste lande.. Foto: © Shutterstock / Shane Gross / WWF

17.11.2023

SCM.dk

Hver dag produceres 820.000 tons plastik. Hvis produktionen fortsætter som hidtil, vil tallet være tre gange så højt i år 2050. Under 10 procent bliver genanvendt, mens de resterende 90 procent ender i naturen til fare for vilde dyr eller bliver brændt af og dermed udleder CO2 og belaster klimaet.

Men selvom indbyggere i højtudviklede lande som Danmark i gennemsnit bruger cirka tre gange mere plastik end indbyggere i udviklingslandene, så ender meget plastik i verdens fattigste lande. Når det sker, vokser regningen sig markant større. Det viser en ny rapport fra WWF, som sammen med konsulentvirksomheden Dalberg har analyseret plastikkens værdikæde og livscyklus for at begrænse plastik i naturen. Rapporten kommer op til FN-forhandlinger om en global plastikaftale.

Den gennemsnitlige livstidsomkostning for at håndtere et kilo plastik beløber sig til 131 kroner i højtudviklede lande og 1.386 kroner i udviklingslande, viser rapporten. Den viser også, at dyr, ineffektiv håndtering af plastik gør problemet langt større. Derfor skal lande som Danmark tage et større ansvar, mener WWF.

”Plastik er et kolossalt problem, og regningen for at rydde op efter vores enorme plastikforbrug rammer desværre helt skævt. Det er simpelthen ikke fair, at de lande, der bruger mindst og har sværest ved at håndtere problemet, skal betale den største plastikregning. Det resulterer i, at der genanvendes mindre plastik, det bliver dyrere, og det går hårdt ud over naturen. Derfor er vi nødt til at forebygge og sætte ind tidligere, og her skal lande som Danmark gå forrest”, siger Bo Øksnebjerg, generalsekretær i WWF Verdensnaturfonden, og fortsætter:

”Vi danskere har et stort plastikforbrug. Derfor skal vi sammen med andre højtudviklede lande tage ansvar og gøre endnu mere for at håndtere plastikproblemet. Vi skal gå forrest for at sikre en ambitiøs global aftale, som vi har så akut behov for, hvis vi skal lykkes med at få en plastikfri natur. Lige nu presser vi i WWF på for, at vi holder fast i de høje ambitioner op til og under mødet i Kenya”.

Fra den 13. til 19. november 2023 mødes forhandlere fra hele verden til tredje runde af forhandlingerne om en ny global traktat, der skal bekæmpe plastforurening. Det foregår i Kenya, som er et af de lande, der mærker konsekvenserne af de stigende mængder plastik.

I 2017 indførte den kenyanske regering et forbud mod at producere og være i besiddelse af engangsplastikposer. Alligevel kæmper landet fortsat mod ulovlig import af netop billige plastikposer og plastikaffald fra andre lande, som via havstrømme ender langs Kenyas kyst.

Det understreger behovet for en global løsning, mener WWF, som i en årrække har fjernet store mængder skrald fra Kenyas kyster, så havskildpadder kan komme ind på stranden for at lægge deres æg og deres små unger kan kravle ud i havet igen.

Der er akut behov for et opgør med den måde, vi bruger plastik på, mener WWF. Konkret skal vi bruge mindre, bruge det smartere og ikke mindst genanvende langt mere.

”60 procent af den plastik, der fremstilles, er beregnet til engangsplastik. Det tal skriger til himlen, og der er behov for et opgør. Vi ser allerhelst et globalt forbud mod unødvendig engangsplastik som for eksempel e-cigaretter, bestik og kosmetisk mikroplast. Det vil sætte skub i overgangen til bæredygtige alternativer og hjælpe de lande, der lider under vores enorme plastikforbrug”, siger Bo Øksnebjerg og fortsætter:

”Men ansvaret ligger også hos producenterne og de virksomheder, der bruger meget plastik. De skal sikre, at vi i fremtiden sender langt mindre plastik i omløb, og at produkter designes, så de i højere grad kan genanvendes, uanset hvor de sælges. Og så bliver vi nødt til at se på muligheden for at drage virksomhederne til ansvar, hvis deres plastik ender i naturen”.

Læs også: Nye genbrugsanlæg skal sætte nye standarder for elektronisk genbrug

Forhandlingerne om den globale plastikaftale forventes afsluttet i slutningen af 2024. I mellemtiden gennemfører WWF's en underskriftindsamling, der skal vise politikerne, at danskerne støtter en ambitiøs plastikaftale. På nuværende tidspunkt har over 10.000 danskere vist deres støtte.

/ PiB

N.C. Nielsen A/S

Sponseret

Linde skaber ny generation af gaffeltruck

AGR

Sponseret

Er dit ERP nok til lagerstyring? Sådan lukker AGR hullerne i forsyningskæden

Relateret indhold

20.02.2025SCM.dk

Robotløsning sikrer natproduktion hos tandhjulsproducent

19.02.2025SCM.dk

Dansk kaffefirma revolutionerer kaffelogistikken med IoT og bæredygtighed

19.02.2025SCM.dk

Nyt projekt skal skabe fælles fremtidsvision for danske virksomheder

18.02.2025SCANLOX ApS

Sponseret

Gentagne kvalitetstest sikrer SCANLOX’s løsninger til medicinalindustrien

13.02.2025SCM.dk

Elworks skifter emballageplastik ud med papir og opnår markant fald i CO2e

11.02.2025SCM.dk

Novo Nordisk-byggerier støvsuger Sjælland for lagerlokaler

11.02.2025SCANLOX ApS

Sponseret

Sådan lever Agilox AMR’er op til de vigtigste tendenser for 2025

11.02.2025SCM.dk

Fra overskudsbrød til nye fødevarer: Cirkulær innovation i værdikædesamarbejde

Hold dig opdateret med SCM.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ledelse af forsyningskæden, Nyhedsbrevet kommer kun to gange pr. uge.

Se flere temaer

Events

Se alle
Bureau Veritas
Webinar
Webinar om CBAM

Gratis webinar om CBAM, hvor du får et generelt indblik i CBAM-reglerne, praktiske erfaringer og kommende krav.

Dato

27.02.2025

Tid

10:00

Sted

Online på MS Teams

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Agile projekter - hybrid

Vil du lære at lede agile projekter professionelt og effektivt? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplommodul, og få indsigt i agile værktøjer og kompetencer i agil projektledelse.

Dato

28.02.2025

Tid

09:00

Sted

Online

Dansk Standard
Kursus
ISO 9001 diplomkursus i kvalitetsledelse - 2 dage

På dette to-dages ISO 9001 kursus præsenteres du for indholdet i ISO 9001 standarden. Samtidig lærer du, hvordan de enkelte krav til kvalitetsledelse bør efterleves i praksis. Kurset i ISO 9001 tager dig igennem de forskellige faser ved implementering af et ledelsessystem for kvalitet.

Dato

04.03.2025

Tid

09:00

Sted

Dansk Standard, 12 etage, Sal 2 Göteborg Plads 1 2150 Nordhavn

Bredana Axcite A/S
Webinar
Præcise Forecast med ny Microsoft løsning

Den nye app byder på best-in-class Forecasting algoritmer og modeller, enestående brugeroplevelse, intelligente rapporter og analyser

Dato

04.03.2025

Tid

10:00

Sted

Live webinar fra Bredana Axcite, Aarhus

Bureau Veritas
Webinar
Webinar: Explore the critical connection between the NIS2 Directive and the CRA

In an era of increasing cyber threats, regulatory frameworks like the NIS2 Directive and the Cyber Resilience Act (CRA) are shaping the future of cybersecurity across Europe. While NIS2 enforces stricter cybersecurity obligations for suppliers and organizations, CRA complements it by embedding security into digital products from the ground up.

Dato

06.03.2025

Tid

13:00

Sted

Online på MS Teams

Descartes
Webinar
Deloitte x Descartes: Webinarium om Frihandel, CBAM och hållbarhet

Ett unikt samarbete mellan Deloitte och Descartes, där ledande specialister inom global handel och hållbarhet delar sina insikter och praktisk information.

Dato

13.03.2025

Tid

10:30

Sted

Online