Danskerne panter på livet løs og sætter global standard

At få penge som belønning er den største motivationsfaktor, når danskerne panter dåser og flasker. Men de, som kender til gevinsterne for miljøet, panter endnu mere. Det viser en ny analyse af danskernes pantvaner.

Det er særligt den økonomiske belønning, der motiverer danskerne til at pante. 65 procent af danskerne peger på, at pengene betyder mest, når de vælger at pante, mens 26 procent vægter miljøhensyn højest. Foto: 123rf.com

12.05.2025

SCM.dk

Danskerne panter på livet løs. 93 procent af de drikkevareemballager med pant, der sælges i Danmark, indleveres hvert år og genanvendes til nye dåser og flasker, hvilket gør returprocenten i det danske pantsystem til en af verdens højeste.
Det er særligt den økonomiske belønning, der motiverer danskerne til at pante. 65 procent af danskerne peger på, at pengene betyder mest, når de vælger at pante, mens 26 procent vægter miljøhensyn højest.

”At få penge i hånden har altid været vigtigt for forbrugerne – og vi oplever, at det betyder meget i en tid, hvor inflation og nervøsitet for den økonomiske udvikling har præget hverdagen. Miljøhensyn er dog klart nummer to - og motiverer også dem, hvor pantpengene vejer tungest. Den nye analyse peger på, at de danskere, der kender til miljøgevinsterne ved pantsystemet, panter mere end andre. Vi mener derfor, at der er et potentiale i at øge danskernes viden om pantsystemet og de gevinster, vi skaber sammen”, siger Heidi Schütt Larsen, vicedirektør med ansvar for cirkulær økonomi hos Dansk Retursystem.

I Danmark bliver der hvert år solgt over 2 milliarder flasker og dåser. Dansk Retursystem mener, at det er afgørende, at emballager med pant ikke ender i affaldsbeholdere eller i værste tilfælde naturen. De skal forblive i pantsystemet, hvor de genanvendes i høj kvalitet og bliver til nye dåser og flasker.

Den nye analyse viser, at flertallet af danskerne mangler viden om, hvordan de forskellige slags pantemballager behandles. Kun for plastflasker er der et lille flertal på 52 procent, der ved, hvordan emballagerne typisk behandles. Blandt de danskere, der ved, at det er bedre for miljø og klima at pante end at sortere emballager som metal-, plast- og glasaffald, er det hele 95 procent, der angiver, at de panter alle deres daser og flasker.

På baggrund af analysen har Dansk Retursystem netop offentliggjort en ny kampagne, der skal løfte danskernes forståelse af pantsystemet og bidrage til at få de sidste dåser og flasker ”hjem” i pantsystemet. 

”Fra vores mange analyser ved vi, at der typisk er flere forhold, der motiverer danskerne til at pante. Vi er hele Danmarks pantsystem, og derfor skal vi kunne forklare alle danskere, hvorfor de skal pante, hvad der er god pantadfærd og hvilke miljøgevinster, vi opnår, når dåser og flasker indleveres som pant. Det er vores sigte med kampagnen. Ikke mindst skal vi tage højde for de sociale situationer, som har betydning for, om danskerne får pantet. Her har vi særlig fokus på de unge, der ofte er ”på farten” med to go-emballage i hånden og befinder sig i situationer, hvor god pantadfærd er vanskeligere end i hjemmet”, siger Heidi Schütt Larsen.

De 18-29-årige er den gruppe, der er mindst tilbøjelige til at pante. Dog er det fortsat 88 procent af ”de unge”, der angiver, at de panter alle deres dåser og flasker med pant.

We Pant A Lot-kampagnen tager livtag med seks centrale misforståelser om pant på en anderledes og humoristisk måde. Kampagnen består af en række korte film og udspiller sig i et univers, hvor en dansk familie møder udlandet og i hverdagssituationer formidler pantens værdi og betydning med humor. Filmene vil særligt blive vist på sociale medier i ugerne 19-26. Kampagnen kan se på Wepantalot.dk

Fakta om pantsystemet

• I Danmark kommer 93 procent af alle solgte flasker og dåser retur og bliver genanvendt i pantsystemet. Returprocenten er blandt verdens højeste. Af de 93 procent bliver 97 procent genanvendt, heraf 99,7 procent genanvendt i flaske-til-flaske-loop. Det er forskelligt for emballagetyperne, hvor stor en del der går i flaske-til-flaske loop.

• Genanvendelse i pantsystemet fik reduceret klimaaftrykket med godt 234.000 ton CO2 i 2024.

• Den samlede CO2-udledning fra pantsystemet var i 2024 knap 1 procent højere end i 2019, men målt per emballage er udledningen reduceret med 32 procent i samme periode.

• De er meget få flasker og dåser, der ender i naturen. Faktisk udgør pant under 0,35 procent (0,48 procent i 2022) af affald i naturen. Dansk Retursystem har fået kortlagt, hvor mange flasker og dåser med pant, der bliver til henkastet affald. Kortlægningen foretages af Hold Danmark Rent.

• Dansk Retursystem har drevet pantsystemet siden 2002. Dansk Retursystem er ejet af bryggerierne og drives non-profit. Miljøministeriet fører tilsyn med Dansk Retursystem.

Kilde: Dansk Retursystem

/ PiB

N.C. Nielsen A/S

Sponseret

Linde 1251 – én el-truck, flere energikilder

Slimstock Nordic

Sponseret

ABC-klassificering og forecast – et stærkt makkerpar

Relateret indhold

14.05.2025SCM.dk

Mærsk ramt af protestbølge: Aktivister forenet på tværs af Europa

14.05.2025SCM.dk

Suezkanalen vil lokke containerskibe tilbage med rabatter

13.05.2025SCM.dk

Laura Mærsk bunkrer e-metanol i Aabenraa

13.05.2025SCM.dk

Bilka styrker grøn hjemmelevering med elbiler

13.05.2025SCM.dk

Walmart udvider distributionscenter på rekordtid med 3D-print

12.05.2025SCM.dk

Danskerne panter på livet løs og sætter global standard

09.05.2025SCM.dk

Medie: Maersk slipper for amerikanske havnegebyrer

09.05.2025SCM.dk

Logistik i vækstens tjeneste: SACKit og Dachser sikrer fleksibel og skalerbar transportløsning

Hold dig opdateret med SCM.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ledelse af forsyningskæden, Nyhedsbrevet kommer kun to gange pr. uge.

Se flere temaer

Events

Se alle
DNV Business Assurance Denmark
Kursus
OHSMS Auditor/Lead Auditor course based on ISO 45001 | CQI IRCA Certified Course ID: 1877

This course is designed to develop a clear understanding of safety management in the modern era and provide those involved in audit conduct and management with the skills to fulfil their role.

Dato

19.05.2025

Sted

Odense

Bureau Veritas
Kursus
EMS ISO 14001:2015 Lead Auditor Miljø (CQI IRCA-certificeret)

Ved succesfuld gennemførelse af vores CQI and IRCA-certificeret EMS ISO 14001:2015 Lead Auditor Miljøkursus vil du være i stand til at planlægge, gennemføre og afrapportere effektive 1., 2. og 3. parts audits af miljøledelsessystemer i henhold til kravene i ISO 14001:2015.

Dato

19.05.2025

Tid

08:30

Sted

Kongens Lyngby

Bureau Veritas
Kursus
IATF 16949 Specialist

Med en kombination af teori, øvelser og praktiske eksempler giver IATF 16949 Specialist kurset dig en dybdegående forståelse for kravene i IATF 16949:2016 standarden inklusiv kravene i ISO 9001 standarden. Hovedfokus er dog på tillægskravene i IATF 16949 standarden.

Dato

19.05.2025

Tid

08:30

Sted

Vejle

DNV Business Assurance Denmark
Webinar
Webinar: AI Regulations and Risks: How to get started. Show and tell.

Join an immersive, practical session in AI regulations and risk management. The regulatory challenges will be broken down and you will be provided actionable steps and strategies for safe, compliant AI implementation in your organization with the use of the GRACE AI Platform.

Dato

20.05.2025

Sted

Online

Bureau Veritas
Kursus
ISO 14001:2015 Lead Auditor Refresher

Opdater din viden om ISO 14001:2015.

Dato

20.05.2025

Tid

08:30

Sted

Vejle

TECSYS A/S
Konference
Hardware & Brunch 2025

Bliv opdateret på det nyeste hardware til lager og logistik

Dato

20.05.2025

Tid

09:30

Sted

Montra Hotel Sabro Kro, Viborgvej 780, 8471 Sabro