15.04.2016 | Produktion
Danske virksomheder trækker produktion hjem
En ny rapport fra SDU viser, at flere og flere danske virksomheder flytter produktion fra udlandet hjem til Danmark, og at økonomien i det er god.
Flere danske virksomheder vælger at flytte produktionen hjem til Danmark, viser rapport fra SDU. Foto: Flickr/Stuart Rankin
I dag offentliggør Institut for Entreprenørskab og Relationsledelse ved Syddansk Universitet (SDU) en rapport, der viser, at flere danske virksomheder hjemtager produktionen fra lande i primært Østeuropa og Asien. Fordele i form af teknologiske muligheder, transportbesparelser og øget udbud af specialiseret arbejdskraft betyder nemlig, at det (igen) kan betale sig for virksomhederne at producere i Danmark, trods de højere lønninger.
Læs også: Robotter kan skaffe danske arbejdspladser
I forbindelse med undersøgelsen har forskerne bag interviewet godt 250 små og større virksomheder i en række forskellige industrier. Af disse har 36 inden for de seneste fem år hentet produktionen hjem, mens yderligere 22 virksomheder forventer at flytte produktionen helt eller delvist tilbage inden for de kommende to år.
Fakta om undersøgelsen
Undersøgelsen Udflytning og hjemtagning af produktion er lavet af Institut for Entreprenørskab og Relationsledelse ved Syddansk Universitet i samarbejde med forskerkollegaer fra Lund Universitet i Sverige og Tampere Tekniske Universitet i Finland.
Den er baseret pa et spørgeskema, som i efteråret 2015 blev distribueret til 2.026 danske fremstillingsvirksomheder med 50 eller flere ansatte. 256 af virksomhederne gennemførte undersøgelsen, hvilket giver en svarprocent pa 12,6 %.
En af forskerne bag rapporten, professor i supply chain management Jan Stentoft, lavede for tre år siden en lignende rapport, der for første gang pegede i retning af, at produktionen vender tilbage til Danmark. Og den tendens bliver nu bekræftet af den nye rapport:
Omkostninger og automation
Der er tale om en markant skifte i forhold til for bare fem år siden, hvor mange spåede at al produktion ville forsvinde fra landet i løbet af få år. I stedet ser vi nu en tendens til, at virksomhederne på baggrund af blandt andet stigende produktionsomkostninger, svingende kvalitet og manglende medarbejderkompetencer i udlandet, revurderer deres strategi og hjemtager produktionen, siger Jan Stentoft.
Et godt eksempel er virksomheden ITW, der siden 2013 har lukket tre fabrikker i Sydeuropa for at samle sin sømproduktion i Middelfart. Den danske fabrik har gennemgået en omfattende modernisering, hvor en stor del af produktionen nu er automatiseret med højteknologiske robotter.
Vi er automatiserede i en grad, der gør os konkurrencedygtige også i forhold til lavtlønslande. Jeg tror på, at det er nødvendigt for Danmark både at have viden og produktionen, og hvis man gør det på den rigtige måde, er det faktisk rentabelt at producere i Danmark, siger operations director hos ITW, Jan Ditlevsen.
Læs også: Nordjyske virksomheder dropper outsourcing
Selv om 70 procent af virksomhedens produktion klares af robotter, har ITW stadig 275 medarbejdere. Og netop det billede er gennemgående for virksomhederne i undersøgelsen; selv om de er højt automatiserede, er de stadig i stand til at bevare det samme antal arbejdspladser.
Hent rapporten nedenfor.
Branchenyt

Individuel støtte til unge viser lovende resultater
Det hjælper at bruge en særlig metode med individuel støtte, når unge i psykisk mistrivsel skal i arbejde eller uddannelse. Det viser de foreløbige resultater fra et seksårigt forskningsstudie fra Københavns Professionshøjskole. Men de gode resultater kræver, at metoden bliver fulgt nøje, lyder det fra forskerne bag.
Innovation

SAS Institute investerer massivt i udvikling af industri-specifikke AI-løsninger
SAS Institute, den førende globale virksomhed inden for dataanalyse og AI til arbejdsbrug, vil investere knap 7 milliarder danske kroner i udviklingen af praktiske og værdiskabende AI-løsninger til offentlige og private virksomheder.
Lager & distribution

De danske havne oplever stigende aktivitet
I 2022 blev der langet 97,2 millioner ton gods over de danske kajanlæg. Det er en stigning på 2 procent sammenlignet med året før, og den største godsmængde de danske havne har håndteret siden 2008, hvor der gik 106,1 millioner ton gods igennem de danske havne.
Branchenyt

Strømlining af organisationen sætter guldaftryk på bundlinien
Columbus oplevede godt momentum i årets første kvartal. Omsætningen steg med 7 procent (12 procent i lokale valutaer), og driftsresultatet steg med hele 33 procent i Q1 2023. Optimeringen af leveranceorganisationen slår nu for alvor igennem med et løft i effektiviteten til 67 procent mod 62 procent i Q1 2022.
Lager & distribution

Et internationalt emballageflow betyder en mere effektiv forsyningskæde
Emballagens betydning for forsyningskæden bliver større, fordi EU er i færd med at indføre direktiv for producentansvar. Det kan virke som en hæmsko. Men det i virkeligheden en gave, mener en ekspert.
Branchenyt

Ørsted lancerer Europas største produktion af e-methanol
Ved et arrangement i Örnsköldsvik i det nordlige Sverige tog Ørsted det første spadestik på Europas største e-methanolprojekt, FlagshipONE. Det markerer ikke kun starten på byggeriet af projektet, men også det første skridt i en ny epoke inden for grøn søfart, hvor store produktionsanlæg vil levere methanol til en stadig voksende flåde af methanoldrevne fartøjer.