15.04.2016  |  Produktion

Danske virksomheder trækker produktion hjem

En ny rapport fra SDU viser, at flere og flere danske virksomheder flytter produktion fra udlandet hjem til Danmark, og at økonomien i det er god.

I dag offentliggør Institut for Entreprenørskab og Relationsledelse ved Syddansk Universitet (SDU) en rapport, der viser, at flere danske virksomheder hjemtager produktionen fra lande i primært Østeuropa og Asien. Fordele i form af teknologiske muligheder, transportbesparelser og øget udbud af specialiseret arbejdskraft betyder nemlig, at det (igen) kan betale sig for virksomhederne at producere i Danmark, trods de højere lønninger.

Læs også: Robotter kan skaffe danske arbejdspladser

I forbindelse med undersøgelsen har forskerne bag interviewet godt 250 små og større virksomheder i en række forskellige industrier. Af disse har 36 inden for de seneste fem år hentet produktionen hjem, mens yderligere 22 virksomheder forventer at flytte produktionen helt eller delvist tilbage inden for de kommende to år.

Fakta om undersøgelsen

Undersøgelsen ”Udflytning og hjemtagning af produktion” er lavet af Institut for Entreprenørskab og Relationsledelse ved Syddansk Universitet i samarbejde med forskerkollegaer fra Lund Universitet i Sverige og Tampere Tekniske Universitet i Finland.

Den er baseret pa et spørgeskema, som i efteråret 2015 blev distribueret til 2.026 danske fremstillingsvirksomheder med 50 eller flere ansatte. 256 af virksomhederne gennemførte undersøgelsen, hvilket giver en svarprocent pa 12,6 %. 

En af forskerne bag rapporten, professor i supply chain management Jan Stentoft, lavede for tre år siden en lignende rapport, der for første gang pegede i retning af, at produktionen vender tilbage til Danmark. Og den tendens bliver nu bekræftet af den nye rapport:

Omkostninger og automation
”Der er tale om en markant skifte i forhold til for bare fem år siden, hvor mange spåede at al produktion ville forsvinde fra landet i løbet af få år. I stedet ser vi nu en tendens til, at virksomhederne på baggrund af blandt andet stigende produktionsomkostninger, svingende kvalitet og manglende medarbejderkompetencer i udlandet, revurderer deres strategi og hjemtager produktionen”, siger Jan Stentoft.

Et godt eksempel er virksomheden ITW, der siden 2013 har lukket tre fabrikker i Sydeuropa for at samle sin sømproduktion i Middelfart. Den danske fabrik har gennemgået en omfattende modernisering, hvor en stor del af produktionen nu er automatiseret med højteknologiske robotter.

”Vi er automatiserede i en grad, der gør os konkurrencedygtige – også i forhold til lavtlønslande. Jeg tror på, at det er nødvendigt for Danmark både at have viden og produktionen, og hvis man gør det på den rigtige måde, er det faktisk rentabelt at producere i Danmark”, siger operations director hos ITW, Jan Ditlevsen.

Læs også: Nordjyske virksomheder dropper outsourcing

Selv om 70 procent af virksomhedens produktion klares af robotter, har ITW stadig 275 medarbejdere. Og netop det billede er gennemgående for virksomhederne i undersøgelsen; selv om de er højt automatiserede, er de stadig i stand til at bevare det samme antal arbejdspladser.

Hent rapporten nedenfor.

Mere fra SCM.dk – forum for ledelse af forsyningskæden

SCM.dk – forum for ledelse af forsyningskæden

www.scm.dk

SCM.dk – forum for ledelse af forsyningskæden – er Danmarks eneste erhvervsmedie og community med dedikeret fokus på optimering af forsyningskæden. Medlemmer på SCM.dk kan bidrage aktivt med indhold og erfaring og betragtes som en indsigtsfuld vidensressource i udviklingen af SCM.dk. Vi udkommer dagligt på SCM.dk, ugentligt med nyhedsbreve samt ni gange om året med magasinet SCM+LOGIST…

Se virksomhedsprofil  

  SCM.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere