29.12.2021 | Produktion
Danske arbejdsomkostninger vokser dobbelt så meget som tyske i Q3
I årets tredje kvartal steg de gennemsnitlige, danske arbejdsomkostninger per time med 4,2 procet på årsbasis. Det er højere end både EU-gennemsnittet og det amerikanske gennemsnit. Og så var det hele dobbelt så stor en stigning som i Tyskland.
I årets tredje kvartal steg de gennemsnitlige arbejdsomkostninger per time i den private sektor i Danmark mest med 4,2 procent på årsbasis. Derefter fulgte USA med en næsten tilsvarende stigning i samme periode på 4,1 procent.
Til gengæld steg arbejdsomkostningerne i de 27 EU-lande per time 2,9 procent i forhold til tredje kvartal 2020. Mindst var stigningen i tredje kvartal i de 19 lande, der deltager i Eurosamarbejdet med 2,4 procent.
Det viser nye tal fra Danmarks Statistik, hvis opgørelser dog stadig i høj grad påvirkes af de COVID-19-forårsagede nedlukninger 19 og de afledte effekter af de forskellige statslige hjælpepakker. Derfor er de fortsat forbundet med større usikkerhed end sædvanligt.
Læs også: Mens danske arbejdsomkostninger stiger, falder det europæiske gennemsnit
Tyskland, Sverige og Storbritannien er blandt de lande, Danmark har den største samhandel med, og blandt dem havde Tyskland den højeste stigning, som lå på 2,1 procent. Det er dog stadig kun halvdelen af den danske stigning. I Sverige mærkede man kun en stigning på 1,7 i arbejdsomkostningerne.
Med en stigning på hele 15,5 procent fra tredje kvartal 2020 til tredje kvartal i år, havde Litauen den klart højeste årlige stigning i arbejdsomkostningerne per time i EU efterfulgt af Bulgarien, hvor arbejdsomkostningerne steg med 12,3 procent i samme periode. Derimod aftog arbejdsomkostningerne per time med 1,1 procent på årsbasis i Grækenland.
- KCP
Branchenyt

Færre vil deltage i voksen- og efteruddannelse
I 2010 deltog cirka 26 procent af de faglærte og 25 procent af de ufaglærte i offentlige videre- og efteruddannelseskurser (VEU). I 2021 var det kun henholdsvis 12 procent og 14 procent. Deltagelsen falder også, når man medtæller efteruddannelse i privat regi.
Innovation

Verdens første el-betonlastbil fylder 1 år
Unicon A/S har i over 1 år haft en Volvo FE Electric betonbil i drift i København og omegn og flere elektriske betonbiler bliver leveret i 2023. Unicon ønsker at bidrage til den grønne omstilling og arbejder målrettet på at hele flåden af betonbiler skal være emissionsfri i 2035. Det var derfor et naturligt valg at lave verdens første serieproducerede elektrisk betonbil i samarbejde med Volvo.
IT

Små virksomheder har mindre fokus på it-sikkerhed
Dokumentation og dermed delbar viden om it-sikkerhedstiltag og -regler er et væsentligt element i virksomhedernes arbejde med digital sikkerhed. Over halvdelen af Danmarks godt 14.000 mikrovirksomheder (5-9 ansatte) havde i 2022 ingen dokumentation om forholdsregler, aktiviteter og procedurer vedrørende it-sikkerhed. Det viser tal fra Danmarks Statistik.
Branchenyt

Ny standard gør op med brug-og-smid-væk-kulturen
Danmark står i spidsen for udviklingen af en ny europæisk standard, der skal give virksomhederne konkrete værktøjer til at tænke genbrug, genanvendelse og reparerbarhed ind i designfasen af nye produkter. Forbrugerrådet glæder sig over den nye standard, som kan være med til at gøre op med brug-og-smid-væk-kulturen.
Strategi & ledelse

Mangel på forsyningskædedata hæmmer klimaarbejdet
Overblikket over virksomheders samlede klimaaftryk halter på grund af upræcise data. Særligt opgørelsen af emissioner fra indkøb af varer, serviceydelser og fra solgte produkter lider under mangel på valide data fra blandt andet forsyningskæden.
Branchenyt

Svenske Nynas digitaliserer forsyningskæden
Det svenske specialolieselskab Nynas indgår samarbejde med it-selskabet Tech Mahindra. Partnerskabet skal transformere Nynas’ eksisterende forretning og udvide deres IT-landskab med agile, skalerbare og intelligente systemer.