Danske arbejdsomkostninger vokser dobbelt så meget som tyske i Q3
I årets tredje kvartal steg de gennemsnitlige, danske arbejdsomkostninger per time med 4,2 procet på årsbasis. Det er højere end både EU-gennemsnittet og det amerikanske gennemsnit. Og så var det hele dobbelt så stor en stigning som i Tyskland.
I årets tredje kvartal steg de gennemsnitlige arbejdsomkostninger per time i den private sektor i Danmark mest med 4,2 procent på årsbasis. Derefter fulgte USA med en næsten tilsvarende stigning i samme periode på 4,1 procent.
Til gengæld steg arbejdsomkostningerne i de 27 EU-lande per time 2,9 procent i forhold til tredje kvartal 2020. Mindst var stigningen i tredje kvartal i de 19 lande, der deltager i Eurosamarbejdet med 2,4 procent.
Det viser nye tal fra Danmarks Statistik, hvis opgørelser dog stadig i høj grad påvirkes af de COVID-19-forårsagede nedlukninger 19 og de afledte effekter af de forskellige statslige hjælpepakker. Derfor er de fortsat forbundet med større usikkerhed end sædvanligt.
Læs også: Mens danske arbejdsomkostninger stiger, falder det europæiske gennemsnit
Tyskland, Sverige og Storbritannien er blandt de lande, Danmark har den største samhandel med, og blandt dem havde Tyskland den højeste stigning, som lå på 2,1 procent. Det er dog stadig kun halvdelen af den danske stigning. I Sverige mærkede man kun en stigning på 1,7 i arbejdsomkostningerne.
Med en stigning på hele 15,5 procent fra tredje kvartal 2020 til tredje kvartal i år, havde Litauen den klart højeste årlige stigning i arbejdsomkostningerne per time i EU efterfulgt af Bulgarien, hvor arbejdsomkostningerne steg med 12,3 procent i samme periode. Derimod aftog arbejdsomkostningerne per time med 1,1 procent på årsbasis i Grækenland.
- KCP