19.12.2014  |  Produktion

Dansk projekt udvikler indendørs-droner

Indhold fra partner Hvad er dette?

Et dansk projekt er gået i kast med at videreudvikle drone-teknologien, så dronerne kan flyve sikkert indendørs.

Hidtil har ubemandede droner kun fløjet udendørs, men fremover vil de måske også flyve rundt indendørs på fabrikker og i lagerhaller. Et nyt dansk projekt er i færd med at forbedre teknologien, så dronerne fremover også kan flyve sikkert indendørs. Det er det treårige forskningsprojekt Uaworld, der står bag udviklingen af de nye indendørs-droner, skriver elek.data.dk.

Læs også: Logistikvirksomheder er positive over for brug af droner

Indendørs-droner kræver præcis navigation uden GPS og en meget pålidelig trådløs kommunikation. Dronerne skal samtidig kunne flyve uforstyrret – uden selv at forstyrre omgivelserne.

Når de nye droner er færdigudviklet, kan de eksempelvis fungere som en del af logistikken i virksomhedsproduktionen eller som kvalitetskontrol på svært tilgængelige steder. Det forklarer lektor Henrik Schiøler fra Institut for Elektroniske Systemer på Aalborg Universitet, som arbejder med kontrolsystemer til droner eller UAV’er (Unmanned Aerial Vehicles), til elek-data.dk.

Han bidrager, sammen med forskere fra Aalborg Universitets Institut for Mekanik og Produktion, med viden om optimering, skedulering og logistiksystemer til forskningsprojektet. GamesOnTrack i Holstebro, Reseiwe i Aalborg og Sky-Watch i Støvring er de øvrige partnere i drone-projektet.

Tror på fremtiden for indendørs-droner 
Jonas Johansen, der er direktør i Sky-Watch, tror, at indendørs-droner på sigt bliver meget udbredt.

”I øjeblikket er der 176 europæiske droneproducenter og 100 amerikanske, men stort set alle fokuserer på udendørs anvendelser. Den integrerede løsning til indendørs brug i vores projekt kan give os et markant forspring. Til at begynde med vil indendørs-droner være et nichemarked, men på sigt tror vi på, at det bliver en del af hverdagen i samtlige relevante industrier og serviceerhverv”, siger Jonas Johansen til elek-data.dk.

Læs også: Boeing indgår samarbejde med nordjyske Sky-Watch

En dansk produktionsvirksomhed og en vindmølleproducent leverer cases til drone-projektet. Her skal dronerne henholdsvis indgå i logistikkæden og bruges til inspektion af vindmøllevinger.

Forskningsprojektet støttes med 11 millioner kroner fra Innovationsfonden. 

-SSM

  SCM.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere