21.09.2022 | E-handel
Dansk e-handel oplever tilbagegang
Den samlede omsætning i dansk e-handel falder for første gang nogensinde. Det skyldes primært den generelle økonomiske usikkerhed, der får forbrugerne til at bruge færre penge. Det viser Dansk Erhvervs E-handelsanalyse for 1. halvår 2022.
Den samlede omsætning i dansk e-handel falder for første gang nogensinde. Det skyldes primært den generelle økonomiske usikkerhed, der får forbrugerne til at bruge færre penge. Det viser Dansk Erhvervs E-handelsanalyse for 1. halvår 2022. Foto: Arkivfoto
Hvordan vil det gå med dansk e-handel, når coronakrisen er fortid?
Det spørgsmål har mange stillet sig selv, og nu er svaret klar. Dansk Erhvervs E-handelsanalyse for 1. halvår 2022 viser, at forbrugerne handlede for 92,7 milliarder kr. i årets første seks måneder. Det er et fald på 1 procent sammenlignet med 1. halvår 2021.
Det lyder ikke voldsomt, når man tænker på, at 2021 var præget af voldsom vækst i dansk e-handel på grund af coronakrisen. Men tallet mangler nuancer, pointerer Niels Ralund, som er e-handelsdirektør i Dansk Erhverv:
”Beløbet er i løbende priser, og samtidig går en større del af forbruget til rejser og udenlandske netbutikker. Det betyder, at de danske netbutikker, der sælger varer, reelt set oplever en betydelig større nedgang.”
Læs også: E-handel er accelereret i 2020 – det kræver god teknologi
Det kan mærkes i virksomhederne, der samtidig kæmper med stigende omkostninger:
”Konklusionen er, at de to års medvind under corona er afløst af modvind på grund af stor økonomisk usikkerhed,” siger e-handelsdirektøren og uddyber:
”Det er dog vigtigt at understrege, at når vi sammenligner med samme periode i 2019 – altså før coronakrisen – er omsætningen vokset med knap 23 milliarder kr.”
Flere, men billigere køb
I de første seks måneder af 2022 foretog forbrugerne 136 millioner handler. Det er en million mere end i samme periode sidste år. Omvendt blev der brugt færre penge - i første halvår af 2022 var gennemsnitskøbet på 596 kr., mens det i samme periode i 2021 var på 653 kr.
”Det understreger, at tilbagegangen i høj grad skyldes, at forbrugerne generelt holder igen på grund af den økonomiske usikkerhed. Ikke at forbrugerne dropper netbutikkerne,” forklarer Niels Ralund og fortsætter:
”Handelshyppigheden er stort set den samme som under coronakrisen, og kundernes tilfredshed med netbutikkerne er steget.”
Salget af rejser i fremgang
Analysen viser også, at nogle af de brancher, der blev hårdest ramt af coronakrisen, er på vej tilbage. Det gælder særligt rejser og kulturoplevelser.
"De er ikke tilbage i fuld styrke, men det går fremad. Samtidig ser vi, at de brancher, der klarede sig supergodt under krisen, kun oplever svag tilbagegang. Det er altså lettere for forbrugerne at vende tilbage til nettet end omvendt," siger Niels Ralund.
Forbrugerne vil handle mere online
Selvom analysen viser, at netbutikkerne oplever modvind, så er der grund til at se optimistisk på fremtiden. Forbrugerne tilkendegiver, at de forventer at handle mere i det kommende år.
”Det giver helt klart håb for fremtiden - især fordi det er i forhold til en ekstraordinær travl periode, hvor der virkelig blev handlet igennem. Det understreger, at e-handel er blevet en fast og uundværlig del af rigtig mange forbrugeres hverdag. Derfor er jeg også ganske optimistisk på branchens vegne,” siger Niels Ralund og slutter:
"Dansk e-handel voksede med rekordfart under coronakrisen, og det ser ud til at have varig effekt, selvom vi dette halvår ser tilbagegang."
Det viser E-handelsanalysen også:
Handlen flytter på mobilen
Både andelen af køb og betalinger via mobile devices stiger: En tredjedel af alle køb blev betalt via en mobilapp, mens 55 procent af alle køb sker via smartphone eller tablet.
Zalando er stadig størst
Den tyske gigant snupper 6 procent af alle handler. Det er ny rekord. Matas og nemlig.com snupper henholdsvis anden- og tredjepladsen på listen over de mest anvendte netbutikker.
Forbruget i udlandet stiger
29 procent af forbruget lander i udenlandske netbutikker. En lille stigning fra sidste år.
- PiB
Branchenyt

Færre vil deltage i voksen- og efteruddannelse
I 2010 deltog cirka 26 procent af de faglærte og 25 procent af de ufaglærte i offentlige videre- og efteruddannelseskurser (VEU). I 2021 var det kun henholdsvis 12 procent og 14 procent. Deltagelsen falder også, når man medtæller efteruddannelse i privat regi.
Innovation

Verdens første el-betonlastbil fylder 1 år
Unicon A/S har i over 1 år haft en Volvo FE Electric betonbil i drift i København og omegn og flere elektriske betonbiler bliver leveret i 2023. Unicon ønsker at bidrage til den grønne omstilling og arbejder målrettet på at hele flåden af betonbiler skal være emissionsfri i 2035. Det var derfor et naturligt valg at lave verdens første serieproducerede elektrisk betonbil i samarbejde med Volvo.
IT

Små virksomheder har mindre fokus på it-sikkerhed
Dokumentation og dermed delbar viden om it-sikkerhedstiltag og -regler er et væsentligt element i virksomhedernes arbejde med digital sikkerhed. Over halvdelen af Danmarks godt 14.000 mikrovirksomheder (5-9 ansatte) havde i 2022 ingen dokumentation om forholdsregler, aktiviteter og procedurer vedrørende it-sikkerhed. Det viser tal fra Danmarks Statistik.
Branchenyt

Ny standard gør op med brug-og-smid-væk-kulturen
Danmark står i spidsen for udviklingen af en ny europæisk standard, der skal give virksomhederne konkrete værktøjer til at tænke genbrug, genanvendelse og reparerbarhed ind i designfasen af nye produkter. Forbrugerrådet glæder sig over den nye standard, som kan være med til at gøre op med brug-og-smid-væk-kulturen.
Strategi & ledelse

Mangel på forsyningskædedata hæmmer klimaarbejdet
Overblikket over virksomheders samlede klimaaftryk halter på grund af upræcise data. Særligt opgørelsen af emissioner fra indkøb af varer, serviceydelser og fra solgte produkter lider under mangel på valide data fra blandt andet forsyningskæden.
Branchenyt

Svenske Nynas digitaliserer forsyningskæden
Det svenske specialolieselskab Nynas indgår samarbejde med it-selskabet Tech Mahindra. Partnerskabet skal transformere Nynas’ eksisterende forretning og udvide deres IT-landskab med agile, skalerbare og intelligente systemer.