Dansk AI-frontløber har løftet sin teknologi til nye højder
Aarhusiansk AI teknologi skal spare tid og penge i konstruktion af ny svensk vindmøllepark, Tjärnärs Skutt. Teknologien kan som noget nyt nu også bruges til registrering af fremdrift inde i selve mølletårnet.
Vindmøllegiganten Siemens Gamesa tester nu udvidet udgave af den tids- og pengebesparende teknologi fra danske Claviate i ny svensk vindpark på næsten 100 MW. Det nye projekt giver transparens i konstruktionen af 16 nye vindmøller, der opføres i området Tjärnärs Skutt, to timers kørsel nord for Stockholm.
”Efter ønske fra vores kunder har vi udviklet Claviates teknologi, så vi nu ikke kun registrerer og formidler alle frem- og tilbageskridt i konstruktionen af vindmøllerne set udefra, men også får udvikling på indersiden af tårnet med. Det giver et fantastisk og hidtil uhørt overblik af have alle disse informationer samlet på én platform. Nu kan alle kan følge med i det kæmpe projekt – også dem, som sidder hjemme på backoffice i Tyskland. Polen eller Vejle”, forklarer CEO Kasper Koops Kratmann fra Claviate.
Han fortsætter:
”Det koster voldsomt store summer at have kraner, udstyr og mandskab udstationeret i ødemarken for at rejse en vindmøllepark. Derfor er det ekstremt vigtigt, at alle ved præcis, hvor langt man er i konstruktionen af hver enkelt mølle. Så kan materiel og manpower løbende gøres klar til næste skridt. Det overblik har branchen manglet i alle de år, den har eksisteret. Vores teknologi giver det overblik og sparer derfor store summer for udviklere og byggeansvarlige. Den faktuelle registrering giver også færre diskussioner om hvem, som skal betale, hvis noget går galt undervejs”.
Efter ønske fra brugerne har Claviate udvidet sin registrering af konstruktionsprocessen til også at omfatte det indvendige arbejde. Af tekniske grunde kan dette kun registreres manuelt. Men sammen med den automatiske registrering udenfor giver det en helt ny samlet platform til opsamling af viden.
På ydersiden af mølletårnet registreres byggeforløbet ved hjælp af optagelser fra kameraer på tre af byggekranens sider. Hver 10. sekund sendes fotos af processen direkte fra kameraerne op til skyen, hvor avanceret software sammensætter billederne til time lapse video. Videoen omdannes til data ved hjælp af kunstig intelligens.
Læs også: Banebrydende teknologi muliggør grøn skibstransport
Dermed registreres alle fremskridt og afvigelser straks, mens de tonstunge elementer løftes og samles 120 meter over grantræernes toppe.
Alle personer på billederne sløres automatisk med heldækkende grå felter, allerede før registrering. Dermed respekteres de internationale GDPR-regler samtidig med at systemet sikrer al relevant information om fremgang – eller mangel på samme.
”Vi er stolte af at have udvidet vores løsning til nu at dække alle rapporteringsbehov i konstruktionsprocessen for både leverandører, kunde og udviklerens egen projektstyring. Vi har dermed skabt og automatiseret et fælles overblik, som sparer alle en masse papirarbejde, som ingen vil savne”, slutter Kasper Koops Kratmann.
Dokumentation af Claviates teknologi gennemføres ved hjælp af ressourcer fra EUDP, Det Energiteknologiske Udviklings- og Demonstrationsprogram. Teknologien testes i samarbejde mellem Siemens Gamesa, Eolus Wind AAB og FairWind.
- PiB