Danmarks første kvantekrypterede videolink

20 års intensiv dansk forskning har nu affødt en verdensnyhed: Kvante-krypteret kommunikation, som ikke kan hackes, og på sigt kan sikre Danmarks kritiske infrastruktur.

20 års intensiv dansk forskning har nu affødt en verdensnyhed: Kvante-krypteret kommunikation, som ikke kan hackes, og på sigt kan sikre danmarks kritiske infrastruktur. En live videoforbindelse foregik mellem DTU og Niels Bohr Instituttet, hvor Natasha Friis Saxberg, administrerende direktør i IT-Branchen, og Anders Eldrup fra Innovationsfonden deltog og indviede den sikre forbindelse. Foto: IT-branchen..

01.12.2022

SCM.dk

Jo mere digitale vi bliver, jo mere sårbare bliver vi over for cyberangreb. Krigen i Ukraine og det stigende antal hacking-forsøg, har kun understreget behovet for kryptering, som kan beskytte os mod fjendtlige kræfter. Men med demonstrationen af en kvantekrypteret videoforbindelse viser danske forskere nu, at vi er helt i front globalt set med at løse denne samfundsudfordring.

Live videoforbindelsen foregik mellem DTU og Niels Bohr Instituttet, hvor Natasha Friis Saxberg, administrerende direktør i IT-Branchen, og Anders Eldrup fra Innovationsfonden deltog og indviede den sikre forbindelse. Forbindelsen skete på helt almindeligt eksisterende fibernet på tværs af de 18 kilometer mellem København og Lyngby. Demonstrationen er et stort skridt for at få kvanteteknologien ud af fysik-laboratorierne og frem i verden, hvor teknologien kan kommercialiseres.

Hvad er kvantekryptering?
Kvantekryptering bygger på udvekslingen af såkaldte kvantenøgler mellem sender og modtager, som er beskyttet af kvanteteknologi. Kvantenøgledistributions-systemer kan aldrig brydes, selv ikke af de stærkeste, fremtidige kvantecomputere. Kernen i systemet er delingen af nøglen ved hjælp af såkaldte enkelt-fotoner – det vil sige lys-”partikler”. Ethvert forsøg på at aflytte systemet vil kræve, at man opsnapper en foton – som er udelelig. Det betyder i praksis at ethvert forsøg på aflytning vil blive opdaget med det samme.

Læs også: Samarbejde vil cybersikre 100 industrivirksomheder

På den lange bane udgør demonstrationen et essentielt skridt på vejen mod et kvanteinternet, hvor kvantecomputere kan kobles sammen og dermed blive endnu mere potente. Teknologien vil også kunne sikre os mod fremtidige kraftfulde cyberangreb fra fremtidens kvantecomputere.

Om projektet
Kvantekrypterings-linket er udviklet gennem FIRE-Q projektet, støttet af Innovationsfonden. Teknologien er et resultat af 20 års grundforskning blandt andet støttet af Danmarks Grundforskningsfond gennem centrene Silicon Photonics for Optical Communication (SPOC) og Hybrid Quantum Networks (Hy-Q).

- PiB

Toyota Material Handling A/S

Sponseret

Effektivitet, komfort og lavere omkostninger: Derfor vælger flere den nye Traigo48 fra Toyota

Slimstock Nordic

Sponseret

An opinion Making Artificial Intelligence (AI) land in supply chain practice

Relateret indhold

30.06.2025SCM.dk

Nu kommer der fart på udrulning af AI-fabrikker i stor skala

27.06.2025AGR

Sponseret

Finn er AGR’s nye AI-assistent – og et konkret eksempel på AI i forsyningskæden

25.06.2025SCM.dk

Universal Robots lancerer nyt værktøj til intuitiv simulering af robotceller

25.06.2025SCM.dk

HI-messen 2025 samler industrien med fokus på teknologi, bæredygtighed og stærke relationer

24.06.2025Fellowmind Denmark A/S

Sponseret

TITAN Containers samler medarbejdere på tværs af landegrænser

16.06.2025SCM.dk

Additive manufacturing skal være en del af fremtidens industri

13.06.2025SCM.dk

Nordic Hydrogen bringer grøn brint tættere på kilden

13.06.2025SCM.dk

Danmark kan blive frontløber i europæisk AI-udvikling

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med SCM.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ledelse af forsyningskæden, Nyhedsbrevet kommer kun to gange pr. uge.

Se flere temaer

Events

Se alle
DNV Business Assurance Denmark
Kursus
APQP4Wind Specialist Training

Event Description

Dato

01.07.2025

Sted

Online

Dansk Standard
Kursus
ISO 14001 kursus: - Diplomkursus i miljøledelse

På to dage præsenteres du for det grundlæggende indhold i ledelsesstandarden ISO 14001:2025 Miljøledelse, og lærer hvordan de enkelte krav efterleves i praksis. Der vil undervejs i kurset være praktiske øvelser, der kan inspirere dig til arbejdet i din egen organisation efterfølgende. Som afslutning følger en multiple choice eksamen, som måler på din erhvervede viden og færdigheder.

Dato

18.08.2025

Sted

Dansk Standard, 12 etage, Sal 1, Göteborg Plads 1, 2150 Nordhavn

Bureau Veritas
Kursus
FSMS ISO 22000:2018 Lead Auditor Fødevaresikkerhed (CQI IRCA-certificeret)

Ved succesfuld gennemførelse af vores CQI and IRCA-certificeret FSMS ISO 22000:2018 Lead Auditor Fødevaresikkerhedskursus vil du være i stand til at planlægge, gennemføre og afrapportere effektive 1., 2. og 3. parts audits af ledelsessystemer i henhold til kravene i ISO 22000:2018.

Dato

18.08.2025

Tid

08:30

Sted

Vejle

Bureau Veritas
Seminar
ISO 9001 inspirationsseminar

ISO 9001 Inspirationsseminaret giver dig en grundlæggende forståelse for formål, baggrund og indhold for ISO 9001 standarden, som er en af de første og mest udbredte standarder og derfor betegnes som ”moderen af alle standarder”.

Dato

21.08.2025

Tid

08:30

Sted

Fredericia

Bureau Veritas
Seminar
ISO 9001 inspirationsseminar

ISO 9001 Inspirationsseminaret giver dig en grundlæggende forståelse for formål, baggrund og indhold for ISO 9001 standarden, som er en af de første og mest udbredte standarder og derfor betegnes som ”moderen af alle standarder”.

Dato

21.08.2025

Tid

08:30

Sted

Fredericia

DNV Business Assurance Denmark
Kursus
Få styr på de nye krav om energiledelse, energi- og klimasyn baseret på BEK 761/2024

Er din virksomhed omfattet af Bekendtgørelsen, skal I sikre, at I opfylder de nye krav. På dette 2,5-times online minikursus, giver vi dig den viden, du har brug for for at leve op til de nye krav.

Dato

21.08.2025

Tid

09:00

Sted

Online