01.12.2022  |  IT

Danmarks første kvantekrypterede videolink

20 års intensiv dansk forskning har nu affødt en verdensnyhed: Kvante-krypteret kommunikation, som ikke kan hackes, og på sigt kan sikre Danmarks kritiske infrastruktur.

Jo mere digitale vi bliver, jo mere sårbare bliver vi over for cyberangreb. Krigen i Ukraine og det stigende antal hacking-forsøg, har kun understreget behovet for kryptering, som kan beskytte os mod fjendtlige kræfter. Men med demonstrationen af en kvantekrypteret videoforbindelse viser danske forskere nu, at vi er helt i front globalt set med at løse denne samfundsudfordring.

Live videoforbindelsen foregik mellem DTU og Niels Bohr Instituttet, hvor Natasha Friis Saxberg, administrerende direktør i IT-Branchen, og Anders Eldrup fra Innovationsfonden deltog og indviede den sikre forbindelse. Forbindelsen skete på helt almindeligt eksisterende fibernet på tværs af de 18 kilometer mellem København og Lyngby. Demonstrationen er et stort skridt for at få kvanteteknologien ud af fysik-laboratorierne og frem i verden, hvor teknologien kan kommercialiseres.

Hvad er kvantekryptering?
Kvantekryptering bygger på udvekslingen af såkaldte kvantenøgler mellem sender og modtager, som er beskyttet af kvanteteknologi. Kvantenøgledistributions-systemer kan aldrig brydes, selv ikke af de stærkeste, fremtidige kvantecomputere. Kernen i systemet er delingen af nøglen ved hjælp af såkaldte enkelt-fotoner – det vil sige lys-”partikler”. Ethvert forsøg på at aflytte systemet vil kræve, at man opsnapper en foton – som er udelelig. Det betyder i praksis at ethvert forsøg på aflytning vil blive opdaget med det samme.

Læs også: Samarbejde vil cybersikre 100 industrivirksomheder

På den lange bane udgør demonstrationen et essentielt skridt på vejen mod et kvanteinternet, hvor kvantecomputere kan kobles sammen og dermed blive endnu mere potente. Teknologien vil også kunne sikre os mod fremtidige kraftfulde cyberangreb fra fremtidens kvantecomputere.

Om projektet
Kvantekrypterings-linket er udviklet gennem FIRE-Q projektet, støttet af Innovationsfonden. Teknologien er et resultat af 20 års grundforskning blandt andet støttet af Danmarks Grundforskningsfond gennem centrene Silicon Photonics for Optical Communication (SPOC) og Hybrid Quantum Networks (Hy-Q).

- PiB

Mere fra SCM.dk – forum for ledelse af forsyningskæden

SCM.dk – forum for ledelse af forsyningskæden

www.scm.dk

SCM.dk – forum for ledelse af forsyningskæden – er Danmarks eneste erhvervsmedie og community med dedikeret fokus på optimering af forsyningskæden. Medlemmer på SCM.dk kan bidrage aktivt med indhold og erfaring og betragtes som en indsigtsfuld vidensressource i udviklingen af SCM.dk. Vi udkommer dagligt på SCM.dk, ugentligt med nyhedsbreve samt ni gange om året med magasinet SCM+LOGIST…

Se virksomhedsprofil  

  SCM.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere