12.07.2017  |  Branchenyt

Danmarks første center for industriel 3D-print

Indhold fra partner Hvad er dette?

Artikel fra Effektivitet nr. 2, 2017 med temaet: Industri 4.0

Teknologisk Institut vil uddanne virksomheder i stor skala ved brug af industriel 3D-print. Danfoss og Grundfos står klar.

Centeret, som åbner i slutningen af året, skal demonstrere og udvikle det industrielle potentiale ved 3D-print i metal i produktionen, samtidigt med at virksomhederne får uddannet deres medarbejdere.

På verdensplan spår Deloitte, at markedet for 3D-print vil stige til mere end 20 mia. dollars i 2020.

- Vi vil hjælpe virksomhederne med at skabe det industrielle gennembrud for 3D-print i Danmark. Teknologien benyttes allerede flere steder til prototyper, men potentialet for at anvende 3D-print i produktionskæden er lige så stor, hvis ikke endnu større, siger sektionsleder Jeppe Skinnerup Byskov fra Teknologisk Institut.

500 skal uddannes

I løbet af produktionscenterets første år sigter institutet efter at producere mere end 3.000 3D-printede komponenter og samtidigt uddanne mere end 500 ingeniører, designere og ledere i teknologien.

Med industriel 3D-print kan man printe unikke emner i fx metal, og teknologien indeholder en række fordele inden for design, produktionstid og pris, som passer til kundernes stigende krav om fleksible produkter og korte deadlines.

Frontløberne er klar

Selvom en undersøgelse tidligere har konkluderet, at kun 4 procent af små- og mellemstore virksomheder benytter 3D-print, er det i første omgang, de store der står klar.

En af de første virksomheder der er parat til at uddanne medarbejderne er Danfoss, der som partner i det nye center ser en række strategiske fordele ved at opkvalificere kompetencerne inden for 3D-print.

"Vi tror på, at 3D-printprocesserne vil blive industrialiserede inden for de nærmeste år. Ved at bruge denne teknologi i produktionen kan vi nedsætte vores omkostninger, og derfor har vi brug for uddannede medarbejdere, der er parate til at eksekvere", siger Werner Stapela, Global Head of Additive Design & Manufacturing, Danfoss.

Radikale forandringer på vej

Hos Grundfos har man i flere år arbejdet med 3D-print i metal og ser teknikken som en måde at optimere virksomhedens produktion. Med involveringen i 3D-print centeret vil Grundfos gøre metalprint operationelt i virksomhedens produkter.

"Grundfos ser 3D-print som en fremtidig produktionsmetode, og for os handler det om at være klar til dette og undersøge de nye muligheder inden for proces og design. Vi forventer, at 3D-print kan skabe radikale forandringer i måden, vi producerer, som vil bibringe øgede konkurrencefordele siger Thorsten Brorson Otte, Manager for Additive Manufacturing hos Grundfos.

Centeret bygges videre på de eksisterende 3D-print faciliteter på Teknologisk Institut, Kongsvang Alle, Aarhus.

Antal maskiner: 5 metalprintere + maskiner til alle omkringliggende processer (hærdeovn, bearbejdningscenter, overfladebehandling o.l.).

Forventet åbning: Slut 2017.

I første omgang planlægger Teknologisk Institut at investere ca. 20 mio kr. centeret. Der er indgået aftale med projektpartnerne om yderligere investering.

Centeret skal dels uddanne specialister i industriel 3D print, udføre udviklings- og produktionsopgaver for eksterne kunder samt investere i forskellige forsknings- og udviklingsprojekter.

Teknologisk Institut fik installeret sin første 3D-printer i 1989 og har siden da arbejdet kontinuerligt med teknologien. De sidste ti år har TI også printet i metal, som har et stort potentiale for produktionen i danske virksomheder.

Kilde: LEDER IDAG.DK.

Læs her flere artikler om temaet

Mere fra effektivitet.dk

effektivitet.dk

www.effektivitet.dk

effektivitet.dk er et redskab, der kan hjælpe dig og din virksomhed til at være med helt fremme i udviklingen, at være opdateret og tæt på den nyeste viden inden for dit fagområde. Du kommer med i et værdiskabende netværk, hvor du er i dialog med kolleger, hvor man udveksler viden om udvikling og drift, produktion, Supply Chain Management og operational excellence - på kurser, i netværksgrupper og…

Se virksomhedsprofil  

  SCM.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere