02.12.2022  |  Branchenyt

Danmark skal være førende med grønne brændstoffer

Derfor er Dansk Standard med i et nyt PtX-partnerskab, MissionGreenFuels. Partnerskabets målsætning er at udfase de fossile brændsler i blandt andet skibsfart, tung vejtransport, luftfarten og den maritime shippingindustri over de næste fem år for at bidrage til de danske, europæiske og globale klimamål.

Visionen for MissionGreenFules er at opnå en reduktion af fossile brændsler på 70 procent i 2030 og et netto nul i 2050. Samtidig skal arbejdet med visionen være med til at understøtte dansk forskning, innovation, vækst, job og eksportpotentiale inden for grønne brændstoffer, hvilket standarder skal være med til at bane vejen for.

”Vi skal i mål med at reducere Danmarks CO2-udledning med 70 procent. Det kræver, at vi udvikler fremtidens grønne brændstoffer. Der er et stort potentiale for en styrket dansk position inden for Power-to-X. Med en målrettet indsats, især inden for tung land- og skibs- og lufttransport, mener jeg det er muligt, at Danmarks energisystem i 2050 er baseret på 100 procent vedvarende energi. Med de missionsdrevne partnerskaber bliver forsknings- og innovationsindsatsen konkret og målorienteret”, siger uddannelses- og forskningsminister Jesper Petersen i en pressemeddelelse fra Innovationsfonden.

Standarder baner vejen
Partnerskabet er et led i én af Innovationsfondens fire missioner i deres grønne forskningsstrategi, de såkaldte Innomissions (IM). Ifølge den midlertidige formand for partnerskabet bag denne grønne mission, Kim Grøn Knudsen, chef for strategi og innovation i Topsøe, handler indsatsen især om at få produktionen af grønne brændsler op i skala og ned i pris.

”Hvis Danmark skal indtage den globale PtX-scene, så skal det være med stor effekt. Det betyder, at vi skal op i skala, hvad angår PtX-produktionen og på samme tid langt ned i omkostninger for produktionen. Det er skridtene på vej mod at blive en global førende nation på området, og det skal IM2 bidrage til”, siger Kim Grøn Knudsen.

Læs også: Et fremtidigt guldæg – for de hurtige

”Netop her kan standarder spille en rolle ved at skabe konsensus om fælles specifikationer på markedet, så man ikke skal forhandle dem individuelt for hvert produkt”, siger Dorte Kulle, chefkonsulent i Dansk Standard, og fortsætter:

”Internationale standarder er nødvendige for at skabe grundlag for et fornuftigt marked for PtX-teknologier. Standarder sikrer enighed om mål for sikkerhed og kvalitet, og baner vejen for udbredelsen af nye, grønne løsninger. Derfor er det vigtigt, at danske virksomheder engagerer sig i udviklingen af standarder, så vi kan påvirke det internationale marked i en positiv retning”.

Nye, grønne brændstoffer i fremtiden
PtX kan indgå i sammenhængende energisystemer, hvor man benytter ustabile vedvarende energikilder som for eksempel vindenergi til at omdanne vand til brint og ilt. Efterfølgende indgår brinten som råstof i fx transportbrændstoffer.

På længere sigt skal der være fokus på udviklingen af helt nye og mere effektive processer til fremstilling, lagring og konvertering af grønne brændstoffer, der skal bidrage til den grønne omstilling.

”Transport til vands, til lands og i luften belaster klimaet voldsomt meget. Derfor er en grøn omstilling af transportsektoren og udviklingen af grønne brændstoffer en af de mest afgørende veje til at blive et klimaneutralt samfund. Partnerskabet MissionGreenFuels står med en nøglerolle i forhold til at gøre Danmark uafhængig af fossile brændstoffer, siger Anders Eldrup, forperson i Innovationsfonden”.

- PiB

Mere fra SCM.dk – forum for ledelse af forsyningskæden

SCM.dk – forum for ledelse af forsyningskæden

www.scm.dk

SCM.dk – forum for ledelse af forsyningskæden – er Danmarks eneste erhvervsmedie og community med dedikeret fokus på optimering af forsyningskæden. Medlemmer på SCM.dk kan bidrage aktivt med indhold og erfaring og betragtes som en indsigtsfuld vidensressource i udviklingen af SCM.dk. Vi udkommer dagligt på SCM.dk, ugentligt med nyhedsbreve samt ni gange om året med magasinet SCM+LOGIST…

Se virksomhedsprofil  

  SCM.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere