16.03.2023 | Innovation
Danmark skal op i gear på robotområdet
Danske virksomheder skal tilbage i robotførerfeltet efter et par år, hvor andre lande er begyndt at kravle over de rød-hvide på robotranglisterne. Teknologisk Institut og DIRA inviterer danske virksomheder til at besøge ROBOTBRAG den 3. og 4. maj 2023 for at lade sig inspirere til igen at blive frontløbere på robotområdet.
Danske virksomheder skal tilbage i robotførerfeltet efter et par år, hvor andre lande er begyndt at kravle over de rød-hvide på robotranglisterne. Teknologisk Institut og DIRA inviterer danske virksomheder til at besøge ROBOTBRAG den 3. og 4. maj 2023 for at lade sig inspirere til igen at blive frontløbere på robotområdet. ROBOTBRAG2023 afholdes i Teknologisk Instituts tre robotinnovationshaller, DIRA Business' røde cirkustelt og et udendørsområde for mobile robotter og droner. Foto: Teknologisk Institut.
Fortællingen om, at danske virksomheder er blandt verdens førende, når det kommer til at benytte sig af robotter, trues i disse år. Lande, vi normalt sammenligner os med, automatiserer i højere hast end i Danmark, og i år røg Danmark ifølge statistikken ud af top ti-listen for antallet af robotter per medarbejder på verdensplan.
Teknologisk Institut og Dansk Robot Netværk (DIRA) understreger, at det skal der rettes op på for at Danmark kan forblive konkurrencedygtige, fastholde arbejdspladser og skabe værdi for samfundet.
Et af midlerne for danske virksomheder er et inspirerende kig på både fremtidens og nutidens produktions- og robotteknologi. Det kan man få til det årlige ROBOTBRAG 2023 i Forskerparken i Odense den 3.-4. maj.
”Danske virksomheder er nødt til at gå op i gear, hvis vi også i fremtiden skal kunne konkurrere med udlandet – og ikke mindst løse de komplekse udfordringer, vores samfund står overfor. Det kræver nysgerrighed og en vilje til at skubbe til grænserne for, hvad der kan automatiseres”, fortæller centerchef ved Teknologisk Institut Jacob Kortbek og tilføjer:
”Heldigvis er vi i Danmark selv med til at udvikle fremtidens robotteknologi, og det er en kæmpe fordel for de danske virksomheder, som derfor har ekstra gode forudsætninger for at finde eller skabe robot- og automationsløsninger, som passer til lige netop deres behov”.
Et lille indspark
Det kan for mange virksomheder være svært at knække koden til, hvor, hvornår og hvordan virksomhedens robotrejse skal starte. Og det er der rig mulighed for at blive klogere på til ROBOTBRAG 2023.
Man vil blandt andet kunne møde Teknologisk Instituts uvildige specialister og rådgivere inden for industriel automation, mobile robotter, droneteknologi, cobot-teknologi, vision og sensorer, kunstig intelligens, robotsikkerhed og meget mere. Faktisk kan deltagerne i år – i forbindelse med tilmeldingen - på forhånd booke en tid til 30 minutters uforpligtende rådgivning i løbet af dagen om en konkret robot- eller automationsudfordring.
Læs også: Danmark i nyt samarbejde om robotteknologi
Deltagerne vil i vanlig stil også kunne gå på opdagelse blandt både fremtidens og nutidens robotteknologi. I den forbindelse står omkring 75 DIRA-medlemmer klar i DIRA Business-området, der fungerer som robotindustriens udstillingsvindue.
Der bliver altså god plads til både botter og besøgende, når der åbnes for Teknologisk Instituts tre robotinnovationshaller, DIRA Business' røde cirkustelt og et udendørsområde for mobile robotter og droner.
En førende fremtid
ROBOTBRAG og DIRA Business 2023 er ikke kun for industrien. Torsdag den 4. maj 2023 – altså andendagen til ROBOTBRAG - er nemlig en dedikeret læringsdag udelukkende for elever fra ungdomsuddannelser, studerende fra akademier og universiteter samt deres undervisere fra hele landet.
Her kan fremtidens arbejdsstyrke komme ind og snuse til den teknologi, som vil komme til at præge deres arbejdsliv, og møde de virksomheder, der efterspørger deres arbejdskraft. Dagen vil samtidig give ny viden og inspiration til de undervisere, der skal udruste de unge til fremtiden.
”Der er et meget stort potentiale for fremtidens arbejdskraft og den innovation inden for robotteknologi, som den kan bidrage med. Men skal vi indfri det, kommer det ikke af sig selv. Der er brug for mod fra kommende generationer og en fælles indsats”, fortæller Brian Duus, der er bestyrelsesmedlem i DIRA.
- PiB

Videnskaben taler sit klare sprog om klimaet
FN’s klimapanel (IPCC) har sat sidste punktum i sjette hovedrapport. Rapporten vil stå som en videnskabelig hjørnesten mange år frem og danne grundlag for fremtidens klimapolitik.
Strategi & ledelse

Vil være pioner i vedvarende energi på faciliteter
Logicenters vil installere solceller på tværs af 800.000 m2 tagareal på selskabets logistikcentre. Det svarer til 133 fodboldbaner og er mere end en fordobling. Det er samtidig en indikation på, hvor høj prioriteret bæredygtighed har for erhvervslivet.
Lager & distribution

Billund Lufthavn tænker stort
Den 20. marts blev Maersk Air Cargos første fragtfly sendt på vingerne fra Billund Lufthavn til Kina. Det skete efter en reception med skåltaler, snoreklip og netværk blandt andet med besøg fra transportminister Thomas Danielsen og erhvervsminister Morten Bødskov.
Lager & distribution

5 dominerende automationstendenser lige nu
I marts måned var repræsentanter for den internationale robot-branche samlet i Odense til European Robotics Forum 2023. I den anledning gav Rasmus Smet Jensen, Vice President, Marketing & Strategy hos Mobile Industrial Robots (MiR), sit bud på de vigtigste tendenser inden for automation lige nu.
Lager & distribution

Dagrofas logistik skaber vækst i årsregnskabet
Dagrofas årsresultat for 2022 lander på 74 millioner kroner, hvilket er fødevarekoncernens bedste i 11 år og knap 30 procent bedre end sidste år. Det er i høj grad fødevarekoncernens foodservice- og logistikforretninger, som trækker det samlede årsresultat op, mens detail – i lighed med øvrige markedsdeltagere - har været udfordret af svære markedsvilkår og høje energipriser.
Innovation

Danmarks naturressourcer for 2023 er opbrugt
Den 28. marts har Danmark opbrugt sine naturlige ressourcer for 2023 som et af de første lande i verden. Dagen er også kendt som ‘Overshoot Day’. Resten af året bruger vi flere ressourcer – for eksempel fisk og træ – end Jorden naturligt kan genskabe resten af året. Danmarks forbrug skal reduceres, mener WWF Verdensnaturfonden, som sammen med DBA sætter fokus på genbrug.