24.08.2020  |  Lager & distribution

Coop flytter varetransport til tog og tester klimaeffekt

Coop flytter nu transport af udvalgt frugt og grønt fra lastbiler over på tog. Det sker for at teste, hvor meget klimabesparelse der i at transportere en række varer fra Spanien via tog.

Nye beregninger fra Coops klimaafdeling viser, at CO2-udledningen i transporten fra marker i Spanien til lagre i Danmark kan reduceres med hele 65 procent ved at ændre transportform.
Kundernes valg af varer har stor betydning for Coops klimabelastning. Men dagligvarekoncernen har også andre håndtag end at levere så klimavenligt sortiment til forbrugerne som muligt - håndtag, der kan give markante besparelser og som ikke kræver adfærdsændringer hos forbrugeren. Derfor har man som et led i Coops samlede klimaplan nu kigget nærmere på selve transporten af varerne. Resultatet vidner om et stort potentiale ved at ændre transportform fra Sydeuropa til Nordeuropa.
”Klimamæssigt bør vi grundlæggende spise mest muligt frugt og grønt, som er dyrket under åben himmel, der hvor det er sæson til det, hvilket det ofte er i Spanien. Det bedste, vi kan gøre, er derfor at forholde os til transporten af disse vare. Hvis vi skifter transport fra lastbil til tog, viser beregninger at vi kan reducere klimabelastningen fra transporten med op til 65 procent. Den test går vi nu i gang med, samtidig med at vi undersøger, hvordan det vil influere på leverancekvaliteten og vores forretning”, siger klimachef i Coop, Peter Svendsen.
Testen igangsættes med udvalgte varer, i første omgang druer, der lander i butikkerne i uge 35.
For at gøre det klimavenlige valg tydeligt for forbrugeren vil disse druer bære et klistermærke med teksten: ”Jeg har taget toget – for klimaets skyld”.
En eventuel meromkostning til togtransporten skal finansieres af Coops Klimapulje, hvor der årligt er afsat et større millionbeløb til at træffe nye og mere klimavenlige valg til sikring af et mere klimavenligt sortiment. Således vil druerne transporteret på tog ikke blive dyrere for forbrugeren.
Toget, der benyttes, går under navnet CoolRail og er specifikt designet til at fragte friskt producerede råvarer klimavenligt fra Syd- til Nordeuropa.
I testen transporteres druerne på tog fra Spanien til Köln i Tyskland. Såfremt testen er en succes, forventer Coop, at udvalget af tog-varer bliver betragteligt større til næste år, ligesom endestationen forventes at blive i Danmark.
Testen med transport af udvalgte varer fra Spanien er en del af Coops klimastrategi og bidrager til målsætningen om at reducere klimabelastningen, relateret til varesalget, med 1.000.000 tons i 2030.

- Pbh

  SCM.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere