CE-mærkning halter bagud for danske robotter

Alt for mange robotter er ikke sikkerhedsmæssigt forsvarlige og i værste fald ulovlige at bruge. Der mangler nemlig viden i markedet om CE-mærkning, som er et krav på alle robotinstallationer. Derfor vil Dansk Standard udvikle ny vejledning om standarder.

CE-mærkning er et krav på alle robotinstallationer, men der mangler viden i markedet om vigtigheden af, at det bliver gjort ordentligt. Det kan gå ud over sikkerheden for medarbejderne og i sidste ende have fatale konsekvenser. Foto: Nataliya Hora / 123RF.

18.11.2021

SCM.dk

Brugen af robotter stiger eksplosivt og danske virksomheder leverer nogle af de bedste robotter på markedet – ikke mindst, når det kommer til de samarbejdende af slagsen, hvor maskine og menneske arbejder side om side. Desværre er der i følge flere eksperter på området store udfordringer, når det kommer til CE-mærkningen, som i mange tilfælde ikke gøres ordentligt. Det kan få alvorlige konsekvenser for sikkerheden og i sidste ende være med til at hindre den danske robotsektors fortsatte vækst.

Derfor har Dansk Standard igangsat udviklingen af en ny vejledning om standarder og CE-mærkning af robotter med særligt fokus på kollaborative robotter.

”Robotindustrien vokser forsat i Danmark, fordi de danske robotvirksomheder ganske enkelt leverer nogle af de mest innovative robotter på markedet. Skal denne udvikling fortsætte, er tryghed og sikkerhed vigtige parametre. Og her er CE-mærkning en vigtig forudsætning og et godt værktøj til at skabe sikre robotinstallationer, før de tages i brug. Men det kan være en kompliceret proces for den enkelte virksomhed, og derfor er der brug for denne guide, der er på vej til virksomhederne, som samtidigt kan være med til at fremme robotindustrien i Danmark”, siger Ditte Klint Heede, konsulent i Dansk Standard

CE-mærkning er lovkrav

CE-mærkning er et krav på alle robotinstallationer, men der mangler viden i markedet om vigtigheden af, at det bliver gjort ordentligt. Det kan gå ud over sikkerheden for medarbejderne og i sidste ende have fatale konsekvenser. Og det er en udfordring, der kun bliver større i takt med, at brugen af robotter – herunder kollaborative robotter – stiger kraftigt.

”CE-mærkning af robotter er vigtig, fordi den er med til at sikre, at der er foretaget de rette sikkerhedsvurderinger. På den måde skabes den mest sikre arbejdsplads for medarbejderne, der betjener eller arbejder sammen med robotten. Desværre ser vi stadig, at ikke alle virksomheder får gennemført den nødvendige CE-mærkning. Det er derfor godt nyt, at Dansk Standard nu er på vej med en guide for, der skal hjælpe virksomheder med, hvad de skal overveje i forbindelse med brug af standarder og CE-mærkningen. Det er vores forhåbning, at den vil gøre processen endnu mere overskuelig og bidrage til, at virksomhederne lever op til det lovpligtige krav om CE-mærkning af robotterne”, siger Anders Mortensen, chefkonsulent i Sikkerhedsstyrelsen.

Læs også: Dansk løfterobot kan arbejde en måned for prisen for en vikar i 4 dage

Og det er netop formålet med guiden: at gøre det mere enkelt og ligetil for virksomhederne at leve op til kravene på området, og dermed sikre et sikkert arbejdsmiljø for deres medarbejdere.

”Det skal være nemt og ukompliceret for virksomheder – store som små – at gennemføre en CE-mærkning af deres robotter. Derfor er vi nu gået i gang med at lave en guide for sikker installation af kollaborative robotter, så virksomheder – og særligt SMV'er - nemt og enkelt kan få et overblik over relevante lovkrav og standarder. Af samme årsag vil vi også gerne i dialog med virksomheder, som selv er ansvarlige for at gennemføre CE-mærkning af robotter, så vi sikrer, at vores guide kommer fuldstændig i øjenhøjde med dem og deres virksomhed. Jeg håber derfor, at de virksomheder, som selv skal eller har foretaget CE-mærkning af robotter, vil gribe muligheden for at være med til at præge guiden”, siger Lasse Kieffer, Iværksætter og investor samt formand for Dansk Standards udvalg for robotik.

- KCP

Teknologisk Institut Innovation og Digital Transformation

Sponseret

Sådan bliver din SMV resilient i 2025

DACHSER Intelligent Logistics

Sponseret

Fremtidens terminal har 470 scannere

Relateret indhold

22.11.2024SCM.dk

Resten af ledelsen skal også forstå ESG

22.11.2024SCM.dk

Industrispecialist opkøber endnu en værktøjs-aktør

12.11.2024SCANLOX ApS

Sponseret

Fra den første industrielle revolution til Industri 4.0

07.11.2024SCANLOX ApS

Sponseret

Forbedring af effektivitet samtidig med at vi beskytter vores planet

05.11.2024SCANLOX ApS

Sponseret

Hvordan automatisering forvandler medarbejderroller

01.11.2024SCM.dk

Virksomheder farer vild i komplekse love kort inden tidsfrist

31.10.2024SCANLOX ApS

Sponseret

Har du svært ved at skelne mellem AMR og AGV? Her er hvad du behøver at vide

22.10.2024SCM.dk

Ny effektiv rensning af spildevand giver bedre klimaaftryk og bundlinje

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med SCM.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ledelse af forsyningskæden, Nyhedsbrevet kommer kun to gange pr. uge.

Se flere temaer

Events

Se alle
DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Supply Chain Management (SCM)

Få kompetencer til at designe og lede effektive produktions- og forsyningskæder, også kaldet supply chains, som er en forudsætning for virksomhedens konkurrenceevne.

Dato

31.10.2024

Tid

09:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

Bureau Veritas
Kursus
CSRD-rapportering

EU’s Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) er en game changer for bæredygtighedsrapportering, da det blandt andet fastsætter ensartede metoder og måleenheder for virksomheders rapportering af miljømæssige, sociale og ledelsesmæssige aspekter (ESG).

Dato

07.11.2024

Sted

Oldenborggade 25-31, 7000 Fredericia

Teknologisk Institut Innovation og Digital Transformation
Konference
Sådan bliver din SMV resilient i 2025

Deltag i denne konference og få indsigt i de udfordringer og muligheder, der bliver vilkårene for danske SMV’er som din i 2025.

Dato

28.11.2024

Tid

09:00

Sted

Aarhus

Bureau Veritas
Webinar
Webinar: Miljømærkninger

I dag findes der et væld af miljømærker, men hvad er deres egentlige værdi, og hvordan vælger man det rette miljømærke for sin virksomhed? Dette webinar vil tage udgangspunkt i ESG-principperne (Environmental, Social, Governance) og undersøge, hvordan miljømærker kan bidrage til at dokumentere jeres indsats på disse tre områder.

Dato

28.11.2024

Tid

10:00

Sted

Online

Bureau Veritas
Webinar
Webinar: ISO 27001 & ISO 27701 certificering

Lær om fordelene ved en ISO 27001 certificering

Dato

29.11.2024

Tid

10:30

Sted

Online

Bureau Veritas
Webinar
Webinar: Learn about AQAP2110 Standards and their requirements

Did you know that suppliers of products and services to the NATO Member Countries Defence Acquisition and Logistics Organizations often must meet relevant NATO quality standards outlined in the AQAP - Allied Quality Assurance Publications?

Dato

11.12.2024

Tid

13:00

Sted

Online