Budgetudspil: Virksomheder skal levere Københavns Kommunes varer i elbiler
Varer til Københavns Kommune skal leveres i brint- og elbiler. Det foreslår overborgmester Frank Jensen i et udspil til de kommende budgetforhandlinger. Fint, så længe kommunen er klar på at betale mere, mener Dansk Erhverv.
Der kan være nye tider på vej for virksomheder, der gerne vil have Københavns Kommune stående i sit kundekartotek og levere varer og tjenesteydelser i hovedstaden. Hvis det står til overborgmester Frank Jensen (S) må de fremover indstille sig på, at en del af vognparken skal bestå af el- og brintbiler, skriver Berlingske.
Læs også: Københavns Kommune er længere fra sine 2025-klimamål end først antaget
I forbindelse med de budgetforhandlinger, som partierne på Københavns Rådhus indleder på fredag, foreslår overborgmesteren kravet til leverandører om miljøvenlige biler som et af i alt fem grønne initiativer.
”Når vi selv skifter biler ud i kommunen, skal det være til brint eller el, så vi tager vores egen medicin på rådhuset. Derfor synes jeg, at det er et fair vilkår også at stille til vores egne leverandører”, siger Frank Jensen til Berlingske og fortsætter:
”Hvis man vil have så stor en kunde som Københavns Kommune, må man også bidrage til renere luft”, siger overborgmesteren, der også glæder sig over, at to københavnske buslinjer snart bliver 100 procent elektriske.
Inspirationen til forslaget har han hentet i Stockholm, som indført el-kravet på blandt andet flytning af møbler og materiale, passagertransport og indkøb af dagligvarer.
Dansk Erhverv er positivt indstillet
Dansk Erhverv repræsenterer en stor del af de leverandører, der skal på udkig efter nye grønne modeller hos bilforhandleren, hvis ordningen bliver indført.
”Helt overordnet er det en udmærket tanke. Det er jo fremtiden, og derfor giver det mening at kigge på sådan nogle ting, så det er vi positive over for”, siger Jesper Højte Stenbæk, der er fagchef for transport og infrastruktur i Dansk Erhverv.
Der udestår dog stadig en række praktikaliteter, som Jesper Højte Stenbæk mener, skal afklares, og så skal man være opmærksom på, at der er en regning, der skal betales.
”Kommunen skal være beredte på at betale den merpris, det koster at bruge 'grønnere' biler. Hvis den er det, så er vi i gang”, siger han.
En evaluering fra Stockholm i 2016 viser, at kravene til mere miljøvenlige leverancer ikke har været en merudgift for den svenske by. Om det samme bliver tilfældet i København, må tiden vise.
Mange bække små
Seniorrådgiver ved Det Økologiske Råd Kåre Press-Kristensen kalder i Berlingske forslaget et spændende skridt i den grønne retning. Han hæfter sig især ved forslagets potentiale.
”En elbil, der kører fra Hillerød til København med varer, kører jo igennem en hel masse forskellige byer på sin vej til hovedstaden. Derfor gavner det hele strækningen, og det er et eksempel på, hvordan én kommune kan have en relativt stor virkning”, siger han og tilføjer:
”Det kunne pludselig brede sig til flere kommuner og virksomheder, hvis nogen beviser, at man kan få leveret varer med emissionsfri køretøjer. Så det er enormt spændende, at København prøver.”
Læs også: Omstilling til elbiler i Helsingør Kommune
Det er endnu ikke besluttet, hvordan en eventuel model skal se ud, men overborgmesteren lægger ifølge Berlingske op til, at kravet skal stilles i forbindelse med, at kommunen sender sine opgaver i udbud. Derefter vil kravet til virksomhederne variere alt efter deres volumen, og det er kun køretøjer op til 3,5 ton, der vil blive omfattet af kravene.
I 2017 købte København varer og ydelser for 12,3 mia. kr., og heraf skønner man, at omkring to tredjedele af det beløb på længere sigt kan blive omfattet af de nye krav.
-JM