Banebrydende projekt med havmøller og fødevarer

Hvordan kan man producere fossilfri havmøllestrøm og bæredygtige fødevarer – og samtidig forbedre havmiljøet og biodiversiten i ét og samme havområde? Det skal det nye samarbejde ”Win@Sea” mellem danske universiteter, virksomheder og Vattenfall undersøge.

Kerteminde Seafarm skal dyrke blåmuslinger, sukkertang, søsalat og søl på liner i vindmølleparken i samarbejde med Aarhus Universitet og Danmarks Tekniske Universitet, der også undersøger effekter på havmiljøet. Foto: Teis Boderskov..

23.03.2023

SCM.dk

Havvind er en effektiv og fossilfri energikilde, og mange regeringer har de seneste år sat ambitiøse mål for en accelereret udbygning. Samtidig stiger også efterspørgslen på fødevarer med lavt klimaaftryk, og her kan havet være en ressource. Pladsen på havet er imidlertid knap, og biodiversiteten er truet. Men hvad nu, hvis en havmøllepark på én og samme tid både kan producere fossilfri strøm, bæredygtige fødevarer og samtidig bidrage positivt til biodiversiteten i samme område?

”Hos Vattenfall vil vi producere fossilfri strøm uden at påvirke miljø og biodiversitet negativt. Vi arbejder henimod, at vores energiproducerende anlæg som eksempelvis havmøller skal bidrage positivt til biodiversiteten. Derfor er vi på udkig efter synergier mellem fossilfri energiproduktion og naturhensyn”, siger havbiolog Matthieu Povidis-Delefosse fra Vattenfall.

Læs også: Dansk teknologi optimerer byggeri af vindmøller

Vattenfall stiller Skandinaviens største havmøllepark, Kriegers Flak, til rådighed for projektet. Konkret skal der produceres blåmuslinger, sukkertang, søsalat og søl på liner i havmølleparken. Samtidig foregår der en række monitorerings- og forskningsmæssige aktiviteter.
Vattenfall har også påtaget sig at lede ét af projektets i alt otte arbejdsspor. Det handler om sikkerhed og driftslogistik samt koordinering af viden og dataudveksling mellem forskerne og det hold hos Vattenfall, som står for den daglige drift af vindmølleparken.

”Kriegers Flak er en stor og moderne havmøllepark fra 2021, som tiltrækker sig stor international interesse. Vi åbner nu et helt nyt kapitel, når Kriegers Flak gennem Win@Sea skaber nye veje for bæredygtig fødevareproduktion af for eksempel alger og muslinger, samtidig med at vi bidrager positivt til biodiversiteten”, siger Matthieu Povidis-Delefosse.  

Win@Sea ledes af Aarhus Universitet og løber i perioden 2023-26. Foruden Vattenfall deltager Danmarks Tekniske Universitet, Københavns Universitet, Kattegatcenteret og Kerteminde Seafarm. Projektet er blandt andet støttet af Horizon Europe-projektet OLAMUR (Offshore Low-trophic Aquaculture in Multi-Use scenario Realisation). Parallelt hermed er Vattenfall også videnspartner i Seamark Horizon Europe-projektet.

”Seamark kompletterer fint Win@Sea-projektet, fordi Seamark fokuserer på værdikæden for tang og produktudvikling og test med henblik på at fremme potentialet i algebaserede produkter i EU”, siger Matthieu Povidis-Delefosse.

- PiB

Teknologisk Institut Innovation og Digital Transformation

Sponseret

Sådan bliver din SMV resilient i 2025

DACHSER Intelligent Logistics

Sponseret

Fremtidens terminal har 470 scannere

Relateret indhold

22.11.2024SCM.dk

Resten af ledelsen skal også forstå ESG

22.11.2024SCM.dk

Industrispecialist opkøber endnu en værktøjs-aktør

20.11.2024SCM.dk

Hvor bliver jeres usolgte varer af?

20.11.2024Bureau Veritas

Sponseret

Webinar: Learn about AQAP2110 Standards and their requirements

15.11.2024SCM.dk

Danmark og Holland indgår tæt samarbejde om VE og brintproduktion

14.11.2024SCM.dk

Ny rapport: Arbejdsvilkår overskrider firmas eget kodeks

11.11.2024SCM.dk

Ny virksomhedstype vil lukke huller i cirkulær økonomi

11.11.2024SCM.dk

Millionbøde til bilproducent for greenwashing i Danmark

Hold dig opdateret med SCM.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ledelse af forsyningskæden, Nyhedsbrevet kommer kun to gange pr. uge.

Se flere temaer

Events

Se alle
DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Supply Chain Management (SCM)

Få kompetencer til at designe og lede effektive produktions- og forsyningskæder, også kaldet supply chains, som er en forudsætning for virksomhedens konkurrenceevne.

Dato

31.10.2024

Tid

09:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

Bureau Veritas
Kursus
CSRD-rapportering

EU’s Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) er en game changer for bæredygtighedsrapportering, da det blandt andet fastsætter ensartede metoder og måleenheder for virksomheders rapportering af miljømæssige, sociale og ledelsesmæssige aspekter (ESG).

Dato

07.11.2024

Sted

Oldenborggade 25-31, 7000 Fredericia

Teknologisk Institut Innovation og Digital Transformation
Konference
Sådan bliver din SMV resilient i 2025

Deltag i denne konference og få indsigt i de udfordringer og muligheder, der bliver vilkårene for danske SMV’er som din i 2025.

Dato

28.11.2024

Tid

09:00

Sted

Aarhus

Bureau Veritas
Webinar
Webinar: Miljømærkninger

I dag findes der et væld af miljømærker, men hvad er deres egentlige værdi, og hvordan vælger man det rette miljømærke for sin virksomhed? Dette webinar vil tage udgangspunkt i ESG-principperne (Environmental, Social, Governance) og undersøge, hvordan miljømærker kan bidrage til at dokumentere jeres indsats på disse tre områder.

Dato

28.11.2024

Tid

10:00

Sted

Online

Bureau Veritas
Webinar
Webinar: ISO 27001 & ISO 27701 certificering

Lær om fordelene ved en ISO 27001 certificering

Dato

29.11.2024

Tid

10:30

Sted

Online

Bureau Veritas
Webinar
Webinar: Learn about AQAP2110 Standards and their requirements

Did you know that suppliers of products and services to the NATO Member Countries Defence Acquisition and Logistics Organizations often must meet relevant NATO quality standards outlined in the AQAP - Allied Quality Assurance Publications?

Dato

11.12.2024

Tid

13:00

Sted

Online