Bæredygtighed er den nye 4. dimension i supply chain planning

De fleste virksomheder har efterhånden en seriøs bæredygtighedsstrategi. Det er dog ikke helt ligetil at omsætte strategi til konkret handling i forsyningskæden. Gartner peger på en række anbefalinger til at bygge bæredygtighed ind i supply chain planlægningen.

Data fra Gartners ’2020 Sustainability Survey’ indikerer, at 66 procent af virksomhederne forventer at skulle betale en reel afgift, skat eller anden form for omkostning for deres udledning af drivhusgasser i fremtiden. Arkivfoto..

11.11.2022

Poul Breil-Hansen, SCM.dk

Bæredygtighed er på kort tid strøget helt til tops på virksomhedernes opmærksomhedsskala, og det gælder ikke mindst de store virksomheder. Lige nu afholdes klimatopmødet COP27 i Egypten, og ifølge Bo Øksnebjerg, generalsekretær i Verdensnaturfonden WWF i Danmark, vil topchefer og klimaspecialister fra mere end 30 danske virksomheder og organisationer være til stede. Det er den hidtil største danske erhvervsdelegation til et klimatopmøde. Det skriver Finans den 7. november.

Læs også: Gør ingen skade

Bo Øksnebjerg mener, at det er de store danske og internationale virksomheder, der handler på klimaområdet snarere end politikerne.

”Lige nu er det de store virksomheder, der tager de væsentligste og vigtigste tiltag til at få løst klimaproblemerne. De virksomheder, der virkelig omlægger deres produktion og investerer i kæmpestore naturbevarende projekter, bidrager med langt hovedparten af økonomien i den grønne omstilling”, siger Bo Øksnebjerg til avisen.

Lige nu er det de store virksomheder, der tager de væsentligste og vigtigste tiltag til at få løst klimaproblemerne

Bo Øksnebjerg

Der er åbenlyse grunde for, at virksomhederne interesserer sig intenst om at bygge bæredygtighed ind i alle dele af forretningen. Det gælder ikke mindst i ledelse af forsyningskæden, som i mange virksomheder disponerer over 80 procent af virksomhedens klima- og miljøaftryk.

Data fra Gartners ’2020 Sustainability Survey’ indikerer, at 66 procent af virksomhederne forventer at skulle betale en reel afgift, skat eller anden form for omkostning for deres udledning af drivhusgasser i fremtiden. 75 procent af de virksomheder forventer faktisk, at afgiften vil forekomme inden for de næste fem år, og at udledninger vil belaste deres regnskabet på samme niveau som fragt, direkte indkøb eller medarbejderlønninger.

11,4 gange mere udledning
Forsyningskæden er langt den største kilde til klimaaftryk. Forskning fra den almennyttige organisation Carbon Disclosure Project, se cdp.net, viser, at leverandørkæderne i gennemsnit udleder 11,4 gange mere end, virksomhederne udleder direkte.

Det er et faktum og forhold, som mange store virksomheder i dag erkender og tager seriøst og indarbejder tiltag, der skal reducere udledninger. Disse tiltag fokuserer på strukturelle forbedringer i form af facilitetsforandringer, mere effektive redskaber og smartere netværksdesign.

Læs også: Sådan fremtidssikrer du din forsyningskæde – del 1

Gartner peger på, at det også er nødvendigt at indbygge bæredygtighedsfaktoren ind i supply chain planning. Planlægning har i årevis fokuseret på at balancere de tre faktorer omkostninger, likviditet og serviceniveau. Det er dybt indlejret i alle supply chain medarbejderes faglige DNA at foretage afbalanceringer mellem disse tre dimensioner. Det er ikke længere nok. Nu er der ifølge Gartner kommet en fjerde dimension ind i billedet, og det er bæredygtighed. Planlægningstrekanten er lige pludselig blevet til en firkant.

Tre kendetegn og tre anbefalinger
Gartner påpeger tre kendetegn ved den nuværende supply chain planning praksis:'

• Selvom der er meget fokus på bæredygtighed i forsyningskæden, så mangler mange supply chain organisationer håndgribelige planer til at eksekvere på bæredygtighedsmålene.

• Mange supply chain organisationer har ikke metoder, værktøjer eller viden til systematisk at balancere omkostninger, likviditet, service og bæredygtighed. Det hæmmer virksomhedernes muligheder for på seriøs vis at løfte bæredygtighedstiltag fra taktisk niveau med begrænset rækkevidde til strategisk niveau med lang rækkevidde.

• Tiltag, der skal forbedre bæredygtighed i forsyningskæden, risikerer at fejle sine målsætninger, fordi der sker en dekobling mellem antagelser, der fungerer som præmisser for planlægningen, og forsyningskædens virkelige praksis.

Gartner fremhæver særligt tre anbefalinger til at adressere denne mangelsituation eller uheldige dekobling:

1. Tjek og bekræft at supply chain organisationen er klar og klædt på til at arbejde med at skabe sammenhæng mellem bæredygtighed og planlægning. Har de rette kompetencer, indstilling og viden?

2. Indarbejd miljø- og klimaaftryk i planlægningsbeslutninger på tværs af alle tidshorisonter. Det kan man gøre ved at udvide beslutningsrammeværket til systematisk at balancere omkostninger, likviditet, service og bæredygtighed.

3. Sæt fart på bæredygtighedsindsat og -effekt i forsyningskæden ved at formulere en detaljeret samt robust plan, der er afstemt med virksomhedens overordnede bæredygtighedsmål samt -strategi.

Bredana Axcite A/S

Sponseret

Kan ældre ERP hæmme vækst?

PlanEven

Sponseret

Optimering af indkøbsprocesser med ordreportal

Denne artikel er del af et tema:

Tema om den ansvarlige forsyningskæde 2022

Relateret indhold

30.10.2024SCM.dk

Et nyt samarbejde løser et logistisk mareridt for transportvirksomhed

30.10.2024SCM.dk

Produktionsvirksomheder kan se frem til bedre vilkår med mindre bureaukrati

03.06.2024Toyota Material Handling A/S

Sponseret

Bæredygtig materialehåndtering i logistikterminalen

28.05.2024Toyota Material Handling A/S

Sponseret

Klarhed i timemåling på truck: A-tid kontra S-tid

29.04.2024Oracle Danmark A/S

Sponseret

Gartner anerkender igen Oracle som Leder i den seneste Magic Quadrant™ for Supply Chain Planning

11.12.2023RELEX Solutions

Sponseret

RELEX recognized as a Leader in 2023

08.12.2023TECSYS A/S

Sponseret

Modernisering og effektivisering af distribution gennem Tecsys Transport Management System

01.12.2023Toyota Material Handling A/S

Sponseret

Supply chain planning er 90 procent mennesker

Hold dig opdateret med SCM.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ledelse af forsyningskæden, Nyhedsbrevet kommer kun to gange pr. uge.

Se flere temaer

Events

Se alle
DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Supply Chain Management (SCM)

Få kompetencer til at designe og lede effektive produktions- og forsyningskæder, også kaldet supply chains, som er en forudsætning for virksomhedens konkurrenceevne.

Dato

31.10.2024

Tid

09:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

Roima Intelligence
Seminar
LOGIA WMS Roadshow - opnå bedre resultater på dit lager

Deltag og få indblik i, hvad dit lager kan opnå med WMS. Eksperter og WMS-brugere vil give dig konkrete råd til, hvordan du kommer i gang med lageroptimering ✅

Dato

31.10.2024

Tid

12:30

Sted

Scandic Aarhus Vest Rytoften 3, 8210, Aarhus V

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Netværksforsvar og angrebshåndtering

Vil du lære det nyeste inden for trusler, sårbarhed og malware – og samtidig blive skarp på kryptografiske løsninger?

Dato

31.10.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Jernbaneteknologi, -drift og -kapacitet

På kurset Jernbaneteknologi, -drift og -kapacitet, som også er et diplommodul, lærer du om planlægning, opbygning og drift af jernbaner. Kurset omfatter blandt andet simulering, procesanalyse og driftsanalyse angående både passager- og godstrafik.

Dato

01.11.2024

Tid

08:30

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Digitale forretningsstrategier og -modeller

Vil du have bedre forståelse for digital transformation og digitale strategier? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplommodul, og få kompetencer til at vurdere og definere digitale forretningsstrategier, der skaber værdi for din virksomhed.

Dato

05.11.2024

Tid

09:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

Bureau Veritas
Kursus
Nye krav til bek. 761/2024 om energisyn og klimasyn

Energistyrelsen udsendte den 1. juli 2024 den nye Bekendtgørelse 761/2024 om obligatoriske energiledelsessystemer og energi og klimasyn i visse virksomheder.

Dato

06.11.2024

Sted

Online