11.11.2022 | Planlægning
Bæredygtighed er den nye 4. dimension i supply chain planning
De fleste virksomheder har efterhånden en seriøs bæredygtighedsstrategi. Det er dog ikke helt ligetil at omsætte strategi til konkret handling i forsyningskæden. Gartner peger på en række anbefalinger til at bygge bæredygtighed ind i supply chain planlægningen.
Data fra Gartners ’2020 Sustainability Survey’ indikerer, at 66 procent af virksomhederne forventer at skulle betale en reel afgift, skat eller anden form for omkostning for deres udledning af drivhusgasser i fremtiden. Arkivfoto.
Bæredygtighed er på kort tid strøget helt til tops på virksomhedernes opmærksomhedsskala, og det gælder ikke mindst de store virksomheder. Lige nu afholdes klimatopmødet COP27 i Egypten, og ifølge Bo Øksnebjerg, generalsekretær i Verdensnaturfonden WWF i Danmark, vil topchefer og klimaspecialister fra mere end 30 danske virksomheder og organisationer være til stede. Det er den hidtil største danske erhvervsdelegation til et klimatopmøde. Det skriver Finans den 7. november.
Læs også: Gør ingen skade
Bo Øksnebjerg mener, at det er de store danske og internationale virksomheder, der handler på klimaområdet snarere end politikerne.
”Lige nu er det de store virksomheder, der tager de væsentligste og vigtigste tiltag til at få løst klimaproblemerne. De virksomheder, der virkelig omlægger deres produktion og investerer i kæmpestore naturbevarende projekter, bidrager med langt hovedparten af økonomien i den grønne omstilling”, siger Bo Øksnebjerg til avisen.
Lige nu er det de store virksomheder, der tager de væsentligste og vigtigste tiltag til at få løst klimaproblemerne
Der er åbenlyse grunde for, at virksomhederne interesserer sig intenst om at bygge bæredygtighed ind i alle dele af forretningen. Det gælder ikke mindst i ledelse af forsyningskæden, som i mange virksomheder disponerer over 80 procent af virksomhedens klima- og miljøaftryk.
Data fra Gartners ’2020 Sustainability Survey’ indikerer, at 66 procent af virksomhederne forventer at skulle betale en reel afgift, skat eller anden form for omkostning for deres udledning af drivhusgasser i fremtiden. 75 procent af de virksomheder forventer faktisk, at afgiften vil forekomme inden for de næste fem år, og at udledninger vil belaste deres regnskabet på samme niveau som fragt, direkte indkøb eller medarbejderlønninger.
11,4 gange mere udledning
Forsyningskæden er langt den største kilde til klimaaftryk. Forskning fra den almennyttige organisation Carbon Disclosure Project, se cdp.net, viser, at leverandørkæderne i gennemsnit udleder 11,4 gange mere end, virksomhederne udleder direkte.
Det er et faktum og forhold, som mange store virksomheder i dag erkender og tager seriøst og indarbejder tiltag, der skal reducere udledninger. Disse tiltag fokuserer på strukturelle forbedringer i form af facilitetsforandringer, mere effektive redskaber og smartere netværksdesign.
Læs også: Sådan fremtidssikrer du din forsyningskæde – del 1
Gartner peger på, at det også er nødvendigt at indbygge bæredygtighedsfaktoren ind i supply chain planning. Planlægning har i årevis fokuseret på at balancere de tre faktorer omkostninger, likviditet og serviceniveau. Det er dybt indlejret i alle supply chain medarbejderes faglige DNA at foretage afbalanceringer mellem disse tre dimensioner. Det er ikke længere nok. Nu er der ifølge Gartner kommet en fjerde dimension ind i billedet, og det er bæredygtighed. Planlægningstrekanten er lige pludselig blevet til en firkant.
Tre kendetegn og tre anbefalinger
Gartner påpeger tre kendetegn ved den nuværende supply chain planning praksis:'
• Selvom der er meget fokus på bæredygtighed i forsyningskæden, så mangler mange supply chain organisationer håndgribelige planer til at eksekvere på bæredygtighedsmålene.
• Mange supply chain organisationer har ikke metoder, værktøjer eller viden til systematisk at balancere omkostninger, likviditet, service og bæredygtighed. Det hæmmer virksomhedernes muligheder for på seriøs vis at løfte bæredygtighedstiltag fra taktisk niveau med begrænset rækkevidde til strategisk niveau med lang rækkevidde.
• Tiltag, der skal forbedre bæredygtighed i forsyningskæden, risikerer at fejle sine målsætninger, fordi der sker en dekobling mellem antagelser, der fungerer som præmisser for planlægningen, og forsyningskædens virkelige praksis.
Gartner fremhæver særligt tre anbefalinger til at adressere denne mangelsituation eller uheldige dekobling:
1. Tjek og bekræft at supply chain organisationen er klar og klædt på til at arbejde med at skabe sammenhæng mellem bæredygtighed og planlægning. Har de rette kompetencer, indstilling og viden?
2. Indarbejd miljø- og klimaaftryk i planlægningsbeslutninger på tværs af alle tidshorisonter. Det kan man gøre ved at udvide beslutningsrammeværket til systematisk at balancere omkostninger, likviditet, service og bæredygtighed.
3. Sæt fart på bæredygtighedsindsat og -effekt i forsyningskæden ved at formulere en detaljeret samt robust plan, der er afstemt med virksomhedens overordnede bæredygtighedsmål samt -strategi.
Denne artikel er en del af temaet Tema om den ansvarlige forsyningskæde 2022
Branchenyt

Færre vil deltage i voksen- og efteruddannelse
I 2010 deltog cirka 26 procent af de faglærte og 25 procent af de ufaglærte i offentlige videre- og efteruddannelseskurser (VEU). I 2021 var det kun henholdsvis 12 procent og 14 procent. Deltagelsen falder også, når man medtæller efteruddannelse i privat regi.
Innovation

Verdens første el-betonlastbil fylder 1 år
Unicon A/S har i over 1 år haft en Volvo FE Electric betonbil i drift i København og omegn og flere elektriske betonbiler bliver leveret i 2023. Unicon ønsker at bidrage til den grønne omstilling og arbejder målrettet på at hele flåden af betonbiler skal være emissionsfri i 2035. Det var derfor et naturligt valg at lave verdens første serieproducerede elektrisk betonbil i samarbejde med Volvo.
IT

Små virksomheder har mindre fokus på it-sikkerhed
Dokumentation og dermed delbar viden om it-sikkerhedstiltag og -regler er et væsentligt element i virksomhedernes arbejde med digital sikkerhed. Over halvdelen af Danmarks godt 14.000 mikrovirksomheder (5-9 ansatte) havde i 2022 ingen dokumentation om forholdsregler, aktiviteter og procedurer vedrørende it-sikkerhed. Det viser tal fra Danmarks Statistik.
Branchenyt

Ny standard gør op med brug-og-smid-væk-kulturen
Danmark står i spidsen for udviklingen af en ny europæisk standard, der skal give virksomhederne konkrete værktøjer til at tænke genbrug, genanvendelse og reparerbarhed ind i designfasen af nye produkter. Forbrugerrådet glæder sig over den nye standard, som kan være med til at gøre op med brug-og-smid-væk-kulturen.
Strategi & ledelse

Mangel på forsyningskædedata hæmmer klimaarbejdet
Overblikket over virksomheders samlede klimaaftryk halter på grund af upræcise data. Særligt opgørelsen af emissioner fra indkøb af varer, serviceydelser og fra solgte produkter lider under mangel på valide data fra blandt andet forsyningskæden.
Branchenyt

Svenske Nynas digitaliserer forsyningskæden
Det svenske specialolieselskab Nynas indgår samarbejde med it-selskabet Tech Mahindra. Partnerskabet skal transformere Nynas’ eksisterende forretning og udvide deres IT-landskab med agile, skalerbare og intelligente systemer.