Bæredygtighed er den nye 4. dimension i supply chain planning

De fleste virksomheder har efterhånden en seriøs bæredygtighedsstrategi. Det er dog ikke helt ligetil at omsætte strategi til konkret handling i forsyningskæden. Gartner peger på en række anbefalinger til at bygge bæredygtighed ind i supply chain planlægningen.

Data fra Gartners ’2020 Sustainability Survey’ indikerer, at 66 procent af virksomhederne forventer at skulle betale en reel afgift, skat eller anden form for omkostning for deres udledning af drivhusgasser i fremtiden. Arkivfoto..

11.11.2022

Poul Breil-Hansen, SCM.dk

Bæredygtighed er på kort tid strøget helt til tops på virksomhedernes opmærksomhedsskala, og det gælder ikke mindst de store virksomheder. Lige nu afholdes klimatopmødet COP27 i Egypten, og ifølge Bo Øksnebjerg, generalsekretær i Verdensnaturfonden WWF i Danmark, vil topchefer og klimaspecialister fra mere end 30 danske virksomheder og organisationer være til stede. Det er den hidtil største danske erhvervsdelegation til et klimatopmøde. Det skriver Finans den 7. november.

Læs også: Gør ingen skade

Bo Øksnebjerg mener, at det er de store danske og internationale virksomheder, der handler på klimaområdet snarere end politikerne.

”Lige nu er det de store virksomheder, der tager de væsentligste og vigtigste tiltag til at få løst klimaproblemerne. De virksomheder, der virkelig omlægger deres produktion og investerer i kæmpestore naturbevarende projekter, bidrager med langt hovedparten af økonomien i den grønne omstilling”, siger Bo Øksnebjerg til avisen.

Lige nu er det de store virksomheder, der tager de væsentligste og vigtigste tiltag til at få løst klimaproblemerne

Bo Øksnebjerg

Der er åbenlyse grunde for, at virksomhederne interesserer sig intenst om at bygge bæredygtighed ind i alle dele af forretningen. Det gælder ikke mindst i ledelse af forsyningskæden, som i mange virksomheder disponerer over 80 procent af virksomhedens klima- og miljøaftryk.

Data fra Gartners ’2020 Sustainability Survey’ indikerer, at 66 procent af virksomhederne forventer at skulle betale en reel afgift, skat eller anden form for omkostning for deres udledning af drivhusgasser i fremtiden. 75 procent af de virksomheder forventer faktisk, at afgiften vil forekomme inden for de næste fem år, og at udledninger vil belaste deres regnskabet på samme niveau som fragt, direkte indkøb eller medarbejderlønninger.

11,4 gange mere udledning
Forsyningskæden er langt den største kilde til klimaaftryk. Forskning fra den almennyttige organisation Carbon Disclosure Project, se cdp.net, viser, at leverandørkæderne i gennemsnit udleder 11,4 gange mere end, virksomhederne udleder direkte.

Det er et faktum og forhold, som mange store virksomheder i dag erkender og tager seriøst og indarbejder tiltag, der skal reducere udledninger. Disse tiltag fokuserer på strukturelle forbedringer i form af facilitetsforandringer, mere effektive redskaber og smartere netværksdesign.

Læs også: Sådan fremtidssikrer du din forsyningskæde – del 1

Gartner peger på, at det også er nødvendigt at indbygge bæredygtighedsfaktoren ind i supply chain planning. Planlægning har i årevis fokuseret på at balancere de tre faktorer omkostninger, likviditet og serviceniveau. Det er dybt indlejret i alle supply chain medarbejderes faglige DNA at foretage afbalanceringer mellem disse tre dimensioner. Det er ikke længere nok. Nu er der ifølge Gartner kommet en fjerde dimension ind i billedet, og det er bæredygtighed. Planlægningstrekanten er lige pludselig blevet til en firkant.

Tre kendetegn og tre anbefalinger
Gartner påpeger tre kendetegn ved den nuværende supply chain planning praksis:'

• Selvom der er meget fokus på bæredygtighed i forsyningskæden, så mangler mange supply chain organisationer håndgribelige planer til at eksekvere på bæredygtighedsmålene.

• Mange supply chain organisationer har ikke metoder, værktøjer eller viden til systematisk at balancere omkostninger, likviditet, service og bæredygtighed. Det hæmmer virksomhedernes muligheder for på seriøs vis at løfte bæredygtighedstiltag fra taktisk niveau med begrænset rækkevidde til strategisk niveau med lang rækkevidde.

• Tiltag, der skal forbedre bæredygtighed i forsyningskæden, risikerer at fejle sine målsætninger, fordi der sker en dekobling mellem antagelser, der fungerer som præmisser for planlægningen, og forsyningskædens virkelige praksis.

Gartner fremhæver særligt tre anbefalinger til at adressere denne mangelsituation eller uheldige dekobling:

1. Tjek og bekræft at supply chain organisationen er klar og klædt på til at arbejde med at skabe sammenhæng mellem bæredygtighed og planlægning. Har de rette kompetencer, indstilling og viden?

2. Indarbejd miljø- og klimaaftryk i planlægningsbeslutninger på tværs af alle tidshorisonter. Det kan man gøre ved at udvide beslutningsrammeværket til systematisk at balancere omkostninger, likviditet, service og bæredygtighed.

3. Sæt fart på bæredygtighedsindsat og -effekt i forsyningskæden ved at formulere en detaljeret samt robust plan, der er afstemt med virksomhedens overordnede bæredygtighedsmål samt -strategi.

N.C. Nielsen A/S

Sponseret

Linde skaber ny generation af gaffeltruck

AGR

Sponseret

Er dit ERP nok til lagerstyring? Sådan lukker AGR hullerne i forsyningskæden

Denne artikel er del af et tema:

Tema om den ansvarlige forsyningskæde 2022

Relateret indhold

06.02.2025SCM.dk

SCM Panel: Kan samspillet mellem salg/marketing og supply chain blive bedre i din virksomhed?

20.12.2024SCM.dk

SCM Agendaen – Stamdata og konkurrenceevne

11.11.2024Intempus ApS

Sponseret

GPS-baseret kørselsregistrering: Vejen til øget produktivitet og medarbejdertilfredshed

08.11.2024Intempus ApS

Sponseret

Digital tidsregistrering: Nøglen til ressourceoptimering og overholdelse af nye lovkrav

02.09.2024LOGISTIKCENTERET A/S

Sponseret

Løbende daglige forstyrrelser dræner logistikken

14.06.2024SCM.dk

5 benspænd for AI i supply chain planlægning

03.06.2024Toyota Material Handling A/S

Sponseret

Bæredygtig materialehåndtering i logistikterminalen

28.05.2024Toyota Material Handling A/S

Sponseret

Klarhed i timemåling på truck: A-tid kontra S-tid

Hold dig opdateret med SCM.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ledelse af forsyningskæden, Nyhedsbrevet kommer kun to gange pr. uge.

Se flere temaer

Events

Se alle
Bureau Veritas
Webinar
Webinar om CBAM

Gratis webinar om CBAM, hvor du får et generelt indblik i CBAM-reglerne, praktiske erfaringer og kommende krav.

Dato

27.02.2025

Tid

10:00

Sted

Online på MS Teams

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Agile projekter - hybrid

Vil du lære at lede agile projekter professionelt og effektivt? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplommodul, og få indsigt i agile værktøjer og kompetencer i agil projektledelse.

Dato

28.02.2025

Tid

09:00

Sted

Online

Dansk Standard
Kursus
ISO 9001 diplomkursus i kvalitetsledelse - 2 dage

På dette to-dages ISO 9001 kursus præsenteres du for indholdet i ISO 9001 standarden. Samtidig lærer du, hvordan de enkelte krav til kvalitetsledelse bør efterleves i praksis. Kurset i ISO 9001 tager dig igennem de forskellige faser ved implementering af et ledelsessystem for kvalitet.

Dato

04.03.2025

Tid

09:00

Sted

Dansk Standard, 12 etage, Sal 2 Göteborg Plads 1 2150 Nordhavn

Bredana Axcite A/S
Webinar
Præcise Forecast med ny Microsoft løsning

Den nye app byder på best-in-class Forecasting algoritmer og modeller, enestående brugeroplevelse, intelligente rapporter og analyser

Dato

04.03.2025

Tid

10:00

Sted

Live webinar fra Bredana Axcite, Aarhus

Bureau Veritas
Webinar
Webinar: Explore the critical connection between the NIS2 Directive and the CRA

In an era of increasing cyber threats, regulatory frameworks like the NIS2 Directive and the Cyber Resilience Act (CRA) are shaping the future of cybersecurity across Europe. While NIS2 enforces stricter cybersecurity obligations for suppliers and organizations, CRA complements it by embedding security into digital products from the ground up.

Dato

06.03.2025

Tid

13:00

Sted

Online på MS Teams

Descartes
Webinar
Deloitte x Descartes: Webinarium om Frihandel, CBAM och hållbarhet

Ett unikt samarbete mellan Deloitte och Descartes, där ledande specialister inom global handel och hållbarhet delar sina insikter och praktisk information.

Dato

13.03.2025

Tid

10:30

Sted

Online