Bæredygtige dæk af mælkebøtter vinder pris
Den tyske dækproducent Continental vinder en anerkendt pris for at satse et trecifret millionbeløb på et projekt, der udvikler bæredygtige dæk lavet på mælkebøtter.
Dæk- og teknologigiganten Continental vinder en forskningspris for at udvikle dæk til køretøjer, der er produceret af mælkebøtter.
Projektet hedder Taraxagum, der lægger sig tæt opad den latinske betegnelse for mælkebøtter, og omfatter forskning sammen med blandt andet University of Münster i at anvende og optimere brugen af russiske mælkebøtter til fremstillingen af naturgummi.
”Der er blevet fremavlet og forædlet en helt særlig russisk mælkebøtte, hvis rødder har nogle helt unikke egenskaber, vi kan bruge til at udvikle naturgummi. Målet er på sigt at matche udbyttet fra det konventionelle gummitræ, der vokser i troperne”, siger Georg Nielsen, der er adm. direktør hos Continental Dæk Danmark.
Læs også: JD.com sender brintbiler og solscootere på gaden i Shanghai
Siden projektets fødsel for godt fem år siden har Taraxagum produceret flere testpartier af dæk til blandt andet personbiler og transportsektoren. Og det har fået verden til at spærre øjnene op for de bæredygtige dæk.
Nu belønner University of Münster projektet med en såkaldt transfer-pris og en medfølgende pengegevinst på 10.000 euro. Begrundelsen er, at projektet formår at få bioteknologi og kommercielle interesser til at gå hånd i hånd.
Gummiproduktionen skal være mere bæredygtig
Og Continental har stor planer for fremtiden og mælkebøtteproduktionen. Virksomheden satser på, at den første serie af mælkebøttedæk kommer på markedet om fem år.
”Mælkebøtten kan dyrkes flere steder i verden – også Nordeuropa – og vi kan derfor minimere de lange transporter fra troperne, hvilket vil reducere CO2-udslippet betydeligt”, fortæller Georg Nielsen.
Senest fremlagde Continental planerne for et forskningsanlæg i Meckelburg-Vorpommern, hvor der skal forskes videre i fremstillingen af gummi fra den russiske mælkebøtteplante. Et anlæg, Continental forventer at investere 35 millioner euro i, hvilket svarer til 261 millioner kr.
”De store investeringer afspejler, at Continental prioriterer udviklingen af fremtidens miljøvenlige og intelligente dæk højt, og at vores ingeniører og teknikere sammen med vores samarbejdspartnere arbejder på højtryk på at gøre gummiproduktionen mere bæredygtig”, siger Georg Nielsen.
- EST