10.07.2018 | Innovation
Bæredygtige dæk af mælkebøtter vinder pris
Den tyske dækproducent Continental vinder en anerkendt pris for at satse et trecifret millionbeløb på et projekt, der udvikler bæredygtige dæk lavet på mælkebøtter.
Taraxagum-projektet har vundet adskillige pris og har fået stor international bevågenhed. Virksomheden kæmper for at gøre transportsektoren mere skånsom for miljøet. PR-foto.
Dæk- og teknologigiganten Continental vinder en forskningspris for at udvikle dæk til køretøjer, der er produceret af mælkebøtter.
Projektet hedder Taraxagum, der lægger sig tæt opad den latinske betegnelse for mælkebøtter, og omfatter forskning sammen med blandt andet University of Münster i at anvende og optimere brugen af russiske mælkebøtter til fremstillingen af naturgummi.
"De store investeringer afspejler, at vi prioriterer udviklingen af fremtidens dæk højt, og at vores ingeniører og teknikere arbejder på højtryk på at gøre gummiproduktionen mere bæredygtig", siger Georg Nielsen. PR-foto.
”Der er blevet fremavlet og forædlet en helt særlig russisk mælkebøtte, hvis rødder har nogle helt unikke egenskaber, vi kan bruge til at udvikle naturgummi. Målet er på sigt at matche udbyttet fra det konventionelle gummitræ, der vokser i troperne”, siger Georg Nielsen, der er adm. direktør hos Continental Dæk Danmark.
Læs også: JD.com sender brintbiler og solscootere på gaden i Shanghai
Siden projektets fødsel for godt fem år siden har Taraxagum produceret flere testpartier af dæk til blandt andet personbiler og transportsektoren. Og det har fået verden til at spærre øjnene op for de bæredygtige dæk.
Nu belønner University of Münster projektet med en såkaldt transfer-pris og en medfølgende pengegevinst på 10.000 euro. Begrundelsen er, at projektet formår at få bioteknologi og kommercielle interesser til at gå hånd i hånd.
Gummiproduktionen skal være mere bæredygtig
Og Continental har stor planer for fremtiden og mælkebøtteproduktionen. Virksomheden satser på, at den første serie af mælkebøttedæk kommer på markedet om fem år.
”Mælkebøtten kan dyrkes flere steder i verden – også Nordeuropa – og vi kan derfor minimere de lange transporter fra troperne, hvilket vil reducere CO2-udslippet betydeligt”, fortæller Georg Nielsen.
Senest fremlagde Continental planerne for et forskningsanlæg i Meckelburg-Vorpommern, hvor der skal forskes videre i fremstillingen af gummi fra den russiske mælkebøtteplante. Et anlæg, Continental forventer at investere 35 millioner euro i, hvilket svarer til 261 millioner kr.
”De store investeringer afspejler, at Continental prioriterer udviklingen af fremtidens miljøvenlige og intelligente dæk højt, og at vores ingeniører og teknikere sammen med vores samarbejdspartnere arbejder på højtryk på at gøre gummiproduktionen mere bæredygtig”, siger Georg Nielsen.
- EST
IT

Millioner til cybersikkerhed i værdikæder
Med fem nye projekter og en bevilling på lige knap 40 millioner kroner styrker Industriens Fond nu danske virksomheders arbejde med gøre deres værdikæder cybersikre. Projekterne skal aktivere over 250 primært små og mellemstore virksomheder i forløb, der med forskelligt afsæt skal løfte den digitale sikkerhed i virksomhedernes kontaktflader og derigennem styrke konkurrenceevnen.
Lager & distribution

Globalt samarbejde skal realisere ny klimastrategi for skibsfarten
Danmark har taget initiativ til en rundbordssamtale i New York om, hvordan verdens lande, når ambitionen om klimaneutral skibsfart og samtidig sikre en retfærdig omstilling af skibsfarten.
Branchenyt

Skanlog køber svensk 3PL-aktør
Skanlog og Hillebrand Gori har indgået en aftale, hvor Skanlog overtager hele Hillebrand Goris indenlandske lager- og distributionsvirksomhed for alkoholholdige drikkevarer i Sverige. Alle berørte medarbejdere vil blive tilbudt ansættelse hos Skanlog. Hillebrand Gori vil fortsat operere i Sverige og vil i fremtiden fokusere på sine internationale logistiknetværks services.
Lager & distribution

Dansk global pakkeboksvirksomhed rammer endnu en milepæl
Sønderborgvirksomheden SwipBox har solgt 40.000 pakkebokse. Det cementerer virksomhedens position som global markedsleder. Guldet findes i den innovative pakkeboks, Infinity.
Branchenyt

Månedens udfordring: Omnichannel og klima ryster forsyningskæde-posen
Pandemien sparkede for alvor gang i e-handlen for IKEA. Det har sat skub i transformation af forsyningskæden for at skabe en omnichannel, der kan det hele på én gang. Sammen med klimakrisens konsekvenser for driften, udgør det to af de største udfordringer for Ikeas forsyningskæde.
Lager & distribution

Nybyggede lagerlokaler bliver revet væk
Der bliver bygget løs i landets industrikvarterer og stort set alt bliver afsat til pladshungrende virksomheder. Det viser nye tal fra Ejendomstorvet.dk. Et stort efterslæb på nybyggeri, travlhed i erhvervslivet og boligbyggeri i gamle erhvervskvarterer, lyder forklaringer fra to erhvervsmæglere.