Arbejdskraft og grøn agenda presser hospitalslogistikken

Logistikken på danske hospitaler er de sidste 15-20 år blevet langt bedre. Men to nye udfordringer sætter pres på, nemlig mangel på kvalificerede medarbejdere og den grønne omstilling. En ekspert giver anbefalinger.

”Flow af varer og patienter på hospitaler består af mange følsomme kæder, der går på kryds og tværs af hinanden”, fortæller Peter Lamp Sørensen. Foto: Langebæk..

15.08.2023

Poul Breil-Hansen, SCM.dk

Forsyningskæder bliver næsen altid kaldt ”komplekse”. Men når vi taler forsyningskæder på hospitaler, mener Peter Lamp Sørensen, at kompleksitetsskruen bliver strammet et par ekstra omgange, så der her er tale om ”virkelig komplekse forsyningskæder”. Han er Managing Consultant med ansvar for Healthcare projekter hos konsulenthuset Langebæk A/S og har en baggrund indenfor indkøb og logistik i Region Midt, Aarhus Universitetshospital samt Nyt Odense Universitetshospital.

Flow af varer og patienter på hospitaler består af mange følsomme kæder, der går på kryds og tværs af hinanden. Varer er for eksempel mad, sengelinned, patientbeklædning, personaleuniformer, affald, medicin og blodprøver. Og patienter har i sagens natur brug for, at logistikken fungerer, så de kan modtage den rette behandling på det rette tidspunkt.

Følsomme vareflows
”Varer som understøtter hospitalernes produktion skal frem og tilbage mellem mange forskellige fagspecialer og enheder, hvor lagre til varer næsten altid er små og utilstrækkelige. Vareforsyningen til et hospital har skala og karakter af vareforsyningen til en mindre provinsby, hvor der skal ske daglige forsyninger af alt fra almindelige forbrugsvarer til ferske fødevarer, men også specialvarer til laboratorier, operationsafdelinger og hjerteafdelinger. Det er en stor opgave”.

Læs også: 4 udfordringer og 5 løftestænger for hospitalslogistik

Peter Lamp har arbejdet med logistik på hospitaler i mange år, og han fremhæver, at der er sket store forbedringer på området de sidste 10-15 år.

”Men der er hele tiden en kraftig skelen til økonomi, som for eksempel gør, at de nye supersygehuse kun bliver delvist logistikoptimerede. Når budgettet strammer, er det nemmere at reducere lagerpladsen tæt på forbrugsstedet (klinikken) end, det er at spare på størrelsen af operationsstuen eller sengestuerne. Det er helt forståeligt, men der er bare det, at alt går i stå på et hospital, hvis logistikken ikke virker. Man kan ikke operere uden rent udstyr, og man kan ikke medicinere uden medicin”, fortæller Peter Lamp Sørensen.

Økonomi, arbejdskraft og bæredygtighed
Det har alle dage været økonomien, der i høj grad styrede logistikken på hospitalerne. De økonomiske parametre er dog i dag ifølge Peter Lamp Sørensen blevet suppleret af to nye parametre, nemlig mangel på kvalificeret arbejdskraft og den grønne omstilling.

”Hospitalerne lider under mangel på klinisk personale. Det kan derfor give god mening at granske processerne og forsøge at flytte logistikrelaterede opgaver til logistikmedarbejdere frem for at lade det kliniske personale udfører den type opgaver. En tættere sammenhæng mellem klinikkens processer og hospitalets logistik er omfattet af begrebet ’klinisk integreret logistik’, og det kan frigøre meget tid det kliniske personale. Tid som kan anvendes til patientnære opgaver. Det handler meget om at planlægge, hvornår hvilke operationer eller behandlinger skal foregå og hvilket udstyr, de kliniske aktiviteter kræver. Den plan skal være synlig for logistikmedarbejderne, der så sørger for, at alt står klar til det kliniske personale”, fortæller han.

Indkøb af varer er en tung post i bæredygtighedsarbejdet

Peter Lamp Sørensen

Bæredygtighedsudfordringen er på kort tid blevet meget tydelig for hospitalerne, og eftersom logistik og indkøb fylder rigtig meget i hospitalernes og regionernes klimaregnskaber, er det et oplagt sted at sætte ind.
”Indkøb af varer er en tung post i bæredygtighedsarbejdet. Analyser af hvor indkøbet sker, hvilke varer der købes ind hvor ofte etcetera er vigtige. Vi anbefaler en fremgangsmåde, der hedder kortlæg fakta og analyser, hvor det giver mest effekt at sætte ind. Sourcing tættere på – og fra områder der ikke er ramt af konflikter - vil ofte også forbedre forsyningssikkerheden, fordi robustheden er højere med færre risici”, fortæller Peter Lamp Sørensen.

Han fremhæver også en nyttig prioriteringsramme, der hedder:

• Det du ikke køber og forbruger giver den højeste bæredygtighedseffekt.
• Det du genanvender eller genbruger giver den næsthøjest effekt.
• Kan du minimere emballageforbruget, er det meget klimagevinst at hente.

Seks gode dyder
Peter Lamp Sørensen peger på seks anbefalinger eller dyder, han mener, kan være nyttige for arbejdet med at forbedre logistikken på danske hospitaler:

1. Anlæg en business case tankegang, hvor man ikke kun tager udgangspunkt i eksisterende årsbudgetter, men arbejder proaktivt med investeringer, der henover flere år kan skabe forbedringer.

2. Inddrag andre parametre end omkostningsbesparelser. Det kan være parametre som bæredygtighed, forsyningssikkerhed, effektivitet, arbejdsmiljø, hygiejne, kvalitet og patientsikkerhed.

3. Undersøg behov, tiltag og løsninger grundigt med data- og procesanalyser. Det vil tilføre flere fakta til beslutningsgrundlag, og det er der brug for.

4. Anvend en større grad af automatisering og digitalisering i nye løsninger, som i høj grad kan bidrage til at frigive tid.

5. Hospitaler kan med fordel etablere økonomiske udviklingspuljer, der er målrettet supply chain innovation. Hospitalerne er generelt gode til den daglige drift, men mangler fokus på den langsigtede udvikling.

6. Udnævn eventuelt en ’supply chain direktør’ som en del af topledelsen. Logistik er hospitalers livsnerve, men der mangler forankring af logistikken i topledelsen.

Descartes

Sponseret

Toldbehandling fra Descartes – øg resiliensen i forsyningskæden

AGR

Sponseret

Er dit ERP nok til lagerstyring? Sådan lukker AGR hullerne i forsyningskæden

Denne artikel er del af et tema:

Tema om hospitalslogistik 2023

Forsyningskæder på hospitaler er præget af høj kompleksitet. Flow af varer og patienter på hospitaler består af mange følsomme kæder, der går på kryds og tværs af hinanden. Varer er for eksempel mad, sengelinned, affald, medicin og blodprøver. Og patienter har i sagens natur brug for, at logistikken fungerer, så de kan modtage den rette behandling på det rette tidspunkt.

Relateret indhold

21.01.2025KNAPP A/S

Sponseret

Arbejdsmiljø og holistisk tilgang kendetegner Ahlsells største automationsinvestering nogensinde

20.01.2025SCM.dk

100 millioner euro til udvikling af logistikejendomme

16.01.2025SCM.dk

Italienske Globalpesca etablerer højtautomatiseret lager til frostvarer ved -25 grader

09.01.2025SCM.dk

Månedens udfordring: Vi skal være klar til at reagere – til enhver tid

08.01.2025Apport Systems A/S

Sponseret

Historien bag Søstrene Grenes digitale succes

08.01.2025Toyota Material Handling A/S

Sponseret

Spar tid ved at veje lasten under håndtering

07.01.2025STILL Danmark A/S

Sponseret

Effektivitet i lagerhåndtering med AGV stableren EXV iGO fra STILL

16.12.2024SCM.dk

Maersk åbner gigantisk lager i Frankrig

Hold dig opdateret med SCM.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ledelse af forsyningskæden, Nyhedsbrevet kommer kun to gange pr. uge.

Se flere temaer

Events

Se alle
DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Projektledelse – metoder og værktøjer - dag

Vil du være projektleder – eller ønsker du at opkvalificere dine projektlederkompetencer? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplom modul, og styrk dine evner til at planlægge, styre og følge op på projekter.

Dato

27.01.2025

Tid

09:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Grundlæggende objektorienteret programmering

Vil du opkvalificere dine evner inden for objektorienteret programmering? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplommodul, og få kompetencer til at designe objektorienterede programløsninger for din virksomhed.

Dato

27.01.2025

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Projektledelse – metoder og værktøjer - aften

Vil du være projektleder – eller ønsker du at opkvalificere dine projektlederkompetencer? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplom modul, og styrk dine evner til at planlægge, styre og følge op på projekter.

Dato

27.01.2025

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

Bureau Veritas
Kursus
Root Cause Analysis (RCA)

Årsagsanalyse bruges til at forbedre produktkvalitet, minimere sikkerhedsrisici og opfylde regulative krav.

Dato

28.01.2025

Tid

08:30

Sted

Fredericia

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Det personlige lederskab og forandring - aften

Udvid og styrk dine personlige ledelseskompetencer og få udviklet dine samarbejdsevner og evner til at vække tillid hos medarbejdere.

Dato

28.01.2025

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Forretningsudvikling og ledelse

Vil du være med til at styrke din virksomheds beslutningsprocesser, planlægning, styring og drift? Så tilmeld dig kurset Forretningsudvikling og ledelse, som også er et diplommodul, og styrk dine kompetencer inden for organisering, ledelse og strategi.

Dato

28.01.2025

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup