03.04.2017  |  Produktion

Apple-leverandørrapport: flere audits, mere vedvarende energi og bedre arbejdsforhold

Elektronikgiganten Apple har netop offentliggjort sin årsrapport om ansvarlig leverandørstyring, og ifølge selskabet selv er der fremskridt på stort set alle områder, samtidig med at man anerkender, at der stadig er arbejde, der skal gøres.

En af forbrugerelektronikmarkedets allerstørste aktører, hvis ikke den største, amerikanske Apple, har just udgivet sin årlige rapport om ansvarlig leverandørstyring, den 11. i rækken, hvor selskabet redegør for samarbejdet med dets mange underleverandører og delproducenter, og gør status over de generelle forhold i den lange forsyningskæde bag millioner af iPads, MacBooks osv.

Læs også: Rapport: Leverandøraudits virker ikke som de skal

Gennem rapporten beskriver Apple, hvordan man arbejder med en lang række forhold blandt sine leverandører, lige fra arbejdsforhold over energiforbrug til strategier for ansvarligt indkøb. Grundlæggende er hovedbudskabet, at der er fremgang på mere eller mindre alle fronter, men samtidig anerkender Apple, at der ”altid er arbejde, der skal gøres”.

I 2016 gennemførte Apple 705 grundige kontrolbesøg (site audits) på sine leverandørfabrikker, primært i Sydøstasien, hvilket er det højeste antal hidtil. Besøgene viste, at det går fremad for leverandørerne i forhold til at overholde Apples ”strenge standarder”; andelen af high-performance-sites steg med 59 procent, mens low-performance faldt med 31 procent. Derudover steg overholdelsen af arbejdstidsreglerne til 98 procent.

Mindre affald og mere VE
På affaldsfronten fik Apple for første gang styret 100 procent af affaldet (som defineret af samarbejdspartneren UL) fra alle sine slutsamlingsfabrikker i Kina uden om lossepladsen, ligesom man nåede op på, at alle sites fuldt ud overholder selskabets regler om kemi, Regulated Substances Specification.

Også når det kommer til produktionen af vedvarende energi (VE), var 2016 et år med fremskridt for Apple. Således fik man ifølge rapporten tredoblet antallet af leverandørsites, der deltager i selskabets energieffektiviseringsprogram, hvilket resulterede i en CO2-reduktion på over 150.000 ton. Derudover har et ikke nærmere specificeret antal store leverandører forpligtet sig til kun at bruge VE til deres produktion inden udgangen af 2018.

Endelig har man udvidet sin ansvarlige indkøbspolitik omkring konfliktmineraler til også at omfatte kobolt. I den forbindelse oplyser Apple, at samtlige selskabets partnere på dette område nu deltage i uafhængige tredjeparts-audits som sikring af ansvarlige forhold for alle involverede.

Ansatte centralt i langsigtet mål
Ultimativt er Apples mål ”at udstyre vores leverandører med kapaciteten til på sigt selvstændigt at kunne overse al overholdelse af arbejdstager- og menneskerettigheder, og vedligeholde effektive praksisser for sundhed, sikkerhed og miljø i deres egne virksomheder”.

Centralt i den målsætning står selvsagt arbejderne på Apples mange fabrikker, og her gik man i 2016 sammen med leverandørerne om at træne 2,4 mio. ansatte i deres rettigheder, ligesom 80.000 blev undervist i engelsk og andre 260.000 gennemgik kurser i Environment, Health & Safety (EHS).

Læs også: Foxconn udvider indiske aktiviteter

Hvad fremtidsudsigterne angår, bemærker Apple som nævnt, at der altid vil være udfordringer. Men man vil fortsætte med at ”holde sine leverandører op mod de højeste standarder og samarbejde med for at skabe varige forandringer”, og at man holder fast i sit engagement omkring at ”forbedre folks liv og beskytte miljøet”.

-AK

Mere fra SCM.dk – forum for ledelse af forsyningskæden

SCM.dk – forum for ledelse af forsyningskæden

www.scm.dk

SCM.dk – forum for ledelse af forsyningskæden – er Danmarks eneste erhvervsmedie og community med dedikeret fokus på optimering af forsyningskæden. Medlemmer på SCM.dk kan bidrage aktivt med indhold og erfaring og betragtes som en indsigtsfuld vidensressource i udviklingen af SCM.dk. Vi udkommer dagligt på SCM.dk, ugentligt med nyhedsbreve samt ni gange om året med magasinet SCM+LOGIST…

Se virksomhedsprofil  

  SCM.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere