24.04.2020  |  Strategi & ledelse

Amazon fyrer endnu en lagerarbejder for protest over arbejdsforhold

En lagermedarbejder, der for nylig har råbt højt om Amazons håndtering af coronasmitten på sine varelagre, er blevet opsagt. Fyringen er en af flere, som Amazon har foretaget den seneste tid. Seks franske fulfillmentcentre er fortsat lukkede på grund af manglende tiltag mod smitten.

Amazon er fortsat under kritik for sin behandling af de ansatte på selskabets lagre under coronapandemien. Fredag i sidste uge blev endnu en lagermedarbejder fyret efter højlydte protester mod virksomhedens arbejdsvilkår.

Læs også: Coronakrisen sætter virksomheders omdømme på spil

Den pågældende medarbejder, Gerald Bryson, fortæller den amerikanske nyhedsside CNET, at han blev opsagt grundet ‘groft sprogbrug’. Amazon meddeler selv, at Bryson er blevet set genere en anden ansat under en protest ved et lager på Staten Island ved New York.

Herefter foretog virksomheden en intern efterforskning med indsamling af flere vidneudsagn, hvilket til sidst resultererede i opsigelsen.

“Vi respekterer de ansattes ret til at protestere og anerkender deres lovmæssige ret i den forbindelse, men med disse rettigheder følger der ikke immunitet mod dårlige handlinger, mobning, diskrimination eller intimindering af andre ansatte”, siger Rachael Lighty, talsperson for Amazon.

Èn i rækken
Derrick Palmer, der har organiseret demonstrationer ved samme lager på Staten Island, hvor Gerald Bryson arbejdede, har fortalt, at han har modtaget en skriftlig advarsel for at overtræde protokoller i forbindelse med at holde afstand - han fortsætter dog med at være ansat hos Amazon.

Gerald Brysons opsigelse og Derrick Palmers reprimande følger lignende aktioner, som Amazon har foretaget mod ansatte, der har udtalt sig kritisk overfor virksomheden gennem coronakrisen. 

Sidste uge bekræftede Amazon blandt andet, at man havde fyret tre medarbejdere fra forskellige afdelinger. Sidste måned opsagde virksomheden endvidere Christian Smalls, der også hjalp med at organisere demonstrationen på Staten Island samt Courtney Bowden, der advokerede for betalt afspadsering for deltidsansatte. 

Presset situation
Opsigelserne kommer mens Amazon står overfor et øget pres fra sin arbejdsstyrke grundet det nuværende udbrud af COVID-19. I øjeblikket planlægger flere ansatte således en håndfuld demonstrationer rundt om i USA for at kræve mere sikre arbejdsforhold. 

Flere af de ansatte frygter således, at deres arbejdsplads kan være grobund for spredning af virussen til såvel medarbejdernes familier som Amazons kunder.

Samtidig er Amazon udfordret i at imødekomme den stigende strøm af onlinebestillinger fra kunder, der er nødsaget til at blive hjemme. Virksomheden har blandt andet ansat omkring 100.000 nye medarbejdere - hertil forventes der en yderligere hyringsrunde på 75.000.

Benægter beskyldningerne trods lukkede centre
Amazon meddeler selv, at man arbejder hårdt på at beskytte sine lagermedarbejdere - dette inkluderer temperaturchecks, uddeling af mundbind og handsker samt kontinuerlig rengøring af faciliteterne. 

På trods af disse tiltag er flere meldninger om udbrud af COVID-19 blevet rapporteret fra virksomhedens domiciler. 

I Frankrig har det ført til, at Amazon den 16. april måtte lukke seks fulfillmentcentre med sammenlagt 10.000 ansatte. Centrene er stadig lukkede og ventes først at åbne i morgen, fortæller France24.

Lukningen sker efter at fagforeningen SUD med flere andre organisationer i ryggen fremhævede, at der stadig var for mange folk i centrene og indgav en juridisk klage over Amazon.

Læs også: PKA går sammen med internationale investorer for at kræve større fokus på menneskerettigheder

Amazons advokater fastholder at selskabet gør, hvad man kan for at skaffe beskyttelsesudstyr til de ansatte, mens fagforeningerne på den anden side mener, at den amerikanske gigant har mere fokus på den rekordhøje omsætning, man for tiden genererer.

- HCL

Denne artikel er en del af temaet Coronavirus

Mere fra SCM.dk – forum for ledelse af forsyningskæden

SCM.dk – forum for ledelse af forsyningskæden

www.scm.dk

SCM.dk – forum for ledelse af forsyningskæden – er Danmarks eneste erhvervsmedie og community med dedikeret fokus på optimering af forsyningskæden. Medlemmer på SCM.dk kan bidrage aktivt med indhold og erfaring og betragtes som en indsigtsfuld vidensressource i udviklingen af SCM.dk. Vi udkommer dagligt på SCM.dk, ugentligt med nyhedsbreve samt ni gange om året med magasinet SCM+LOGIST…

Se virksomhedsprofil  

  SCM.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere