Alt kan være i spil, når flere lagre skal blive til ét

Der er ofte både følelser og nøgtern forretningsforståelse på spil, når en nordisk virksomhed overvejer om, den skal centralisere sin lagerstruktur. Business Development Manager Casper Keyghaldi-Østergaard fra Copenhagen Capacity har udviklet et IT-simuleringsværktøj, som ud fra firmaets egne data kan give en indikation af, hvad der bedst kan svare sig. Alligevel kan beslutningen være flere år om at modnes, og nogle gange slutter overvejelserne aldrig.

10.05.2011

Peter Jürgensen, SCM.dk

Forestil dig, at en skandinavisk ejet virksomhed med lokale lagre i henholdsvis København, Göteborg og Oslo hver dag kører til hver by med 11 paller på hver sin lastbil.
Det er oftest ikke særlig rentabelt, men selv om eksemplet er tænkt, er det ofte det, man oplever i hverdagen. Såfremt virksomheden kun havde ét centralt lager, i f.eks. København, kunne man nøjes med at laste én fyldt bil med 33 paller, hvilket dels ville reducere omkostningerne til transport og leje af lagerlokaler, dels ville spare tid.
Imidlertid er beslutningen om at samle lagrene ét sted ikke helt så nemt, som det lyder. National nidkærhed, kontraktligt bindende leveringsbetingelser eller almindelig forsigtighed kan udgøre en stopklods, som forhindrer rationel og tilsyneladende fornuftig lagerdrift.
For et par år siden udviklede Business Development Manager Casper Keyghaldi-Østergaard fra Copenhagen Capacity et IT-analyseværktøj, som kan hjælpe skandinavisk baserede virksomheder med at udregne, hvor det er mest fornuftigt at placere et nordisk centrallager i forhold til deres forretning og distributionsbehov.
Med en baggrund inden for spedition samt 11 års ansættelse i transportvirksomheden DHL har han solide forudsætninger for at rådgive virksomheder om logistik, forretningsudvikling og hensigtsmæssig lagerstruktur.
Copenhagen Capacity er et fond tilknyttet Region Hovedstaden og Region Sjælland, som har til formål at markedsføre de to regioner internationalt, primært ved at tiltrække og fastholde udenlandske virksomheder. Et væsentligt middel hertil er at gøre erhvervslivets vækstbetingelser bedre, og det er her en sund lagerdrift kommer ind i billedet.

Den nødvendige research
Kort fortalt består en af Casper Keyghaldi-Østergaards opgaver i at henvende sig til virksomheder med flere nordiske lagre. Med udgangspunkt i virksomhedernes egne data tilbyder han at undersøge om, de kan opnå økonomiske besparelser ved at lukke ét eller flere af lagrene og i stedet finde én samlet alternativ placering.
Casper Keyghaldi-Østergaards opsøgende arbejde kræver ganske meget research. Således har han udarbejdet en segmentliste over nordiske virksomheder, som forventes at råde over flere store lagre.
”Til tider kan det være vanskeligt at vurdere, hvilke konkrete overvejelser de enkelte virksomheder har vedrørende deres lagerstruktur. Denne viden får jeg ofte først via et personligt møde”, forklarer han.

En appetitvækker
IT-værktøjet består af en simulering med udgangspunkt i lagerets tre hovedelementer: Den indgående transport til lageret, pick and pack samt distribution til slutkunden. Casper Keyghaldi-Østergaard beder om adgang til de relevante dataark, hvorefter han - ud fra virksomhedens egne tal - regner ud, hvad det koster at drive disse lagre.
”Næste trin består i, at vi simulerer, hvad de økonomiske konsekvenser bliver ved at lukke ét eller flere lagre i koncernen. Herefter har kunden et fundament at arbejde videre på. Min opgave består med andre ord udelukkende i at give en ”appetitvækker”, hvorefter virksomhedens egen ledelse kan gå i tænkeboksen. Såfremt de beslutter sig for at centralisere lagerdriften, går de ofte selv i gang med den videre proces”, siger Casper Keyghaldi-Østergaard.
”Selv om nogle virksomheder ikke ønsker min indblanding i deres beslutninger, er det ikke usædvanligt, at de er i tvivl om deres egne nøgletal eller om arbejdsmarkedsforholdene det sted, hvor det overvejes at placere det nye centrale lager. Vi er eksperter i benchmarking og kan derfor oplyse, hvilke omkostninger der er forbundet med at placere et nyt lager et givent sted i Danmark eller Sverige”.

Hvis Casper Keyghaldi-Østergaards simulering viser, at det er mest fordelagtigt, at lageret ligger i København, er det op til ledelsen at lave en strategi. Men han hjælper gerne den lokale ledelse i virksomhed X med at udarbejde en præsentation med gode stikord til koncernens topchefer.

Når nøgletallene gemmer sig
Den tysk ejede MAN Roland, som fremstiller printermaskiner, er blandt de virksomheder, som Casper Keyghaldi-Østergaard har bistået.
”De var igennem hele øvelsen”, husker han. ”Virksomheden, som tidligere havde sine lagre spredt i Sverige, Norge og Danmark, besluttede efter en del overvejelser at erstatte disse med et centralt lager på Sjælland. En stor del af tiden gik samtidig med at finde de rigtige tal, som skulle bruges til at simulere, hvorvidt en sammenlægning kunne betale sig”.
En anden virksomhed, som Casper har rådgivet, er JN Spedition i Herning. Her var ledelsen i tvivl om, hvorvidt man skulle søge ind på det det sjællandske og svenske marked. Virksomheden havde faktisk allerede købt et lager i Taastrup, som imidlertid viste sig utilstrækkeligt. Køle- og fryseanlæg, som er virksomhedens speciale, er et meget stort og uforudsigeligt marked. Ledelsen var nu i tvivl om, hvorvidt man skulle placere det nye køle- og fryseanlæg på Sjælland eller i Sydsverige.
”Jeg argumenterede for arbejdskraftulighederne i de to områder og afvejede fordele og ulemper mod hinanden, lige som jeg fortalte om de forbedrede transportmuligheder, der vil opstå, når Femern-forbindelsen til sin tid bliver en realitet. I forbindelse med denne opgave var det ikke nødvendigt, at jeg brugte simuleringsværktøjet. I stedet handlede det om at redegøre for infrastruktur, trafikforhold og lokale arbejdsmarkedsforhold. Endelig regnede jeg naturligvis ud, hvilke omkostninger som var forbundet ved at bygge et lager det ene eller andet sted. Det sidste havde virksomhedens ledelse dog selv godt styr på”.
Simuleringsværktøjet er med andre ord vigtigt, men er langt fra det hele, understreger Casper Keyghaldi-Østergaard. Det handler i lige så høj grad om forståelse for kundens situation samt rådgivning i markedsforhold.

Diplomatiets kunst
Af og til kan det også være en udfordring for en virksomhed at strukturere sine data. Nogle gange er det filialen i Sverige, som besidder de relevante data, hvorefter de skal spørges. ”Og hver gang vi som ekstern konsulenter beder et datterselskab om nøgletal, vil de i sagens natur meget gerne først vide, hvad vi skal bruge tallene til. Så handler det om at være diplomat, og dybest set drejer det sig jo om koncernens evne til at bedrive forretningsledelse.”
Som udgangspunkt beder vi om oplysninger vedrørende indgående transport samt nøgletal for lagerkapacitet og distribution. Derimod spørger vi aldrig om tal vedrørende f.eks. lagerbinding eller omsætningshastighed, selv om der også, hvad dette angår, nemt kan være penge at spare. Men den slags er simpelthen for kompliceret at få med i et simuleringsværktøj. Simuleringen kan i øvrigt kun give en - om end ret præcis - indikation af om, der er besparelser at hente ved at ændre lagerstrukturen. Vi kan ikke og skal heller ikke servere en færdigstrikket løsning for virksomheden.

Kulturforskelle
Kulturen i henholdsvis Danmark og Sverige spiller også en central rolle, når beslutningen skal træffes.
”I svenske og danske virksomheder tænker man lidt forskelligt, og nogle gange oplever vi ydermere, at der af rent nationale grunde værnes om det lokale eller regionale lager”, siger Casper Keyghaldi-Østergaard. ”Svenskerne er meget konsensussøgende, men når enigheden først er opnået, gennemføres beslutningen til gengæld konsekvent. I Danmark foregår beslutningsprocessen oftest hurtigere. Til gengæld kan det tage længere tid at føre den ud i livet”.
Med i billedet hører i øvrigt, at det ikke altid er lagerproblemer, som er årsagen til, at en virksomhed ønsker at sammenlægge lagrene. Én grund kan f.eks. være, at ejerne er en kapitalfond eller en multinational koncern, som kræver større overskud, og de penge skal derpå findes. I en sådan situation er alt i spil.
Selv om tendensen går i retning af at centralisere lagerdriften, afhænger meget af kundernes situation. Således nytter det ikke noget at placere det nye centrale lager i Bergen, hvis varerne skal være ude hos kunden i Malmø kl. 7 om morgenen.
Hele processen med at gennemføre beslutningen om lagercentralisering - fra idéen fødes til alt er på plads, kan i nogle tilfælde tage tre-fire år.
”Nogle gange bliver processen aldrig tilendebragt, fordi der går politik og følelser i sagen”, siger Casper Keyghaldi-Østergaard. ”Det hænder også, at der sidder en logistikansvarlig et sted i koncernen, som kan se det fornuftige i, at lagrene lægges sammen. Imidlertid tør vedkommende ikke bringe emnet på bane over for ledergruppen. Derfor stikker han eller hun først en føler ud til mig. Af samme grund handler mit arbejde i høj grad om at skabe netværk og fortrolighed.”

Måske bliver småt atter godt
”Generelt set er det min vurdering, at langt flere nordiske virksomheder kunne have nytte af at sammenlægge deres lagre”, fortæller han.
Ud fra en global betragtning er det ifølge Casper Keyghaldi-Østergaard imidlertid ikke nødvendigvis en god idé, og det er heller ikke sikkert, at det er en god løsning om 20 år. Det kommer an på fra hvis synsvinkel, man ser det. I de kommende år bliver tendensen dog formentlig, at mange virksomheder vælger kun at have ét stort centralt lager i Europa. Men spørgsmålet er om dette koncept også er brugbart i fremtiden. Dels viser alle prognoser, at godstransporten på de europæiske landeveje vil stige kraftigt de næste 10 år. Det medfører flaskehalse og flere køer og dermed langsommere transport. Dels er der hele problematikken omkring det grønne miljø.
”Det kan derfor ikke udelukkes, at fremtidige CO 2 afgifter - sammen med langsommere landevejstrafik - en dag vil gøre det mere rentabelt at decentralisere lagerstrukturen igen. Måske vil vi derfor en dag opleve, at varerne atter sejles frem til kunderne flere mindre havne, akkurat som man gjorde for 60-70 år siden.”

Toyota Material Handling A/S

Sponseret

Bæredygtig materialehåndtering i logistikterminalen

Teknologisk Institut Innovation og Digital Transformation

Sponseret

Vækst kræver robusthed

Relateret indhold

16.07.2024SCM.dk

Logistikvirksomhed får global anerkendelse for bæredygtighedsindsats

15.07.2024SCM.dk

Maersk containerskib angrebet i Det Arabiske Hav

25.06.2024SCM.dk

Verdion fortsætter ekspansion med opkøb af byggegrund

18.06.2024SCM.dk

Lemvigh-Müller køber 34.000 kvm. i Kolding

18.06.2024EAB Lagerindretning

Sponseret

EAB Kundecase: 4000 FLEKSIBLE M² TIL MEDICOBRANCHEN

17.06.2024Apport Systems A/S

Sponseret

Party In A Box udvider lageret

14.06.2024SCM.dk

Carlsberg omlægger distribution i Taastrup

13.06.2024Fyns Kran Udstyr A/S

Sponseret

Vil du også have budgetpris på en ny traverskran?

Jobmarked

Se alle

Tasklet Factory

Softwareudvikler til Tasklet

Vi søger lige nu en dygtig kollega til vores #TeamCode til at bidrage med at udvikle vores mobilapp, der effektiviserer lagre verden over.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

14.08.2024

Apport Systems A/S

Sales And Administration Coordinator

Her hos Apport Systems A/S er vi på udkig efter en ny medarbejder, der skal være med til at få dagligdagen på vores kontor i Risskov til at glide let. Er du en haj til administrative opgaver inden for bogholderi, salg og kontor? Perfekt, så læs med her.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Technical Documentation Engineer / Technical Writer

Kan du formulere og forenkle tekniske instruktioner og skabe gode brugeroplevelser i interaktionen mellem menneske og maskine? Og motiveres du af en varieret hverdag som en del af et stærkt team og muligheden for at arbejde med komplekse og højteknologiske løsninger? Så er det dig vi leder efter!

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Service Specialist

Har du en dybdegående teknisk viden og en passion for fejlfinding, og drømmer du om at udforske verden? Vi leder efter en dygtig Service Specialist med en solid baggrund og kendskab til både mekanik, elektronik, samt PLC.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Category Manager - med primært fokus på projektindkøb

Hos Körber Supply Chain lægger vi stor vægt på godt kollegaskab og stærk holdånd i en travl hverdag: Vi ved ganske enkelt, at det er nøglen til vores succes! Vi er en virksomhed i udvikling og søger derfor en erfaren Category Manager til at styrke vores indkøbsteam. Vores dedikation til innovation har gjort os til en førende aktør i branchen. Som Category Manager hos Körber bliver du en del af et passioneret og resultatorienteret team, hvor din erfaring vil spille en central rolle i at udvikle vores indkøbsstrategi og forbedre vores leverandørnetværk.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Project Engineer - Controls

Hos Körber Supply Chain lægger vi stor vægt på godt kollegaskab og stærk holdånd i en travl hverdag: Vi ved ganske enkelt, at det er nøglen til vores succes! Som vores nye Project Engineer - Controls bliver det derfor også en central del af din hverdag, som del af et passioneret og internationalt team der hver dag arbejder for at bringe automation og PLC til nye højder.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med SCM.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ledelse af forsyningskæden, Nyhedsbrevet kommer kun to gange pr. uge.

Se flere temaer

Events

Se alle
DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Netværkssikkerhed

Vil du opkvalificere dine færdigheder inden for netværkskommunikation? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplommodul, og få kompetencer til at sikre virksomhedens netværk mod angreb.

Dato

26.08.2024

Tid

13:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Udviklingsmetoder og udviklingsprocesser

Vil du styrke dine kompetencer inden for systematiske metoder til analyse, design og implementering af objektorienterede systemer? Så er dette kursus, som også er et diplommodul, interessant for dig.

Dato

26.08.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Projektledelse – metoder og værktøjer - aften

Vil du være projektleder – eller ønsker du at opkvalificere dine projektlederkompetencer? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplom modul, og styrk dine evner til at planlægge, styre og følge op på projekter.

Dato

26.08.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

Bredana Axcite A/S
Webinar
Sådan får I (bedre) styr på jeres varer i transit

Landed Cost modulet i Dynamics 365 giver jer en stribe fordele

Dato

27.08.2024

Tid

10:00

Sted

Live webinar fra Bredana Axcite, Aarhus

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Fra specialist til leder

Vil du have mere viden om de krav, der stilles til ledere i erhvervslivet? Og vil du udvikle dine ledelseskompetencer? Så tag dette kursus, som også er et diplommodul modul, og få sat fokus på dit potentiale i overgangen fra rollen som specialist til rollen som leder.

Dato

27.08.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Det personlige lederskab og forandring - aften

Udvid og styrk dine personlige ledelseskompetencer og få udviklet dine samarbejdsevner og evner til at vække tillid hos medarbejdere.

Dato

27.08.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup