Alt hvad du skal vide om Brexit fase 2

1. januar 2022 trådte anden fase af Brexit i kraft, og med den følger fuld toldkontrol på import og eksport til og fra Storbritannien. I denne artikel lærer du, hvad du skal være særligt opmærksom på, og hvordan du bedst forbereder din virksomhed.

1. januar 2022 trådte anden fase af Brexit i kraft, hvilket betyder, at der indføres fuld toldbehandling og nye procedurer for grænsekontrol. Foto: 123RF.

07.01.2022

SCM.dk

Det er et år siden, at Brexit trådte i kraft – efter en længere overgangsperiode. Storbritannien forlod EU officielt. Sådan da.

For i Brexits første år var det besluttet, at der skulle ske en glidende overgang til den fulde toldbehandling af al import til Storbritannien. Dette skete for at gøre overgangen til den nye normal lettere for virksomhederne. Men 1. januar 2022 trådte anden fase af Brexit i kraft, hvilket betyder, at der indføres fuld toldbehandling og nye procedurer for grænsekontrol.

Sådan forbereder du dig på Brexit fase 2

Hos DSV har man taget en række skridt for at sikre, at man er forberedt på de kommende ændringer:

”I løbet af 2021 har vi ændret vores toldprocesser for størstedelen af den fragt, som vi varetager for vores kunder, så de stemmer fuldstændig overens med de nye krav. Derfor er vi også velforberedte, når den fulde toldbehandling træder i kraft 1. januar”, forklarer Jesper Hansen, Executive Vice President og en del af DSVs Brexit projektgruppe.

Læs også: Brexit volder stadig problemer for danske virksomheder

Lige nu kan er det svært at forudsige præcis hvilke konsekvenser, der vil være ved overgangen til Brexits fase 2. Når det er sagt, så forventer Jesper Hansen ikke, at fase 2 vil have lige så omfattende konsekvenser, som forgængeren havde.

”Jeg forventer ikke, at vi vil se de samme konsekvenser af Brexits anden fase, som dem vi så i Q1 og Q2 i 2021. Men ændringerne vil lægge et større pres på grænseovergangene og grænsekontrollerne – i særdeleshed i Den Engelske Kanal”, siger han.

For at sikre så glat en overgang til fase 2 som muligt, kommer Jesper Hansen med følgende råd til DVSs kunder:

  • Det er essentielt, at der foreligger en fuldmagt mellem DSV og importøren i Storbritannien, der tillader, at DSV forestår fortoldning og andre aktuelle formalia i forbindelse med importen.
  • De nødvendige forhold omkring toldbehandlingen bør være dækket af forud for eksportens påbegyndelse. Specifikke toldprocedurer, toldoplag og særlige varegrupper; Fødevarer, produkter af animalsk oprindelse, sammensatte produkter mv. vil per 1/1 2022 være underlagt krav om simplificerede forhåndsanmeldelser i IPAFFS.

Sidst men ikke mindst er det vigtigt, at EU eksportørens handelsfaktura indeholder de nødvendige oplysninger: oprindelseserklæring med REX-nummer samt at de obligatoriske HS-koder er opdateret i henhold til WCO's opdaterede tabeller.

Forstå de kommende ændringer

Fra 1. januar 2022 forventes det, at de nuværende, ekstraordinære, simple procedurer for udsættelse af fuld importtoldbehandling af ikke-kontrollerede varer til Storbritannien ikke længere vil være tilgængelige.

Kun varer med Customs Freight Simplified Procedure (CFSP) fra Her Majesty’s Revenue and Customs (HMRC) vil fortsat kunne udsætte toldbehandling.

Derfor vil grænsekontrollen, fra 1. januar, være baseret på tre operationelle processer:

  • The traditional temporary storage model, hvor varer importeret til Storbritannien kan lagres ved grænsen i op til 90 dage, førend de skal toldbehandles.
  • The pre-lodgement model, hvor varer vil skulle være tolddeklareret inden afgang fra EU.
  • Transit cargo, som typisk er brugt til at tilsidesætte både EU og UK-toldgrænser og fortsætte til en indenlandsk midlertidig lagerlokation (External Temporary Storage Facility (ETSF)), hvor varer kan overføres til et godkendt toldområde til, at de er godkendt og kan frigives til endelig levering. 

- KCP

Teknologisk Institut Innovation og Digital Transformation

Sponseret

Sådan bliver din SMV resilient i 2025

DACHSER Intelligent Logistics

Sponseret

Fremtidens terminal har 470 scannere

Relateret indhold

21.11.2024SCM.dk

På vej mod mest profitable år siden covid-krisen

21.11.2024SCM.dk

Danske topledere investerer heftigt i AI – uden at vide noget om teknologien

02.09.2024LOGISTIKCENTERET A/S

Sponseret

Løbende daglige forstyrrelser dræner logistikken

14.06.2024SCM.dk

5 benspænd for AI i supply chain planlægning

03.06.2024Toyota Material Handling A/S

Sponseret

Bæredygtig materialehåndtering i logistikterminalen

28.05.2024Toyota Material Handling A/S

Sponseret

Klarhed i timemåling på truck: A-tid kontra S-tid

29.04.2024Oracle Danmark A/S

Sponseret

Gartner anerkender igen Oracle som Leder i den seneste Magic Quadrant™ for Supply Chain Planning

11.12.2023RELEX Solutions

Sponseret

RELEX recognized as a Leader in 2023

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med SCM.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ledelse af forsyningskæden, Nyhedsbrevet kommer kun to gange pr. uge.

Se flere temaer

Events

Se alle
DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Supply Chain Management (SCM)

Få kompetencer til at designe og lede effektive produktions- og forsyningskæder, også kaldet supply chains, som er en forudsætning for virksomhedens konkurrenceevne.

Dato

31.10.2024

Tid

09:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

Bureau Veritas
Kursus
CSRD-rapportering

EU’s Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) er en game changer for bæredygtighedsrapportering, da det blandt andet fastsætter ensartede metoder og måleenheder for virksomheders rapportering af miljømæssige, sociale og ledelsesmæssige aspekter (ESG).

Dato

07.11.2024

Sted

Oldenborggade 25-31, 7000 Fredericia

Teknologisk Institut Innovation og Digital Transformation
Konference
Sådan bliver din SMV resilient i 2025

Deltag i denne konference og få indsigt i de udfordringer og muligheder, der bliver vilkårene for danske SMV’er som din i 2025.

Dato

28.11.2024

Tid

09:00

Sted

Aarhus

Bureau Veritas
Webinar
Webinar: Miljømærkninger

I dag findes der et væld af miljømærker, men hvad er deres egentlige værdi, og hvordan vælger man det rette miljømærke for sin virksomhed? Dette webinar vil tage udgangspunkt i ESG-principperne (Environmental, Social, Governance) og undersøge, hvordan miljømærker kan bidrage til at dokumentere jeres indsats på disse tre områder.

Dato

28.11.2024

Tid

10:00

Sted

Online

Bureau Veritas
Webinar
Webinar: ISO 27001 & ISO 27701 certificering

Lær om fordelene ved en ISO 27001 certificering

Dato

29.11.2024

Tid

10:30

Sted

Online

Bureau Veritas
Webinar
Webinar: Learn about AQAP2110 Standards and their requirements

Did you know that suppliers of products and services to the NATO Member Countries Defence Acquisition and Logistics Organizations often must meet relevant NATO quality standards outlined in the AQAP - Allied Quality Assurance Publications?

Dato

11.12.2024

Tid

13:00

Sted

Online