Alle kan nu få adgang til satellitdata om jordens tilstand
Aarhus Universitet tilbyder hjælp til brug af europæiske satellitdata og går i dialog med amerikanske myndigheder om overvågningen af miljø og natur.
Satellitdata om alt fra billedanalyser til luftkvalitet er nu åbnet for alle. DCE - Aarhus Universitet har afholdt en workshop om CAMS - Copernicus Atmosphere Monitoring Service, som er én ud af seks europæiske satellittjenester, som tilbyder overvågningsdata fra hav, landjord og klima.
Her kunne alle få adgang til data og lære at identificere og bruge dem. Og er noget, som interesserer erhvervsliv, forskere og myndigheder.
”Drivhusgasser, luftforurening, skovene og tilstanden i havet er blot nogle af de ting, man kan få en idé om ved at se detaljer fra rummet. Og vi bliver bedre og bedre til at kombinere vores data fra jorden med oplysningerne fra rummet”, siger Maria Sommer Holtze, direktør for DCE – Nationalt Center for Miljø og Energi ved Aarhus Universitet.
Læs også: SAP-værktøjer skal accelerere bæredygtig cloud-udvikling
Maria Sommer Holtze er øverste ansvarlige for overvågningen af den danske natur gennem NOVANA-programmet. Her undersøger forskerne muligheder for at indarbejde oplysningerne fra satellitterne i avancerede computermodeller til blandt andet overvågningen af luftforurening og tilstanden i havet.
”Udviklingen går ufatteligt hurtigt, og vi vil fremover blive målt på vores evne til at drage nytte af enorme mængder data i kombination med generativ kunstig intelligens. Jeg er spændt på at få et kig helt ind i de amerikanske miljømyndigheders evne til at behandle data og ikke mindst diskutere anvendelsen til en effektiv og endnu mere nøjagtig miljøforvaltning”, siger Maria Sommer Holtze.
Kilde: Aarhus Universitet
/ PiB