Aarhus Havn vil sætte strøm til containerskibe

Aarhus Havn vil koble containerskibe til grøn strøm og kan reducere CO2-udledning med 8.000 tons frem mod 2030.

Hvert år går 73 procent af alt containergods til og fra Danmark gennem Aarhus Havn, hvilket resulterer i tusindvis af containere, der skal losses. Foto: 123rf.com

07.05.2024

SCM.dk

Et nyt initiativ skal reducere CO2-udledningen og støjen på Danmarks travleste containerhavn. Hvert år går 73 procent af alt containergods til og fra Danmark gennem Aarhus Havn, hvilket resulterer i tusindvis af containere, der skal losses. 

Men selv når skibene er fortøjet i containerterminalen, er motorerne stadig tændte, da moderne skibe er spækket med navigationsudstyr, maskinovervågningssystemer, kommunikationsgrej og meget andet. Samtidig skal visse containere holdes nedkølet, ligesom besætningen selvfølgelig skal have adgang til lys og varme. I dag produceres strømmen ved hjælp af dieselgeneratorer – en praksis der snart kan høre fortiden til. 

For i et samarbejde med øvrige Nordeuropæiske havne herunder Bremerhaven, Göteborg, Stockholm, Hamborg og Oslo, ønsker Aarhus Havn at opsætte landstrøm, som vil gøre det muligt for containerskibene at holde deres funktioner kørende uden dieselgeneratorerne: 

”Vi har søgt om midler til at medfinansiere landstrømsanlæg på containerterminalen. Vi har et mål om at blive den mest bæredygtige havn i Østersøområdet, og det her er et vigtigt skridt på vejen. I fremtiden vil containerskibe kunne slukke dieselgeneratorerne og lade den grønne strøm forsyne skibet med energi”, siger Anne Zachariassen, COO hos Aarhus Havn. 

En del af midlerne til etablering af landstrøm skal findes i EU fonden Connecting Europe Facility, der er en pulje tiltænkt projekter, der forbedrer transportinfrastrukturen i Europa. I alt er der ansøgt om 37 millioner kroner til projektet, som forventes at kunne stå færdigt i slutningen af 2026. Landstrøm forventes at spare 8.000 tons udledt CO2 frem mod 2030 alene i Aarhus. 

Også hos rederierne er der stor opbakning til det grønne projekt: 

”Hvis vi skal indfri vores ambitiøse klimamål, herunder at være emissionsfrie inden 2050, er brugen af grøn strøm et vigtigt element, som naturligvis skal suppleres med brugen af alternative brændstoffer såsom biobrændstoffer, metanol og ammoniak”, siger Martin Gaard Christiansen, European CEO og global COO i Unifeeder. 

Den grønne landstrømsløsning er en velkendt størrelse i Aarhus. For allerede i sommeren 2023 kunne Aarhus Havn som de første i Danmark tilbyde landstrøm til krydstogtskibe. En succes man nu ønsker at overføre til containerskibene: 

”Vi forventer, at op mod 75 procent af de krydstogtskibe, der anløber krydstogtkajen, kobler sig til vores landstrømsanlæg i år. Det er en positiv udvikling der samtidig understreger, at vi hele tiden tager skridt i en grønnere retning. Denne udvikling håber vi snart at kunne udbrede til containerskibe, så CO2-udledningen reduceres endnu mere, og hvor vi samtidig sikrer renere luft og mindre støj”, udtaler Anne Zachariassen.  

Læs også: Aarhus Havn øger sin markedsandel

Aarhusianerne kan se frem til en række positive effekter af en landstrømsløsning for containerskibe. For udover at reducere CO2-udledningen i havneområdet, vil det forbedre luftkvaliteten og komme støjgener til livs, som skabes af skibenes dieselgeneratorer. 

Om Aarhus Havn kan sætte strøm til projektet, besluttes endeligt i juli af Connecting Europe Facility.

Kilde: Aarhus Havn

/ PiB

Bredana Axcite A/S

Sponseret

Kan ældre ERP hæmme vækst?

PlanEven

Sponseret

Optimering af indkøbsprocesser med ordreportal

Relateret indhold

30.10.2024SCM.dk

Et nyt samarbejde løser et logistisk mareridt for transportvirksomhed

30.10.2024SCM.dk

Produktionsvirksomheder kan se frem til bedre vilkår med mindre bureaukrati

28.10.2024SCM.dk

Nye kraftfulde lynladere til lastbiler på fire nye stationer

25.10.2024SCM.dk

Hapag-Lloyd skruer op for forventningerne

25.10.2024SCM.dk

Flere ladestationer på vej til tung transport

24.10.2024SCM.dk

Efter rolig periode er somaliske pirater igen på jagt

23.10.2024SCM.dk

Markant omsætningsvækst for DSV i 3. kvartal

22.10.2024SCM.dk

APM Terminals dropper kravet om forbud

Hold dig opdateret med SCM.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ledelse af forsyningskæden, Nyhedsbrevet kommer kun to gange pr. uge.

Se flere temaer

Events

Se alle
DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Supply Chain Management (SCM)

Få kompetencer til at designe og lede effektive produktions- og forsyningskæder, også kaldet supply chains, som er en forudsætning for virksomhedens konkurrenceevne.

Dato

31.10.2024

Tid

09:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

Roima Intelligence
Seminar
LOGIA WMS Roadshow - opnå bedre resultater på dit lager

Deltag og få indblik i, hvad dit lager kan opnå med WMS. Eksperter og WMS-brugere vil give dig konkrete råd til, hvordan du kommer i gang med lageroptimering ✅

Dato

31.10.2024

Tid

12:30

Sted

Scandic Aarhus Vest Rytoften 3, 8210, Aarhus V

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Netværksforsvar og angrebshåndtering

Vil du lære det nyeste inden for trusler, sårbarhed og malware – og samtidig blive skarp på kryptografiske løsninger?

Dato

31.10.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Jernbaneteknologi, -drift og -kapacitet

På kurset Jernbaneteknologi, -drift og -kapacitet, som også er et diplommodul, lærer du om planlægning, opbygning og drift af jernbaner. Kurset omfatter blandt andet simulering, procesanalyse og driftsanalyse angående både passager- og godstrafik.

Dato

01.11.2024

Tid

08:30

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Digitale forretningsstrategier og -modeller

Vil du have bedre forståelse for digital transformation og digitale strategier? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplommodul, og få kompetencer til at vurdere og definere digitale forretningsstrategier, der skaber værdi for din virksomhed.

Dato

05.11.2024

Tid

09:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

Bureau Veritas
Kursus
Nye krav til bek. 761/2024 om energisyn og klimasyn

Energistyrelsen udsendte den 1. juli 2024 den nye Bekendtgørelse 761/2024 om obligatoriske energiledelsessystemer og energi og klimasyn i visse virksomheder.

Dato

06.11.2024

Sted

Online