6 faktorer som påvirker dit valg af el-truck

Der er mange parametre at tage højde for, når du køber elektrisk gaffeltruck. Det er vigtigt at være bevidst om, at alle tilvalg medfører både fordele og ulemper. Det afgørende er at kaste lys på behov og konsekvenser af valg.

”Trucken skal passe til det lager, den skal arbejde på. Det er elementært, men det bliver dog ikke så sjældent overset”, fortæller Steen Petersen. Foto: Toyota Material Handling..

25.08.2023

Poul Breil-Hansen, SCM.dk

Der er altid både fordele og ulemper, når man udstyrer sin el-truck med ekstraudstyr – det vigtige er at sammenholde din virksomheds behov og virkelighed med valg af truck og udstyr. Salgschef Steen Petersen fra Toyota Material Handling fremhæver her seks eksempler på faktorer, der er værd at holde sig for øje.

1. Virksomhedens værdier: Hvad står din virksomhed for – er det sikkerhed, ergonomi og arbejdsmiljø, TCO (total cost of ownership) eller noget helt fjerde? ”Chaufføren, der sidder på trucken, repræsenterer en højere omkostning end selve trucken i kraft af lønnen. Kan I øge medarbejderens produktivitet med fem procent ved at udstyre trucken med hydraulisk gaffelspreder eller andet ekstraudstyr, så er det hurtigt en god forretning”, fortæller Steen Petersen.

Læs også: Lagerautomation skaber bare en bedre arbejdsplads

2. Placering i værdikæden: Skal trucken anvendes til at håndtere lavværdivarer som billige råvarer eller højværdivarer som kostbare færdigvarer? Jo højere oppe i værdikæden trucken skal anvendes, jo mere mening giver det at udstyre det med ekstraudstyr, der skaber mere sikker håndtering. Det kan for eksempel være fjedernede gafler, gummibeskyttelse på gafler, ekstra kameraer, gaffelspred med sideskift etcetera.

3. Medarbejdersikkerhed: ”Hvad koster en medarbejderskade?”, lyder det retoriske spørgsmål fra Steen Petersen. Han peger på, at baksensor fra biler ofte vil være utilstrækkelig sikkerhed på et lager præget af snævre fysiske rammer. Han fremhæver intelligente kameraløsninger der kan adskille levende mennesker til forskel fra døde ting. Det kan forbedre sikkerheden markant. En anden faktor kunne være vridbart sæde, der gør det meget lettere og mere ergonomisk venligt for chaufføren at se bagud og bakke, når han eller hun kører med et læs, som forhindrer udsyn. De fleste chauffører afstår fra at bakke og vælger forlæns kørsel, som er meget mere risikabelt.

Læs også: Månedens udfordring: Forsyningssikkerheden halter fortsat

4. Lokationens virkelighed: ”Trucken skal passe til det lager, den skal arbejde på. Det er elementært, men det bliver dog ikke så sjældent overset”, fortæller Steen Petersen. Den klassiske fejl er, at trucken er 10 centimeter for høj til at passere en central port på lageret. Det må ikke ske. Er lageret præget af mange lige kørestrækninger eller mange hjørner, kroge og døde vinkler?

5. Produktivitet: Hvordan får I mest mulig udbytte ud af truckflåden? Her er det vigtigste virkemiddel flådestyring, der kan forsyne jer med KPI’er eller måltal for, hvordan truckene og medarbejderne præsterer målt på de parametre, der er vigtige for jeres drift og virksomhed.

6. Miljø: El-trucks er markant mere miljøvenlige end diesel- og gasdrevne gaffeltrucks. El-trucks kan både være drevet af blåsyre- og lithium ion-batterier, og der er fordele og ulemper ved begge dele. Blåsyrebatterier kan være en fordel, hvis man anvender skiftebatterier uden mulighed for at pauseladning. Lithium-ion er en fordel, hvis det er muligt at sjatlade i forbindelse med pauser. Er der tale om køle-frostlager, kan det være en fordel med anden variant batteri, som kan monitere batteridriften og en såkaldt fast charger, der kan lade hurtigt. ”Der er mange nuancer på batteriskalaen, som er værd at se nærmere på”, fortæller Steen Petersen.

Bredana Axcite A/S

Sponseret

Kan ældre ERP hæmme vækst?

PlanEven

Sponseret

Optimering af indkøbsprocesser med ordreportal

Denne artikel er del af et tema:

Tema om intern logistik 2023

En rapport fra Material Handling Institute (MHI) viser, at 71 procent af virksomhederne fokuserer på at øge effektiviteten i deres interne logistik. Brugen af automatisering som eksempelvis lagerrobotter, AGV'er og automatisk højlager er blandt de mest populære løsninger. 

Relateret indhold

30.10.2024SCM.dk

Et nyt samarbejde løser et logistisk mareridt for transportvirksomhed

30.10.2024SCM.dk

Produktionsvirksomheder kan se frem til bedre vilkår med mindre bureaukrati

28.10.2024N.C. Nielsen A/S

Sponseret

Konecranes E-VER er opløftende nyt i grøn omstilling

28.10.2024SCM.dk

Taulov Dry Port bliver Danmarks største logistikcentrum

18.10.2024SCM.dk

DSV tager Nordeuropas største logistikcenter i brug

17.10.2024Toyota Material Handling A/S

Sponseret

Det handler om høj driftssikkerhed på din interne transport

15.10.2024SCM.dk

Esbjerg Havn bygger ny lagerhal til Ziton

14.10.2024Brother Nordic A/S

Sponseret

Case - sådan hjalp vi Imerco med en effektiv fragtlabel-løsning

Hold dig opdateret med SCM.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ledelse af forsyningskæden, Nyhedsbrevet kommer kun to gange pr. uge.

Se flere temaer

Events

Se alle
DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Supply Chain Management (SCM)

Få kompetencer til at designe og lede effektive produktions- og forsyningskæder, også kaldet supply chains, som er en forudsætning for virksomhedens konkurrenceevne.

Dato

31.10.2024

Tid

09:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

Roima Intelligence
Seminar
LOGIA WMS Roadshow - opnå bedre resultater på dit lager

Deltag og få indblik i, hvad dit lager kan opnå med WMS. Eksperter og WMS-brugere vil give dig konkrete råd til, hvordan du kommer i gang med lageroptimering ✅

Dato

31.10.2024

Tid

12:30

Sted

Scandic Aarhus Vest Rytoften 3, 8210, Aarhus V

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Netværksforsvar og angrebshåndtering

Vil du lære det nyeste inden for trusler, sårbarhed og malware – og samtidig blive skarp på kryptografiske løsninger?

Dato

31.10.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Jernbaneteknologi, -drift og -kapacitet

På kurset Jernbaneteknologi, -drift og -kapacitet, som også er et diplommodul, lærer du om planlægning, opbygning og drift af jernbaner. Kurset omfatter blandt andet simulering, procesanalyse og driftsanalyse angående både passager- og godstrafik.

Dato

01.11.2024

Tid

08:30

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Digitale forretningsstrategier og -modeller

Vil du have bedre forståelse for digital transformation og digitale strategier? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplommodul, og få kompetencer til at vurdere og definere digitale forretningsstrategier, der skaber værdi for din virksomhed.

Dato

05.11.2024

Tid

09:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

Bureau Veritas
Kursus
Nye krav til bek. 761/2024 om energisyn og klimasyn

Energistyrelsen udsendte den 1. juli 2024 den nye Bekendtgørelse 761/2024 om obligatoriske energiledelsessystemer og energi og klimasyn i visse virksomheder.

Dato

06.11.2024

Sted

Online