57 procent mener hjemmearbejde er en ret

53 procent ville acceptere en lønnedgang i bytte for en 4-dages arbejdsuge, samtidig forventer 11 procent en lønstigning, hvis de skal vende tilbage til kontoret.

57 procent af medarbejderne i Danmark mener, at fjernarbejde bør indføres som en juridisk rettighed. Dette afspejler den stigende efterspørgsel efter fleksibilitet på arbejdspladsen. Foto: Owl Labs..

12.10.2023

SCM.dk

En nylig undersøgelse udført af den kollaborative teknologivirksomhed Owl Labs har afdækket et markant skifte i medarbejdernes holdning til fjernarbejde i de nordiske lande. Undersøgelsen med navnet The State of Hybrid Work Report 2023 har indsamlet svar fra 2.000 respondenter i Danmark, Finland, Norge og Sverige og viser, at så mange som 57 procent af medarbejderne i Danmark mener, at fjernarbejde bør indføres som en juridisk rettighed. Dette afspejler den stigende efterspørgsel efter fleksibilitet på arbejdspladsen.

Undersøgelsen viser også, at 63 procent af medarbejderne i Norden som helhed mener, at fjernarbejde bør indføres som en juridisk rettighed. I de andre nordiske lande fordeler støtten til fjernarbejde sig som følger: 66 procent af finske medarbejdere, 65 procent af svenske medarbejdere og 63 procent af norske medarbejdere.

Frank Weishaupt, der er CEO hos Owl Labs, siger:
”Dette fælles syn på hjemmearbejde som en juridisk rettighed i hele Norden viser, at der er sket en ændring i måden, medarbejderne opfatter deres arbejdsmiljø på, og understreger vigtigheden af balance mellem arbejde og fritid og fleksibilitet på arbejdspladsen. Moderne medarbejdere vil ikke miste den fleksibilitet, som hybridarbejde tilbyder, og det er nu op til virksomhederne at finde ud af, hvordan man får det til at fungere for alle”.

Undersøgelsen har afdækket en uvilje blandt medarbejdere i Danmark og resten af de nordiske lande mod at arbejde fuld tid på kontoret. Da de danske medarbejdere blev spurgt, hvad de ville gøre, hvis de blev pålagt at møde fuld tid på kontoret, gav 49 procent udtryk for, at de ville begynde at kigge efter nye jobmuligheder, og yderligere 3 procent svarede, at de ville overveje at sige deres nuværende job op.

I de andre nordiske lande, hvor undersøgelsen blev gennemført, gav medarbejderne udtryk for lignende bekymringer. Til spørgsmålet om, hvad de ville gøre, hvis de blev pålagt at arbejde fuld tid på kontoret, sagde 43 procent af finnerne, 42 procent af svenskerne og 41 procent af nordmændene, at de ville søge nyt job. Procentandelen af medarbejdere, der overvejer at sige deres job op, var i Finland 8 procent, Sverige 5 procent og Norge 3 procent.

Derudover indikerer rapporten, at mens 70 procent af de danske respondenter i øjeblikket oplyser, at de arbejder fuld tid på kontoret, er det kun 23 procent, der er tilfredse med denne situation. Når man ser på alle fire lande, der deltog i undersøgelsen, oplyste 58 procent af respondenterne, at de i øjeblikket arbejder fuld tid på kontoret, og kun 20 procent var tilfredse med denne situation.

”Undersøgelsens resultater viser en afvigelse mellem den foretrukne arbejdsmodel og den aktuelle situation for mange medarbejdere. At kræve at kontormedarbejdere vender tilbage på kontoret på fuld tid kan skyldes en manglende forståelse for, hvordan effektivt hybridarbejde være, når det indføres på den rigtige måde. Brug moderne samarbejdsteknologi og -værktøjer. Stol på dine medarbejdere, giv dem de rigtige teknologiske værktøjer, og se produktiviteten stige i takt med, at tilfredse medarbejdere opnår en bedre balance mellem arbejde og fritid og dermed udfører deres arbejde bedre”, siger Frank Weishaupt.

Undersøgelsen har også set på de økonomiske overvejelser relateret til et arbejdslandskab i udvikling. Blandt hybrid- og fjernarbejdende medarbejdere, som deltog i undersøgelsen i Danmark, svarede 11 procent, at de ville forvente en lønstigning, hvis de ikke længere kunne arbejde hjemmefra, på grund af ekstraudgifter forbundet med fremmøde på kontoret. Norden som helhed giver et lidt højere resultat på 12 procent for alle hybridarbejdere.

Det er interessant, at mere end halvdelen (53 procent) af respondenterne i Danmark, og næsten halvdelen af alle respondenter i Norden (48 procent) udtrykker en villighed til at acceptere en lønnedgang på 10 procent eller mere mod at få en 4-dages arbejdsuge. Dette resultat antyder, at medarbejderne søger en større balance mellem arbejde og fritid og er villige til at indgå økonomiske kompromisser for at opnå dette.

Undersøgelsen viser også, at 39 procent af medarbejderne i Danmark har mindst et ekstra job eller ”sidebeskæftigelse”, og yderligere 19 procent siger, at de ikke har ekstrajob i øjeblikket, men gerne ville have det. Resultaterne fra undersøgelsen viser samme situation i hele Norden (34 procent), hvor yderligere 38 procent siger, de i øjeblikket ikke har et ekstrajob, men ønsker at få et.

”Undersøgelsens resultater understreger de økonomiske og samfundsmæssige ændringer, der er udløst af hybride arbejdsmodeller. Medarbejdernes villighed til at bytte løn til en kortere arbejdsuge afspejler den stigende fokus på balance mellem arbejd og fritid og velvære”, fortsætter Frank Weishaupt.

Et interessant resultat fra undersøgelsen er fænomenet kendt som ’coffee badging’ (høflighedsvisitter), hvor 41 procent af hybridmedarbejderne i Danmark indrømmer, at de tager ind på kontoret for en kort bemærkning bare for at ”vise sit ansigt”, og for eksempel drikke en kop kaffe, før de vendte tilbage til hjemmekontoret. Blandt alle hybridarbejderne i Norden indrømmede 38 procent, at de benyttede sig af ’coffee badging’. Denne praksis var særligt hyppig blandt ledere (48 procent).

Frank Weishaupt, CEO hos Owl Labs, siger:
”Høflighedsvisitter’ viser den udviklende dynamik i hybridarbejde. Det er mest sandsynligt angsten for nærhedsbias, der har spillet ind her. Medarbejderne vil minde deres ledere og kollegaer om, at de eksisterer og er en vigtig ressource. Når man etablerer et hybridt arbejdsmiljø, er inkludering og det at tilbringe tid ansigt til ansigt med hver enkelt kollega og leder vigtigt, hvilket er let at implementere i en arbejdspladspolitik”.

Undersøgelsen viser, at 90 procent af danske medarbejdere har deltaget i møder med mindst en ekstern deltager. Undersøgelsen viser også, at 73 procent af danske respondenter fremhævede vigtigheden af at have god teknologi, når de arbejder.

Læs også: Kulturarbejde i global virksomhed resulterer i kønsbalance i ledelsen

Udfordringer relateret til mødeteknologi blev også fremhævet, hvor 82 procent af medarbejderne i Danmark oplyste, at de havde problemer med at se folks ansigt og derfor gik glip af vigtige visuelle signaler, og 82 procent rapporterede også lydproblemer. Lige så mange, 82 procent af medarbejderne, rapporterede, at de havde mistet mødetid på grund af tekniske problemer.

”Vigtigheden af teknologi i forhold til at facilitere sømløst hybridarbejde kan ikke undervurderes. Virksomheder, der prioriterer effektiv og inkluderende mødeteknologi vil spare tid og være bedre rustet til at opfylde arbejdsstyrkens udviklende behov”, konkluderer Frank Weishaup, der er CEO hos Owl Labs.

Derudover udtrykte respondenterne et ønske om fremtidige teknologiske fremskridt, hvor 39 procent gav udtryk for interesse i AI eller AI-assistenter, 34 procent i AR eller mixed reality-enheder, og 30 procent i bedre videokonferenceteknologi.

- PiB

Toyota Material Handling A/S

Sponseret

Lejeløsninger styrker resiliens og giver ro i maven

Teknologisk Institut Innovation og Digital Transformation

Sponseret

Vækst kræver robusthed

Relateret indhold

18.05.2024SCM.dk

Flere kommuner arbejder med CO2-reduktion i indkøb

17.05.2024SCM.dk

Det skal være lettere at få godkendt store solcelleanlæg

16.05.2024Industriens Fond

Sponseret

Hvad er NIS2?

16.05.2024SCM.dk

Udsigt til besøgsrekord på El & Teknik ´24

16.05.2024SCM.dk

Leverandører skal uddannes i bæredygtighed

15.05.2024TrueCommerce

Sponseret

Obligatorisk e-fakturering i Polen

15.05.2024Descartes

Sponseret

54 % af alle virksomheder inden for supply chain og logistik satser på automatisering

14.05.2024SCM.dk

Greenwash-lovens lange arm i praksis

Jobmarked

Se alle

Körber Supply Chain DK A/S

Spare Parts Engineer

Vil du kombinere din passion for tekniske produkter med din erfaring inden for salg af reservedele? Har du enestående erfaring inden for kundeservice, samt er du stærk i opbygning og vedligeholdelse af stærke kunderelationer? Så er det dig, vi søger til vores dynamiske Spare Parts team!

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Apport Systems A/S

Bliv Test Manager hos Apport Systems A/S – en af Nordens førende WMS-udbydere.

Syntes du, at teknologi og kvalitet inden for softwareudvikling er drønspændende? Og er du ferm til software test og test-processer? Fantastisk - så er det måske dig, der skal være en del af Apport teamet som vores nye Test Manager.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Mechanical Engineer

Drømmer du om at arbejde med komplekse og højteknologiske løsninger?

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Category Manager - med primært fokus på projektindkøb

Hos Körber Supply Chain lægger vi stor vægt på godt kollegaskab og stærk holdånd i en travl hverdag: Vi ved ganske enkelt, at det er nøglen til vores succes! Vi er en virksomhed i udvikling og søger derfor en erfaren Category Manager til at styrke vores indkøbsteam. Vores dedikation til innovation har gjort os til en førende aktør i branchen. Som Category Manager hos Körber bliver du en del af et passioneret og resultatorienteret team, hvor din erfaring vil spille en central rolle i at udvikle vores indkøbsstrategi og forbedre vores leverandørnetværk.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Project Engineer - Controls

Hos Körber Supply Chain lægger vi stor vægt på godt kollegaskab og stærk holdånd i en travl hverdag: Vi ved ganske enkelt, at det er nøglen til vores succes! Som vores nye Project Engineer - Controls bliver det derfor også en central del af din hverdag, som del af et passioneret og internationalt team der hver dag arbejder for at bringe automation og PLC til nye højder.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med SCM.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ledelse af forsyningskæden, Nyhedsbrevet kommer kun to gange pr. uge.

Se flere temaer

Events

Se alle
DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Netværkssikkerhed

Vil du opkvalificere dine færdigheder inden for netværkskommunikation? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplommodul, og få kompetencer til at sikre virksomhedens netværk mod angreb.

Dato

26.08.2024

Tid

13:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Udviklingsmetoder og udviklingsprocesser

Vil du styrke dine kompetencer inden for systematiske metoder til analyse, design og implementering af objektorienterede systemer? Så er dette kursus, som også er et diplommodul, interessant for dig.

Dato

26.08.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Projektledelse – metoder og værktøjer - aften

Vil du være projektleder – eller ønsker du at opkvalificere dine projektlederkompetencer? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplom modul, og styrk dine evner til at planlægge, styre og følge op på projekter.

Dato

26.08.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Fra specialist til leder

Vil du have mere viden om de krav, der stilles til ledere i erhvervslivet? Og vil du udvikle dine ledelseskompetencer? Så tag dette kursus, som også er et diplommodul modul, og få sat fokus på dit potentiale i overgangen fra rollen som specialist til rollen som leder.

Dato

27.08.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Projektstrategi og -organisation

Skal du til at lede projekter, – eller gør du det allerede? Så tilmeld dig kurset Projektstrategi og –organisation, som også er et diplommodul, og få indblik i virksomheders og organisationers værdiskabelse, udviklingsfaser og meget mere.

Dato

27.08.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Det personlige lederskab og forandring - aften

Udvid og styrk dine personlige ledelseskompetencer og få udviklet dine samarbejdsevner og evner til at vække tillid hos medarbejdere.

Dato

27.08.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup