50 år med genanvendelse af plast
I 50 år har Aage Vestergaard Larsen A/S i Mariager arbejdet med at genanvende plastik, og i lige så mange år har der stået Toyota på virksomhedens trucks.
I 1972 grinede verden af grundlæggeren, men latteren er forstummet, for historien har vist, at Aage Vestergaard Larsen var mere genial end gal. I dag drives virksomheden videre af hans datter, Gitte Buk Larsen.
Smørbøtter, dunke med vaskemiddel og yoghurtbægere.
Plastikemballage mast sammen i store baller, der ligger side om side i den store lagerhal. Her afventer de, at en truck fragter dem til den store kværn, der er første del af produktionslinjen Pippi.
Vi befinder os på Klostermarken 3 i Mariager, hvor plastvirksomheden Aage Vestergaard Larsen A/S har adresse. Det er her, kasserede havemøbler, mælkekasser og ølfustager tager hen for at dø og genopstå som plastikgranulat, der sælges videre og genanvendes i en lang række forskellige produkter som babybadekar, ladet på en ladcykel eller dunke til vaskemiddel.
”Jeg blev virkelig glad, første gang jeg så en plastikdunk lavet af vores granulat, komme tilbage som plastikaffald. Så er cirklen sluttet,” siger Gitte Buk Larsen, der er kreativ direktør og medejer af virksomheden.
Hun er datter af Aage Vestergaard Larsen, der grundlagde virksomheden for 50 år siden. Han var mælkekonsulent og tog mælkeprøver hos landmændene for mejeriet. Han kunne ikke undgå at bemærke, at der ved mejerierne flød med plast i form af produktionsspild, og da oliekrisen samtidig buldrede derudad, tænkte han, at man da måtte kunne genanvende plastik.
”I 1972 var der ingen, som forstod min far. Han blev kaldt en idiot og en fantast, men han troede på ideen,” fortæller Gitte Buk Larsen.
En bemærkelsesværdig indsats
Historien har vist, at Aage Vestergaard Larsen havde ret. Han var ikke en fantast men fremsynet. I dag er hans livsværk den største genanvendelsesvirksomhed indenfor plast i Norden.
”Min far døde i 2013, og jeg kunne godt ønske mig, at han havde nået at opleve alt det, vi har opnået. Vi er den eneste virksomhed, der har modtaget Plastprisen tre gange,” fortæller hans datter.
Aage Vestergaard Larsen A/S modtog Plastprisen i 2009, 2017 og 2021. Prisen gives til en virksomhed, person eller institution, som har ydet ’en bemærkelsesværdig indsats for plast og plastbranchen’.
”Jeg går ind for, at alt det, der kan genbruges, skal genbruges, og hvis ikke det kan genbruges, skal det genanvendes mekanisk,” understreger Gitte Buk Larsen.
Hvert år smider vi danskere 350.000 ton plastaffald ud, og selv om vi er gode til at sortere affald i Danmark, bliver kun 60.000 ton genanvendt. Det er hverken godt for økonomien eller miljøet. Ved at bruge et kilo genanvendt plast fremfor et kilo ny plast, sparer man 2,4 kilo Co2.
”Der er stadig masser af plastik, der bliver brændt af, eller eksporteret. Vi køber faktisk en del af vores plast i Sverige, fordi vi ikke kan få nok herhjemme,” siger Gitte Buk Larsen.
Når vi smider brugte emballage i plastcontaineren, bliver de sorteret i et forsorteringsanlæg. Det er mangel på disse anlæg, der ifølge Gitte Buk Larsen udgør flaskehalsen i det danske affaldssystem.
Super Brutalis, Goliat og Pippi er sultne
Hos Aage Vestergaard Larsen A/S producerer man årligt 16.000 ton plast årligt af kværne med navne som Super Brutalis, Goliat og det nyeste skud, Pippi, der i løbet af en arbejdsdag på syv timer kan æde sig gennem fem ton plast. Det arbejde kræver pålidelig assistance, og den leverer Toyota Material Handling.
Det er nemlig ikke kun genanvendelsesvirksomheden, som kan fejre 50-års jubilæum. Det samme kan parløbet med Toyota Material Handling, der gennem alle årene har leveret trucks til adressen i Mariager.
”Vi betragter samarbejdet som et partnerskab. Toyota virker hver gang, og hvis vi har det mindste problem, løser de det. Det er supervigtigt for os. Da vi startede Pippi op, viste det sig, at vores trucks ikke kunne håndtere de paller, som kværnen kan tage, men så lånte vi en anden model, indtil Toyota kunne levere den truck, vi havde brug for,” fortæller Gitte Buk Larsen.
Der kører 25 trucks fra Toyota Material Handling rundt i produktionshallerne, og virksomheden gik i 2014 som en af de første over til eldrevne trucks. Hver truck hos Aage Vestergaard Larsen er i drift 1.000 timer om året, og hvor en dieseldreven truck årligt udleder 6.968 kilo Co2, udleder den eldrevne kun 960 kilo Co2.
”Det er en rigtig god besparelse og et vigtigt led i vores grønne omstilling. Samtidig er de eldrevne trucks med til at sikre vores medarbejdere et bedre indeklima og arbejdsmiljø,” forklarer Gitte Buk Larsen.
Klar til de næste 50 år
Alle virksomhedens trucks har et ekstra batteri, så de ikke løber tør for strøm i løbet af dagen. Der er stadig 11 dieseldrevne trucks tilbage, som kører udenfor. Den ene føres af Gitte Buk Larsens 79-årige mor, Karen Buk Larsen. Selv om virksomheden fejrer sine første 50 år i år, er farten ikke sænket. Tværtimod. Den kreative direktør drømmer om, at Aage Vestergaard Larsen A/S bliver den første virksomhed i verden, der får godkendt 100 procent genanvendt plast til brug i fødevareindustrien. Virksomhedens produktion og samarbejdspartnere er godt i gang med arbejdet, og Gitte Buk Larsen håber at være klar om halvandet år.
”Vi har altid været en udviklingsvirksomhed, og det er vi stadig. Jeg kommer til at kede mig og bliver dovn, hvis der ikke sker noget,” understreger Gitte Buk Larsen.
Aage Vestergaard Larsen er klar til de næste 50 år, og Toyota Material Handling er klar til at bidrage, så Pippi, Super Brutalis og Goliat aldrig bliver sultne.
Om Aage Vestergaard Larsen A/S
Aage Vestergaard Larsen A/S er Nordens største virksomhed indenfor genanvendelse af plast i høj kvalitet. Virksomheden blev grundlagt af Aage Vestergaard Larsen, og i dag er både hans enke, søn og datter medejere af virksomheden. Virksomheden har 67 medarbejdere og ligger i Mariager. Hvert år omdanner Aage Vestergaard Larsen A/S 20.000 ton plastaffald til genanvendelsesplast, der bruges i en lang række nye plastprodukter, som igen kan genbruges. 35 procent af virksomhedens genbrugsplast eksporteres til primært Norge, Sverige og Polen.