5 trin til en mere bæredygtig forsyningskæde

De færreste supply chain ledere er efterhånden i tvivl om, at bæredygtighed er vigtig for succesfuld ledelse af forsyningskæden. Men de fleste er nok mindre sikre på hånden, når de skal svare på, hvordan de helt konkret vil gribe arbejdet an. Her følger fem gode råd.

Mere end halvdelen af nordiske virksomheder stiller ingen krav om klimaaftryk til deres leverandører. Selvom mere end 70 procent af klimaaftrykket foregår i leverandørbasen. Arkivfoto..

19.09.2022

Poul Breil-Hansen, SCM.dk

Konsulentvirksomheden Optilon har med hjælp fra Norstat spurgt 400 nordiske virksomheder om, hvordan de måler og reducerer deres klimaaftryk i forsyningskæden. De samler svarene i undersøgelsen ”Nordic State of Supply Chain Sustainability” fra juli 2022.

Tre af undersøgelsens konklusioner lyder:

1. 34 procent af virksomhederne rapporterer på alle tre ’scopes’, 24 procent rapporterer på scope 1 og 2, og 10 procent rapporterer på scope 1. 26 procent rapporterer slet ikke.

2. De to mest udbredte årsager til at nordiske virksomheder undlader at rapportere scope 3-udledninger er, at det er for dyrt og, at virksomhederne mangler viden eller tid eller begge dele.

3. Mere end halvdelen af nordiske virksomheder stiller ingen krav om klimaaftryk til deres leverandører. Selvom mere end 70 procent af klimaaftrykket foregår i leverandørbasen.

Læs også: Sådan fremtidssikrer du din forsyningskæde – del 1

Forfatterne til undersøgelsen konkluderer derfor, at der også er behov for lidt tips til, hvordan virksomheder kan komme videre med deres bæredygtighedsarbejde.

Undersøgelsen kortlægger de fire mest udbredte barrierer for bæredygtige forsyningskæder. Ligesom undersøgelsen også går skridtet videre og kombinerer svarene fra virksomhederne med konsulenternes egne erfaringer fra det praktiske konsulentarbejde i formuleringen af fem tips til, hvordan virksomhederne kan gribe deres arbejde med at reducere klimaaftrykket i forsyningskæden an.

Fire ting der er svære
De fire mest udbredte benspænd for at reducere klimaaftryk i forsyningskæden er:

• Indsamling og håndtering af data om miljø og udledninger, som er nødvendige for at følge op på initiativer eller målsætninger, som virksomheder har forpligtet sig på. Det kan for eksempel være Science Based Targets Initiative, B Corp Certification eller Scope 3 targets.

• Etablering af et robust system til at analysere data og anvende analyserne som grundlag for beslutninger.

• Skabelsen af en struktureret arbejdsmetode, som alle følger, der kan lede frem til, at virksomheden lever op til sine ambitioner om nul udledning (net zero) eller endda positiv udledning (net positiv) – og lever op til national samt international lovgivning.

• Opfyldelse af det fremtidige EU direktiv om affald, som lægger vægt på at udvidet producentansvar. Det skaber et behov for, at virksomheder redesigner forsyningskæden, så kæden både faciliterer vareflow ud mod kunden og et effektivt returflow efter endt produktlevetid.

Læs også: Bæredygtige forsyningskæder fordrer ny mental model

Fem trin til at komme godt i gang
Konsulenthuset anbefaler følgende fem trin til at komme godt i gang med bæredygtighedsarbejdet:

1. Indsaml data om udledninger og miljøpåvirkninger: Det er en kompleks og vanskelig manøvre, men der er ingen udenom. Det er nødvendigt at indsamle data om CO2-udledninger og miljøpåvirkninger fra hele forsyningskæden – fra leverandørers leverandører til kunder og endda slutkunder.

2. Baser beslutninger på data: Hele virksomheden skal fra bestyrelse og topledelse til driftsgulve skal have strategisk fokus på at analysere udlednings- og miljødata samt anvende analyserne som beslutningsgrundlag. Det siger sig selv, at data skal være tilgængelig for alle dele af virksomheden og endda for primære interessenter.

3. Gør brug af supply chain software: Ved at kombinere data med moderne supply chain teknologi er det muligt at foretage simuleringer. Det er et stærkt værktøj til at foretage bedre beslutninger. Overvejer I for eksempel at ændre jeres sourcing, kan I simulere konsekvenserne, før I foretager ændringen og på den måde reducere mange risici og omkostninger.

4. Følg op på fremdriften hyppigt: Teknologi spiller en vigtig rolle i bæredygtighedsarbejdet, fordi det skaber gennemsigtighed og øger tilpasningsevnen. Det gør det muligt at følge udviklingen tæt og hurtigt foretage korrigerende handlinger, hvis det er nødvendigt.

5. Reducer aftrykket ved at optimere: Optimering har altid spillet en stor rolle for ledere i forsyningskæden for at reducere omkostninger i forhold til serviceniveau og risici etcetera nu skal optimeringen også tage højde for bæredygtighed. En optimeringsmodel, der er knyttet til udlednings- og miljødata, kan bidrage stort. Den kan for eksempel optimere dit supply chain netværk med hensyn til valg af leverandører, markeder, placering af produktion og distributionscentre, transportstrategi, ruteoptimering med mere.

Hent hele rapporten ”Nordic State of Supply Chain Sustainability”.

Descartes

Sponseret

Toldbehandling fra Descartes – øg resiliensen i forsyningskæden

AGR

Sponseret

Er dit ERP nok til lagerstyring? Sådan lukker AGR hullerne i forsyningskæden

Denne artikel er del af et tema:

Tema om den digitale forsyningskæde 2022

Relateret indhold

21.01.2025Bureau Veritas

Sponseret

Root Cause Analysis (RCA): Find årsagen og undgå gentagelser

21.01.2025SCM.dk

5 største supply chain risici i 2025

17.01.2025SCM.dk

AI vil skabe 78 millioner nye jobs på verdensplan

17.01.2025SCM.dk

Ny beredskabsaftale er et vigtigt første skridt mener Dansk Industri

17.01.2025SCM.dk

Top 10 supply chain tendenser for 2025

16.01.2025SCM.dk

Læs og forstå: Omni hvad for en bus?

14.01.2025SCANLOX ApS

Sponseret

Styrkede kompetencer og klare mål hos SCANLOX i 2025

13.01.2025SCM.dk

Løsningen ligger i belønning, ikke i deregulering

Hold dig opdateret med SCM.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ledelse af forsyningskæden, Nyhedsbrevet kommer kun to gange pr. uge.

Se flere temaer

Events

Se alle
DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Projektledelse – metoder og værktøjer - dag

Vil du være projektleder – eller ønsker du at opkvalificere dine projektlederkompetencer? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplom modul, og styrk dine evner til at planlægge, styre og følge op på projekter.

Dato

27.01.2025

Tid

09:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Grundlæggende objektorienteret programmering

Vil du opkvalificere dine evner inden for objektorienteret programmering? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplommodul, og få kompetencer til at designe objektorienterede programløsninger for din virksomhed.

Dato

27.01.2025

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Projektledelse – metoder og værktøjer - aften

Vil du være projektleder – eller ønsker du at opkvalificere dine projektlederkompetencer? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplom modul, og styrk dine evner til at planlægge, styre og følge op på projekter.

Dato

27.01.2025

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

Bureau Veritas
Kursus
Root Cause Analysis (RCA)

Årsagsanalyse bruges til at forbedre produktkvalitet, minimere sikkerhedsrisici og opfylde regulative krav.

Dato

28.01.2025

Tid

08:30

Sted

Fredericia

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Det personlige lederskab og forandring - aften

Udvid og styrk dine personlige ledelseskompetencer og få udviklet dine samarbejdsevner og evner til at vække tillid hos medarbejdere.

Dato

28.01.2025

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Forretningsudvikling og ledelse

Vil du være med til at styrke din virksomheds beslutningsprocesser, planlægning, styring og drift? Så tilmeld dig kurset Forretningsudvikling og ledelse, som også er et diplommodul, og styrk dine kompetencer inden for organisering, ledelse og strategi.

Dato

28.01.2025

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup