5 trin til en mere bæredygtig forsyningskæde

De færreste supply chain ledere er efterhånden i tvivl om, at bæredygtighed er vigtig for succesfuld ledelse af forsyningskæden. Men de fleste er nok mindre sikre på hånden, når de skal svare på, hvordan de helt konkret vil gribe arbejdet an. Her følger fem gode råd.

Mere end halvdelen af nordiske virksomheder stiller ingen krav om klimaaftryk til deres leverandører. Selvom mere end 70 procent af klimaaftrykket foregår i leverandørbasen. Arkivfoto..

19.09.2022

Poul Breil-Hansen, SCM.dk

Konsulentvirksomheden Optilon har med hjælp fra Norstat spurgt 400 nordiske virksomheder om, hvordan de måler og reducerer deres klimaaftryk i forsyningskæden. De samler svarene i undersøgelsen ”Nordic State of Supply Chain Sustainability” fra juli 2022.

Tre af undersøgelsens konklusioner lyder:

1. 34 procent af virksomhederne rapporterer på alle tre ’scopes’, 24 procent rapporterer på scope 1 og 2, og 10 procent rapporterer på scope 1. 26 procent rapporterer slet ikke.

2. De to mest udbredte årsager til at nordiske virksomheder undlader at rapportere scope 3-udledninger er, at det er for dyrt og, at virksomhederne mangler viden eller tid eller begge dele.

3. Mere end halvdelen af nordiske virksomheder stiller ingen krav om klimaaftryk til deres leverandører. Selvom mere end 70 procent af klimaaftrykket foregår i leverandørbasen.

Læs også: Sådan fremtidssikrer du din forsyningskæde – del 1

Forfatterne til undersøgelsen konkluderer derfor, at der også er behov for lidt tips til, hvordan virksomheder kan komme videre med deres bæredygtighedsarbejde.

Undersøgelsen kortlægger de fire mest udbredte barrierer for bæredygtige forsyningskæder. Ligesom undersøgelsen også går skridtet videre og kombinerer svarene fra virksomhederne med konsulenternes egne erfaringer fra det praktiske konsulentarbejde i formuleringen af fem tips til, hvordan virksomhederne kan gribe deres arbejde med at reducere klimaaftrykket i forsyningskæden an.

Fire ting der er svære
De fire mest udbredte benspænd for at reducere klimaaftryk i forsyningskæden er:

• Indsamling og håndtering af data om miljø og udledninger, som er nødvendige for at følge op på initiativer eller målsætninger, som virksomheder har forpligtet sig på. Det kan for eksempel være Science Based Targets Initiative, B Corp Certification eller Scope 3 targets.

• Etablering af et robust system til at analysere data og anvende analyserne som grundlag for beslutninger.

• Skabelsen af en struktureret arbejdsmetode, som alle følger, der kan lede frem til, at virksomheden lever op til sine ambitioner om nul udledning (net zero) eller endda positiv udledning (net positiv) – og lever op til national samt international lovgivning.

• Opfyldelse af det fremtidige EU direktiv om affald, som lægger vægt på at udvidet producentansvar. Det skaber et behov for, at virksomheder redesigner forsyningskæden, så kæden både faciliterer vareflow ud mod kunden og et effektivt returflow efter endt produktlevetid.

Læs også: Bæredygtige forsyningskæder fordrer ny mental model

Fem trin til at komme godt i gang
Konsulenthuset anbefaler følgende fem trin til at komme godt i gang med bæredygtighedsarbejdet:

1. Indsaml data om udledninger og miljøpåvirkninger: Det er en kompleks og vanskelig manøvre, men der er ingen udenom. Det er nødvendigt at indsamle data om CO2-udledninger og miljøpåvirkninger fra hele forsyningskæden – fra leverandørers leverandører til kunder og endda slutkunder.

2. Baser beslutninger på data: Hele virksomheden skal fra bestyrelse og topledelse til driftsgulve skal have strategisk fokus på at analysere udlednings- og miljødata samt anvende analyserne som beslutningsgrundlag. Det siger sig selv, at data skal være tilgængelig for alle dele af virksomheden og endda for primære interessenter.

3. Gør brug af supply chain software: Ved at kombinere data med moderne supply chain teknologi er det muligt at foretage simuleringer. Det er et stærkt værktøj til at foretage bedre beslutninger. Overvejer I for eksempel at ændre jeres sourcing, kan I simulere konsekvenserne, før I foretager ændringen og på den måde reducere mange risici og omkostninger.

4. Følg op på fremdriften hyppigt: Teknologi spiller en vigtig rolle i bæredygtighedsarbejdet, fordi det skaber gennemsigtighed og øger tilpasningsevnen. Det gør det muligt at følge udviklingen tæt og hurtigt foretage korrigerende handlinger, hvis det er nødvendigt.

5. Reducer aftrykket ved at optimere: Optimering har altid spillet en stor rolle for ledere i forsyningskæden for at reducere omkostninger i forhold til serviceniveau og risici etcetera nu skal optimeringen også tage højde for bæredygtighed. En optimeringsmodel, der er knyttet til udlednings- og miljødata, kan bidrage stort. Den kan for eksempel optimere dit supply chain netværk med hensyn til valg af leverandører, markeder, placering af produktion og distributionscentre, transportstrategi, ruteoptimering med mere.

Hent hele rapporten ”Nordic State of Supply Chain Sustainability”.

N.C. Nielsen A/S

Sponseret

Linde 1251 – én el-truck, flere energikilder

Apport Systems A/S

Sponseret

Lagerstyring på autopilot - få dit lager til at tænke selv

Denne artikel er del af et tema:

Tema om den digitale forsyningskæde 2022

Relateret indhold

12.05.2025Bureau Veritas

Sponseret

Root Cause Analysis (RCA)

12.05.2025Bureau Veritas

Sponseret

FSMS ISO 22000:2018 Lead Auditor Fødevaresikkerhed (CQI IRCA-certificeret)

02.05.2025SSI Schäfer

Sponseret

SSI SCHÄFER Group opnår vækst i omsætning og et klart positivt resultat i regnskabsåret 2024

02.05.2025SCM.dk

Dansk tech-virksomhed vil indtage halvdelen af det danske marked for logistik- og transportoptimering

29.04.2025SCM.dk

Rådvilde SMV'er vil gerne i gang - hvis det virker

25.04.2025SCM.dk

Unge efterspørger social bæredygtighed på arbejdspladsen

25.04.2025SCM.dk

LEMAN går forrest i klimakampen med ambitiøse klimamål

24.04.2025Implement Consulting Group

Sponseret

Navigating pricing in an era of tariffs and trade shifts

Hold dig opdateret med SCM.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ledelse af forsyningskæden, Nyhedsbrevet kommer kun to gange pr. uge.

Se flere temaer

Events

Se alle
Bureau Veritas
Kursus
ISO 9001:2015 - Lead Auditor Refresher

Opdater din viden om ISO 9001:2015

Dato

13.05.2025

Tid

08:30

Sted

Vejle

DNV Business Assurance Denmark
Kursus
NIS2 Foundation

Lær hvordan direktivets krav implementeres effektivt med afsæt i ledelsesstandarderne ISO 27001 og ISO 22301

Dato

14.05.2025

Sted

København

DNV Business Assurance Denmark
Kursus
Intern audit af ledelsessystemer baseret på ISO 14001 og ISO 45001

Formålet med kurset er at give dig viden om hele auditprocessen og masser af træning i at levere effektive interne audits, der skaber værdi i virksomheden.

Dato

14.05.2025

Sted

Odense

Apport Systems A/S
Seminar
Commerce Excellence 2025: Lagerstyring på autopilot – få dit lager til at tænke selv

Automatisering er fantastisk. Dit lager kører måske allerede glat på flere områder. Men hvad nu hvis lageret kunne tage beslutninger helt selv? Forudse problemer, før de opstår? Alt dette vil vi kigge nærmere på til CE2025, hvor du får viden og inspiration til at sætte dit lager på autopilot.

Dato

14.05.2025

Tid

14:00

Sted

Hotel Nyborg Strand

DNV Business Assurance Denmark
Kursus
OHSMS Auditor/Lead Auditor course based on ISO 45001 | CQI IRCA Certified Course ID: 1877

This course is designed to develop a clear understanding of safety management in the modern era and provide those involved in audit conduct and management with the skills to fulfil their role.

Dato

19.05.2025

Sted

Odense

Bureau Veritas
Kursus
EMS ISO 14001:2015 Lead Auditor Miljø (CQI IRCA-certificeret)

Ved succesfuld gennemførelse af vores CQI and IRCA-certificeret EMS ISO 14001:2015 Lead Auditor Miljøkursus vil du være i stand til at planlægge, gennemføre og afrapportere effektive 1., 2. og 3. parts audits af miljøledelsessystemer i henhold til kravene i ISO 14001:2015.

Dato

19.05.2025

Tid

08:30

Sted

Kongens Lyngby