Konkurrenceevne kræver unikke kompetencer

Produktionsvirksomheder på dansk grund kan finde nøglen til at bevare konkurrenceevnen ved at udvikle sig inden for de områder, hvor de har unikke kompetencer, mener professor Torben Pedersen fra Institut for Strategi og Globalisering, CBS.

"De fleste danske virksomheder vil kunne drage nytte af at gå sammen med partnere/leverandører, som er specialister inden for områder, som ligger uden for virksomhedernes egne kernekompetencer", siger professor Torben Pedersen. Foto: CBS..

22.10.2012

SCM.dk

Hvad er basis for danske produktionsvirksomheders konkurrenceevne i fremtiden?
I fremtiden vil det handle om, at produktionsvirksomhederne bliver endnu skarpere på, hvor de er unikke, det vil sige bedre end deres konkurrenter. De skal blive endnu skarpere på, hvor de reelt skaber værdi og så fokusere deres aktiviteter, og det betyder måske også, at de skal outsource nogle af de ting, hvor de ikke er de bedste.

Mange virksomheder har en tilbøjelighed til at fastholde aktiviteter, hvor de reelt ikke er unikke, da der er vokset nye specialiserede underleverandører frem, som har specialiseret sig og opbygget kompetence inden for et specifikt område. Dette betyder, at virksomhederne spreder deres kritiske ledelsesressourcer og opmærksomhed ud på områder, hvor de reelt ikke skaber værdi. Vejen frem vil omvendt gå på mere fokus og udvikling af de områder, hvor virksomheden allerede har unikke kompetencer.

Hvor ligger mulighederne for danske produktionsvirksomheders værdiskabelse i fremtiden?
Der er rigtig mange områder, hvor danske produktionsvirksomheder har udviklet unikke kompetencer, som skaber mulighed for værdiskabelse i fremtiden. Disse områder vil typisk handle om de mere kreative og innovative dele af produktionsprocessen, såsom produktudvikling, design af nye produkter, produkt-arkitektur og køre produktionsprocessen op. Den mere standardiserede del af produktionen vil ofte være udsat for konkurrence fra lavtlønslande, og danske virksomheder vil have meget svært ved at basere deres værdiskabelse på denne del af produktionen.

Hvor eller hvornår kan danske produktionsvirksomheder med fordel teame op med partnere/leverandører i et netværk?
De fleste danske virksomheder vil kunne drage nytte af at gå sammen med partnere/leverandører, som er specialister inden for områder, som ligger uden for virksomhedernes egne kernekompetencer. Virksomhederne kan trække på den unikke kompetence hos deres underleverandører, samtidig med at de selv kan fokusere på at styrke og udvikle deres egen unikke kompetence.

Teknologisk Institut Innovation og Digital Transformation

Sponseret

Sådan bliver din SMV resilient i 2025

DACHSER Intelligent Logistics

Sponseret

Fremtidens terminal har 470 scannere

Relateret indhold

22.11.2024SCM.dk

Nordiske virksomheder har 23 milliarder euro bundet i overflødige lagre

21.11.2024SCM.dk

På vej mod mest profitable år siden covid-krisen

20.11.2024Bureau Veritas

Sponseret

Webinar: Learn about AQAP2110 Standards and their requirements

15.11.2024SCM.dk

Danmark og Holland indgår tæt samarbejde om VE og brintproduktion

14.11.2024SCM.dk

Ny rapport: Arbejdsvilkår overskrider firmas eget kodeks

11.11.2024SCM.dk

Ny virksomhedstype vil lukke huller i cirkulær økonomi

11.11.2024SCM.dk

Millionbøde til bilproducent for greenwashing i Danmark

07.11.2024Bureau Veritas

Sponseret

Webinar: ISO 27001 & ISO 27701 certificering

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med SCM.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ledelse af forsyningskæden, Nyhedsbrevet kommer kun to gange pr. uge.

Se flere temaer

Events

Se alle
DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Supply Chain Management (SCM)

Få kompetencer til at designe og lede effektive produktions- og forsyningskæder, også kaldet supply chains, som er en forudsætning for virksomhedens konkurrenceevne.

Dato

31.10.2024

Tid

09:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

Bureau Veritas
Kursus
CSRD-rapportering

EU’s Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) er en game changer for bæredygtighedsrapportering, da det blandt andet fastsætter ensartede metoder og måleenheder for virksomheders rapportering af miljømæssige, sociale og ledelsesmæssige aspekter (ESG).

Dato

07.11.2024

Sted

Oldenborggade 25-31, 7000 Fredericia

Teknologisk Institut Innovation og Digital Transformation
Konference
Sådan bliver din SMV resilient i 2025

Deltag i denne konference og få indsigt i de udfordringer og muligheder, der bliver vilkårene for danske SMV’er som din i 2025.

Dato

28.11.2024

Tid

09:00

Sted

Aarhus

Bureau Veritas
Webinar
Webinar: Miljømærkninger

I dag findes der et væld af miljømærker, men hvad er deres egentlige værdi, og hvordan vælger man det rette miljømærke for sin virksomhed? Dette webinar vil tage udgangspunkt i ESG-principperne (Environmental, Social, Governance) og undersøge, hvordan miljømærker kan bidrage til at dokumentere jeres indsats på disse tre områder.

Dato

28.11.2024

Tid

10:00

Sted

Online

Bureau Veritas
Webinar
Webinar: ISO 27001 & ISO 27701 certificering

Lær om fordelene ved en ISO 27001 certificering

Dato

29.11.2024

Tid

10:30

Sted

Online

Bureau Veritas
Webinar
Webinar: Learn about AQAP2110 Standards and their requirements

Did you know that suppliers of products and services to the NATO Member Countries Defence Acquisition and Logistics Organizations often must meet relevant NATO quality standards outlined in the AQAP - Allied Quality Assurance Publications?

Dato

11.12.2024

Tid

13:00

Sted

Online