22.10.2012  |  Strategi & ledelse

Konkurrenceevne kræver unikke kompetencer

Indhold fra partner Hvad er dette?

Produktionsvirksomheder på dansk grund kan finde nøglen til at bevare konkurrenceevnen ved at udvikle sig inden for de områder, hvor de har unikke kompetencer, mener professor Torben Pedersen fra Institut for Strategi og Globalisering, CBS.

Hvad er basis for danske produktionsvirksomheders konkurrenceevne i fremtiden?
I fremtiden vil det handle om, at produktionsvirksomhederne bliver endnu skarpere på, hvor de er unikke, det vil sige bedre end deres konkurrenter. De skal blive endnu skarpere på, hvor de reelt skaber værdi og så fokusere deres aktiviteter, og det betyder måske også, at de skal outsource nogle af de ting, hvor de ikke er de bedste.

Mange virksomheder har en tilbøjelighed til at fastholde aktiviteter, hvor de reelt ikke er unikke, da der er vokset nye specialiserede underleverandører frem, som har specialiseret sig og opbygget kompetence inden for et specifikt område. Dette betyder, at virksomhederne spreder deres kritiske ledelsesressourcer og opmærksomhed ud på områder, hvor de reelt ikke skaber værdi. Vejen frem vil omvendt gå på mere fokus og udvikling af de områder, hvor virksomheden allerede har unikke kompetencer.

Hvor ligger mulighederne for danske produktionsvirksomheders værdiskabelse i fremtiden?
Der er rigtig mange områder, hvor danske produktionsvirksomheder har udviklet unikke kompetencer, som skaber mulighed for værdiskabelse i fremtiden. Disse områder vil typisk handle om de mere kreative og innovative dele af produktionsprocessen, såsom produktudvikling, design af nye produkter, produkt-arkitektur og køre produktionsprocessen op. Den mere standardiserede del af produktionen vil ofte være udsat for konkurrence fra lavtlønslande, og danske virksomheder vil have meget svært ved at basere deres værdiskabelse på denne del af produktionen.

Hvor eller hvornår kan danske produktionsvirksomheder med fordel teame op med partnere/leverandører i et netværk?
De fleste danske virksomheder vil kunne drage nytte af at gå sammen med partnere/leverandører, som er specialister inden for områder, som ligger uden for virksomhedernes egne kernekompetencer. Virksomhederne kan trække på den unikke kompetence hos deres underleverandører, samtidig med at de selv kan fokusere på at styrke og udvikle deres egen unikke kompetence.

  SCM.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere