2023 kan være sidste krampetrækning af forsyningskrisen

Problemerne i de globale forsyningskæder efter corona-krisen og krigen i Ukraine er ved at blive løst.

Markant færre virksomheder melder om forsyningsproblemer i første kvartal 2023. Og manglen på materialer blandt danske virksomheder vil falde yderligere i de kommende måneder. Det viser DI-beregninger på baggrund af tal fra Danmarks Statistik og NL Analytics. Foto: 123rf.com. .

31.05.2023

SCM.dk

Markant færre virksomheder melder om forsyningsproblemer i første kvartal 2023. Og manglen på materialer blandt danske virksomheder vil falde yderligere i de kommende måneder. Det viser DI-beregninger på baggrund af tal fra Danmarks Statistik og NL Analytics.

”Massive problemer i de globale forsyningskæder har skabt store økonomiske udfordringer de seneste to år. Mindre produktion, øget usikkerhed og højere priser har været konsekvensen. At virksomhederne nu melder om mere ro på levering af det enorme antal materialer til produktionen er yderst positivt”, siger underdirektør i DI Peter Thagesen, der fortsætter.

”Ro om de internationale leverancer kommer ikke kun virksomhederne til gode. Det smitter af på priser, leveringstid og forsyningssikkerhed hos de danske forbrugere. Og den gode udvikling fortsætter ifølge analysen i de kommende måneder”, siger Peter Thygesen.

Konklusionen er baseret på svar fra mere end 5.000 børsnoterede virksomheder verden over.
Hos danske Kamstrup, der leverer intelligente løsninger og services til energi- og vandforsyninger, mærker man de bedre tider. For mikrochips, der er så vigtige for Kamstrup, er et af de produkter, hvor forsyningerne har været mest ramt af svigtende leverancer og forsinkelser.

”De seneste par år har været kendetegnet ved omfattende forsyningsudfordringer, hvor især leverancen af mikrochips har været en begrænsende faktor for Kamstrup. I løbet af sidste kvartal 2022 har vi dog oplevet en positiv ændring i leverancesituationen, og vi forventer, at den er normaliseret hen imod slutningen af 2023”, siger Michael Breumsø, Senior Vice President - Supply Chain i Kamstrup.

Læs også: Sourcing skifter generations-gear lige nu

Forsyningskrisen begyndte i 2021 og ramte bredt, men især biler, elektronik, emballage og kemikalier. Nu viser DI’s analyse, at forsyningskrisen som hos Kamstrup vil være slut ved årets udgang for de fleste virksomheders vedkommende.

”Vi håber og tror på, at den positive udvikling fortsætter, og 2023 er sidste krampetrækning af forsyningskrisen. Der vil dog stadig være virksomheder i nogle brancher, som fortsat er udfordret – især dem, hvis leverancer er blevet meget påvirket af krigen i Ukraine”, siger Peter Thagesen.

Fremtiden tegner dog generelt mere usikker. En nylig rapport fra McKinsey peger på, at hændelser, der forstyrrer forsyningskæderne, vil ske oftere i fremtiden. Den fremtid forsøger Kamstrup at forberede sig på.

”Tiden er inde til at tænke i LEAN og robuste forsyningskæder, og som producent, inden for Smart Metering Solutions, er vi i Kamstrup i fuld gang med at finde løsninger på, hvordan vi kan minimere effekten af fremtidige forsyningsforstyrrelser”, siger Michael Breumsø.

Ifølge DI-analysen sikrer danske virksomheder sig især via primært større lagre og sekundært flere underleverandører.

- PiB

Toyota Material Handling A/S

Sponseret

3 centrale trin til ESG i din materialehåndtering

Teknologisk Institut Innovation og Digital Transformation

Sponseret

Vækst kræver robusthed

Relateret indhold

26.04.2024SCM.dk

Dansk startup vil tilbyde lagerautomatisering til mindre virksomheder

25.04.2024SCM.dk

Houthierne har genoptaget angreb - Maersk-skib var mål

16.04.2024SCM.dk

Sjælland får nyt sorteringsanlæg til plastaffald

09.04.2024SCM.dk

4 hacks til hvordan CPO kan skabe mere ESG

05.04.2024SCM.dk

EU direktiv om bæredygtighed bliver taget godt imod

03.04.2024SCM.dk

Ny forskning skal gøre fremstillingsindustrien mindre sårbar

02.04.2024SCM.dk

Mindre afskovning i Amazonas i 2023

13.03.2024SCM.dk

Sanistål vil gøre det lettere at aflæse produkters CO2-udledning

Jobmarked

Se alle

Apport Systems A/S

Bliv Test Manager hos Apport Systems A/S – en af Nordens førende WMS-udbydere.

Syntes du, at teknologi og kvalitet inden for softwareudvikling er drønspændende? Og er du ferm til software test og test-processer? Fantastisk - så er det måske dig, der skal være en del af Apport teamet som vores nye Test Manager.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Eltronic Fueltech

Supply Chain Specialist

Kunne du tænke dig, at spille en afgørende rolle i arbejdet med at udvikle den samlede værdikæde i en virksomhed, der i den grad bidrager til den grønne omstilling? Og ønsker du at tage et ansvar for at vi på tværs af organisationen styrker samarbejdet og processerne ud mod både leverandører og kunder? Så skal du med på holdet!

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

07.04.2024

Körber Supply Chain DK A/S

Mechanical Engineer

Drømmer du om at arbejde med komplekse og højteknologiske løsninger?

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Category Manager - med primært fokus på projektindkøb

Hos Körber Supply Chain lægger vi stor vægt på godt kollegaskab og stærk holdånd i en travl hverdag: Vi ved ganske enkelt, at det er nøglen til vores succes! Vi er en virksomhed i udvikling og søger derfor en erfaren Category Manager til at styrke vores indkøbsteam. Vores dedikation til innovation har gjort os til en førende aktør i branchen. Som Category Manager hos Körber bliver du en del af et passioneret og resultatorienteret team, hvor din erfaring vil spille en central rolle i at udvikle vores indkøbsstrategi og forbedre vores leverandørnetværk.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Project Engineer - Controls

Hos Körber Supply Chain lægger vi stor vægt på godt kollegaskab og stærk holdånd i en travl hverdag: Vi ved ganske enkelt, at det er nøglen til vores succes! Som vores nye Project Engineer - Controls bliver det derfor også en central del af din hverdag, som del af et passioneret og internationalt team der hver dag arbejder for at bringe automation og PLC til nye højder.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med SCM.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ledelse af forsyningskæden, Nyhedsbrevet kommer kun to gange pr. uge.

Se flere temaer

Events

Se alle