17 SCM-eksperters bud på 2018 - del 2
SCM.dk har spurgt 17 SCM-eksperter om, hvad de forventer vil fylde mest i 2018. Svarene afspejler, at ledelse af forsyningskæden er en mangfoldig opgave. Eksperternes bud dækker alt fra data, digitalisering og disruption over S&OP og kompetenceudvikling til strategi og innovation. Der er masser af inspiration til, hvordan du kan slibe supply chain-knivene og være klar til 2018. Dette er anden del.
Nicolaj Boysen, logistikdirektør, COOP:
Nye teknologier skal bindes sammen med driften
Største udfordringer:
De største udfordringer bliver at få den række af nye systemer og automatiseringsanlæg, vi i 2017 har implementeret, til at spille fuldt ind i vores supply chain og fortsætte udrulningen af butiksspecifikke løsninger på sortiment, leverancer mm.
Væsentligste virkemidler:
De vigtigste virkemidler bliver at binde vores nye systemer til Forecast & Replenishment, ruteplanlægning og software-robotter sammen med driften på vores distributionscentre, butikker og leverandører for at hente de fulde synergier i vores end-to-end supply chain.
Lars Bek Jensen, parter og director, Langebæk A/S:
SCM 4.0 kalder på kompetenceudvikling
Største udfordringer:
Vi er i opgangstider med stigende flows og volumen i næsten alle brancher, og en væsentlig forudsætning for udvikling og effektivisering i supply chain er adgangen til kvalificeret arbejdskraft. Dette kan i visse regioner og industrier være den væsentligste udfordring, vi står overfor i 2018.
Væsentligste virkemidler:
2018 og tiden fremover blive en spændende tid med øget digitalisering og automatisering i supply chain. Fx rummer SCM 4.0 store muligheder. Det stiller krav om løbende faglig dygtiggørelse på personalesiden, og dermed bliver et af de væsentligste virkemidler, for at kunne omfavne udviklingen og fremtiden, uddannelse og kompetenceudvikling.
Henrik Storm Jørgensen, Senior Vice President, Corporate Supply Chain, Ambu A/S:
Globalt ejerskab skal spille sammen med lokalt engagement
Største udfordringer:
Mangel på kapacitet indenfor især landevejstransport i både USA og Europa bliver en udfordring. Hele vores S&OP proces og dermed optimeringen af lagerniveauer på alle lagre globalt er baseret på overholdelse af foruddefinerede lead times. Mangel på chauffører gør, at leveringssikkerheden påvirkes, hvilket vi kun kan afværge enten via et ændret distributions foot-print eller forøgede sikkerhedslagre lokalt.
Væsentligste virkemidler:
For at muliggøre en optimering af hele vores forsyningskæde etableres et globalt ejerskab både styrings- og omkostningsmæssigt. Dette kræver en høj grad af transparens i hele kæden, hvilket vi nu har skabt. Men udfordringen bliver at bibeholde et fortsat lokalt engagement kombineret med det globale ejerskab.
Nis Kampp, director SCM management consulting, 4Improve:
S&OP og anvendelse af data er hjørnesten
Største udfordringer:
Virksomheder mærker nu, at vi er kommet ud af de magre år efter krisen. Her 10 år efter har mange arbejdet så intensivt med at reducere produktionsapparatet, at kapaciteten begynder at stramme til. Nu begynder væksten for alvor at presse udstyret til at yde maksimalt.
Væsentligste virkemidler:
En robust og velsmurt S&OP-proces er nødvendig for at sikre, at man kan følge med efterspørgslen. Det kræver især:
- Prioritering – hvilke ordrer, produkter og kunder skal forfordeles for at sikre kort og langsigtet profitoptimering.
- Fokusering – hvilke produkter og ydelser skal vi selv stå for, og hvilke skal vi optimere gennem partneraftaler.
Derfor er evnen til at anvende data vigtig for at træffe de rigtige beslutninger og dermed differentiere sig.
Richard Wilding, professor, Cranfield School of Business:
Supply chain lederen skal tage sig mere tid til strategi
Største udfordringer:
Den største udfordring bliver at tilpasse forsyningskæden til supply chain 4.0. Teknologier som blockchain, additive manufacturing, machine learning og robotter kalder på nye processer og strukturer. Der er behov for, at ledere hæver sig op over brandslukninger og fokuserer på strategier, der kan rumme den nye verden.
Væsentligste virkemidler:
Det kræver fokus på scenario planlægning og skabelse af en innovationskultur. Termen ”den bi-modale forsyningskæde” bliver mere og mere diskuteret. Modus 1 handler om det forudsigelige, som kan blive håndteret af en lean tilgang. Modus 2 kræver fokus på ”exploration”. Her er der behov for agilitet for at håndtere det uforudsigelige og tilpasse nye teknologier. Den store udfordring er at skabe en organisation, der kan begge modi.
Jesper Thomsen, director, Valcon:
Supply chain skal blive en konkurrenceparameter
Største udfordringer:
At transformere supply chain-området fra at være en omkostning til en konkurrenceparameter, der bruges proaktivt i forhold til eksisterende og nye markeder. Dette kræver udfordring af rammerne og nytænkning i supply chain – eksempelvis SCM’s rolle i forhold til produktudvikling, differentieret service tilpasset kunderne, videreudvikling af S&OP-processen, indtænkning af robotter i SCM-løsningen samt de gode gamle dyder (robusthed, flow, forenkling osv.).
Væsentligste virkemidler:
I 2017 har supply chain-lederen fået et unikt værktøj til optimering af produktomkostninger i forsyningskæden udover de klassiske. Det hedder Six Theta® og kan reducere produkternes kostpris med 15-30 procent (dokumenterede resultater). Værktøjet gør, at supply chain-lederen fremover vil spille en nøglerolle i forbindelse med udviklingen og introduktionen af nye produkter og sikring af konkurrencedygtigheden.
Læs første del af temaet her og tredje del her.
Denne artikel er del af et tema:
Tema om 2018