Øget årvågenhed får amerikanske virksomheder til at forenkle forsyningskæder
Siden 2015 er forsyningskæde-årvågenheden vokset hos amerikanske virksomheder. Det har startet en tendens, hvor de planlægger at forenkle forsyningskæden. Målet er at skære omkostninger og øge effektiviteten.
Før 2015 fyldte fokus på forsyningskæden ikke hos mange virksomheder i deres årsrapport. Men det har ændret sig. Siden 2015 har over 50 store amerikanske beskrevet kompleksiteten af deres forsyningskæder i årsrapporten. Det markerer en større årvågenhed omkring kompleksiteten i moderne, globale forsyningskæder, skriver mediet Supply Chain Brain.
Som konsekvens heraf lægger rækker af virksomheder strategier for at komme kompleksiteten til livs.
Ned med kompleksiteten, op med fortjenesten
En øget kompleksitet indebærer flere underleverandører og producenter, som i sidste ende kan spænde ben for en gnidningsfri fremstilling af det endelige produkt. I sidste kan det betyde højere omkostninger. Derfor følger virksomheder som eksempelvis Oracle Corp. en strategi, der reducerer antallet af tredjepartsproducenter og produktionslokationer. For andre virksomheder handler det om at strømline produktionsprocessen, reducere antallet af distributionscentre, samt lukke andre overflødige faciliteter.
Virksomheden Mondelēz International Inc. har igangsat projektet Simplify to Grow, hvor målet netop er at øge fortjenesten ved at forenkle deres forsyningskæde. De vil reducere unødvendige omkostninger forbundet med en kompleks forsyningskæde – et træk, der forbedrer konkurrenceevnen samt fritstiller midler til videre investering i virksomheden.
Konfliktmineraler
Udover de direkte omkostninger forbundet med en kompleks forsyningskæde kan kompleksiteten også betyde tab for virksomheder, der ikke er årvågne nok, skriver Supply Chain Brain.
Mineraler som tin, guld og tantal indgår i mange produkter, som vi bruger til hverdag og er dybt afhængige af som mobiltelefoner og kameraer. Men mange af dem udvindes i den Demokratiske Republik Congo og betegnes som konfliktmineraler, fordi de bliver brugt til at finansiere bevæbnede militser i landet.
Efter 2014 blev amerikanske virksomheder krævet at bevise, at de ikke var med til at finansiere krig i Afrika igennem mineralindkøb, da Dodd-Frank-loven trådte i kraft. Udover ballade med den amerikanske regering kunne dette få dem i problemer med investorer, kunder mm. Det blev derfor nødvendigt for virksomhederne at sætte sig ind i, hvordan deres forsyningskæde var opbygget.
Kilde: Supply Chain Brain
- KCP