02.06.2014  |  Lager & distribution

Xbox-kamera revolutionerer logistikken

Indhold fra partner Hvad er dette?

Ny teknologi, der egentlig er udviklet til forbrugere, kan i høj grad bruges af logistikvirksomheder, viser et studie fra logistikfirmaet DHL.

I nær fremtid kan du tage din Xbox og andre gadgets med på arbejde, uden at chefen hæver øjenbrynene. I hvert fald hvis du arbejder inden for logistikbranchen. Det viser sig nemlig, at flere af de nye teknologier, såsom Kinect-kameraet til Microsofts Xbox, med fordel kan bruges professionelt.

Læs også: DHL’s hub i Danmark har vokseværk

Ovenstående bryder med det mønster, vi hidtil har set, hvor nye teknologier først finder anvendelse i virksomheder for derefter at blive allemandseje. Ifølge rapporten, ”Low-Cost Sensor Technology”, fra logistikfirmaet DHL’s Trend Research team er det en ny tendens, at teknologier i forbruger-gadgets med fordel kan bruges i erhvervslivet.   

”Smartphones og tablets’ store succes har skabt en situation, hvor medarbejdere har bedre teknologi til personlig brug end i arbejdsmæssig sammenhæng. Men de forventer at have det samme niveau af teknologi til rådighed på arbejde. Derfor mener vi, at firmaer bør begynde at bruge især smartphone-sensorer i deres logistik”, siger Markus Kückelhaus, direktør for DHL’s Trend Research, der står bag rapporten.

Rapporten peger på, at eksempelvis Kinect-kameraet til Xbox, smart watches og NFC-teknologi kan indarbejdes i logistikverdenen. Tablets og smartphones er endnu andre eksempler. De indeholder en række sensorer, der er i stand til at registrere omgivelserne og kan for eksempel måle acceleration, position og lys.

Disse teknologier kan også blive brugt af logistikbranchen. Sensorerne kan registrere en forsendelses ankomsttidspunkt i pakkecentre som en del af track-and-trace servicen, præcist angive en pakkes placering og opdatere dens status på nettet.

Xbox-kamera måler indhold i containere
DHL har også med succes testet to andre områder, hvor forbrugerteknologien kan anvendes. Det har ført til to koncepter, der gør det muligt at måle volumen af pakker på en palle. Det kan lade sig gøre ved hjælp af det sensorsystem, der findes i Microsofts Kinect-kamera. I forbindelse med tests viste kameraets dybde-registreringsteknologi sig at være 50 procent hurtigere end allerede anvendt teknologi.

Kameraet viste sig også effektivt til at måle, hvor fyldte containere og lastbiler er, såvel som til at overvåge og dokumentere skader på gods.

Sensorer, der er rimeligt prissat, bør appellere stærkt til logistikindustrien, mener DHL’s forskerteam. Det er nemlig normalt forbundet med store udgifter at udvikle og investere i et logistiknetværk. Men de stordriftsfordele, der er forbundet med en masseproduktion af sensorer, vil klart opveje disse udgifter.

I sidste ende er det dog kunderne, der er de egentlige vindere. De vil kunne drage en masse fordele af brugen af forbrugerteknologi i branchen. Ved at måle volumen af forsendelser vil det blive muligt at udnytte transportnetværket yderligere og optimere de enkelte transporter. Og det vil igen have en effekt i form af en reduktion af CO2.

Læs også: DHL håndterer nødhjælp i Filippinerne

Rapporten ”Low-Cost Sensor Technology” har en lang række andre forslag til at gøre brug af forbrugerelektronik blandt virksomheder. Rapporten kan hentes her (På engelsk). 

- JKK 

  SCM.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere