Virksomhed upcycler plastikaffald til ny olie

Den danske virksomhed, Waste Plastic Upcycling (WPU), der med pyrolyse omdanner plastikaffald til olie, har med succes gennemført en fuld produktionscyklus og sætter i den kommende tid gang i alle sine produktionslinjer.

Den danske virksomhed, Waste Plastic Upcycling (WPU), der med pyrolyse omdanner plastikaffald til olie, har med succes gennemført en fuld produktionscyklus og sætter i den kommende tid gang i alle sine produktionslinjer. Her ses produktionslinjen, der skød det hele i gang på WPU’s anlæg. Foto: WPU..

20.04.2023

SCM.dk

Det er lidt over et år siden, at Waste Plastic Upcycling (WPU) tog spadestikket til sin første fabrik i Odsherred Kommune, og siden er det gået hurtigt. Virksomheden har officielt sat gang i produktionen og passerede dermed endnu en afgørende milepæl.
I forrige uge modtog WPU de sidste myndighedsgodkendelser, og dagens produktion var derfor den første på nøjagtig de vilkår, som den fremtidige produktion skal køres på. 
Dermed er WPU klar til at køre med et fuldt kommercialiseret og gennemtestet system, der med pyrolyse kan upcycle plastikaffald til ny olie. Produktionen er stort set selvforsynende med energi, da gas fra processen føres tilbage og bruges til at drive pyrolyseprocessen.
Administrerende direktør Niels Bagge var sammen med en lille gruppe medarbejdere til stede i produktionshallen, da den første olie blev tappet.

”Det var et stort øjeblik, og vi er hamrende stolte af, at det på så kort tid er lykkedes os at gå fra at sætte spaden i et bart stykke jord til at have et anlæg, hvor vi nu kan begynde at sætte fart på produktionen. Vi vidste fra vores omfattende forarbejde, at det fungerede, men det er en drøm, at vi nu også kan åbne hanerne her i Fårevejle”, siger han.

Læs også: Cirkulær fremstillingsindustri er på trapperne

Når produktionen kører på fuld styrke, har WPU’s fabrik i Fårevejle med seks separate produktionslinjer mulighed for at behandle 42.000 ton plastikaffald årligt. Det er den største kapacitet i Europa.
Når de danske anlæg kører på fuld styrke, vil de ifølge beregninger skabe en CO2-reduktion på 68.000 ton sammenlignet med afbrænding af den samme mængde plastikaffald.

Ambitiøs, men realistisk tidsplan
Den første produktion blev kørt på én af de seks linjer, og nu følger så en periode, hvor resten af anlægget løbende bliver taget i brug. Det er forventet, at samtlige produktionslinjer på anlægget producerer i begyndelsen af 4. kvartal i år.
Indtil videre overholder WPU sin egen tidsplan, og den succesfulde opførelse af fabrikken i Fårevejle understreger, at det fortsat vil kunne lade sig gøre, oplyser bestyrelsesformand Niels Stielund.

”Vi har vist, at vi har en model og en teknologi, der fungerer, og at vores tidsplan nok er ambitiøs, men bestemt ikke urealistisk. Nu ved vi nøjagtig, hvad der skal til for at bygge både fabrikker og produktionslinjer, og derfor kan vi også bygge anlæggene i Nakskov og Esbjerg på samme tid og inden for de økonomiske rammer, vi allerede kender”, siger han. 

I 4. kvartal af 2023 begynder byggeriet i Nakskov, og et år senere sker det samme i Esbjerg. Begge skal ifølge planen opføres, så der går 12 måneder fra første spadestik, til produktionen er i gang.  

Stor interesse fra udlandet
WPU’s ambitioner rækker langt ud over Danmarks grænser, og i marts blev Lotte Rosenberg hentet ind i ledelsen med fokus på at udvide de internationale forretningsmuligheder.

”At WPU på 12 måneder er lykkedes med at få produktionen op at køre, viser den skalerbarhed, der ligger i virksomhedens batch-teknologi og understreger, at vi ligger forrest i feltet, når det kommer til lave anlægsomkostninger, stor kapacitet og hurtig udvidelse – og det er selvfølgelig alt sammen noget, der gør, at rigtig mange kigger vores vej”, siger Lotte Rosenberg, der har stor erfaring med den type opgaver fra sin tid i blandt andet Ørsted og Nature Energy.

Der er allerede interesse fra aktører i flere lande, og WPU’s strategiske samarbejdspartner Vitol, der agerer på markedet for global energihandel, har forpligtet sig til at aftage produktionen fra WPU’s første fem fabrikker, hvoraf to kommer til at ligge i andre europæiske lande.

- PiB

Descartes

Sponseret

Toldbehandling fra Descartes – øg resiliensen i forsyningskæden

AGR

Sponseret

Er dit ERP nok til lagerstyring? Sådan lukker AGR hullerne i forsyningskæden

Relateret indhold

25.11.2024SCM.dk

Kan I skaffe de kompetencer I har brug for?

25.11.2024SCM.dk

Ny mobil cobot er større, stærkere og mere præcis

21.11.2024SCM.dk

Danske topledere investerer heftigt i AI – uden at vide noget om teknologien

20.11.2024SCM.dk

Hvor bliver jeres usolgte varer af?

20.11.2024Bureau Veritas

Sponseret

Webinar: Learn about AQAP2110 Standards and their requirements

15.11.2024SCM.dk

Danmark og Holland indgår tæt samarbejde om VE og brintproduktion

14.11.2024SCM.dk

Ny rapport: Arbejdsvilkår overskrider firmas eget kodeks

11.11.2024SCM.dk

Ny virksomhedstype vil lukke huller i cirkulær økonomi

Hold dig opdateret med SCM.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ledelse af forsyningskæden, Nyhedsbrevet kommer kun to gange pr. uge.

Se flere temaer

Events

Se alle
DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Supply Chain Management (SCM)

Få kompetencer til at designe og lede effektive produktions- og forsyningskæder, også kaldet supply chains, som er en forudsætning for virksomhedens konkurrenceevne.

Dato

31.10.2024

Tid

09:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

Bureau Veritas
Kursus
CSRD-rapportering

EU’s Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) er en game changer for bæredygtighedsrapportering, da det blandt andet fastsætter ensartede metoder og måleenheder for virksomheders rapportering af miljømæssige, sociale og ledelsesmæssige aspekter (ESG).

Dato

07.11.2024

Sted

Oldenborggade 25-31, 7000 Fredericia

Teknologisk Institut Innovation og Digital Transformation
Konference
Sådan bliver din SMV resilient i 2025

Deltag i denne konference og få indsigt i de udfordringer og muligheder, der bliver vilkårene for danske SMV’er som din i 2025.

Dato

28.11.2024

Tid

09:00

Sted

Aarhus

Bureau Veritas
Webinar
Webinar: Miljømærkninger

I dag findes der et væld af miljømærker, men hvad er deres egentlige værdi, og hvordan vælger man det rette miljømærke for sin virksomhed? Dette webinar vil tage udgangspunkt i ESG-principperne (Environmental, Social, Governance) og undersøge, hvordan miljømærker kan bidrage til at dokumentere jeres indsats på disse tre områder.

Dato

28.11.2024

Tid

10:00

Sted

Online

Bureau Veritas
Webinar
Webinar: ISO 27001 & ISO 27701 certificering

Lær om fordelene ved en ISO 27001 certificering

Dato

29.11.2024

Tid

10:30

Sted

Online

Bureau Veritas
Webinar
Webinar: Learn about AQAP2110 Standards and their requirements

Did you know that suppliers of products and services to the NATO Member Countries Defence Acquisition and Logistics Organizations often must meet relevant NATO quality standards outlined in the AQAP - Allied Quality Assurance Publications?

Dato

11.12.2024

Tid

13:00

Sted

Online