“Vi vil beregne det præcise CO2-aftryk for hver eneste tandhjul”
Randers Gears producerer tandhjul og gear af stål. Det har de gjort siden 1920 og er i dag midt i en digital og bæredygtig omstilling. Solide CO2-data fik dem til at skifte leverandør - nu arbejder de på selv blive kundernes foretrukne leverandør.
De seneste år har familiefirmaet været i gang med den dobbelte omstilling for at ruste sig til fremtiden.
”Vi kan desværre ikke dyrke tandhjul,” spøger Randers-virksomhedens CEO, Lau Akstrup, og fortsætter:
”Men vi kan forsøge at finde en produktionsmetode, der er så god for miljøet som muligt.”
Og det har Randers Gears sat sig for at gøre. Det sker gennem data og digitalisering, der gør dem i stand til at analysere virksomhedens produktion og forsyningskæder.
Ingeniørvirksomheden Prolution har hjulpet Randers Gears med at indsamle data digitalt fra produktionsudstyret.
Disse data giver indsigt i driften og bruges til at gøre produktionen mere bæredygtig og dokumentere effekten af de attraktive grønne tiltag.
Grøn tilgang tiltrækker kunder og arbejdskraft
Randers Gears oplever nemlig, at en grøn profil skaber markedsdifferentiering. For hos kunderne er der ikke alene interesse for mere bæredygtighed. Der er også betalingsvilje.
”Vi bliver valgt til, fordi vi er foran. I stedet for at vente på, at kunderne efterspørger bæredygtighed, så gør vi kunderne opmærksomme på det. Og kunderne har flyttet fokus fra at være 100 procent på pris, til nu også at være på grøn omstilling,” siger Lau Akstrup.
Det er ikke kun kunderne, men også kommende medarbejdere, der sætter pris på de mange bæredygtige tiltag.
Således har arbejdet med bæredygtighed hos Randers Gears gjort det lettere at rekruttere kvalificeret arbejdskraft i en ellers ’sort’ branche, observerer han.
”Vi har alvorligt brug for arbejdskraft, og de unge fokuserer på det grønne,” forklarer Lau Akstrup.
Og det er måske i virkeligheden det mest bæredygtige ved Randers Gears. At en virksomhed, der kan se tilbage på fem generationer, også tænker fremad og sørger for at være relevant og attraktiv for fremtidige generationer.
Gode data giver indsigter, der virkelig batter
For direktøren er det nemlig essentielt, at grøn omstilling skal være målbar.
”Vi vil ikke greenwashe,” understreger han og virksomheden arbejder derfor hele tiden på at kunne opsamle data per produceret enhed, så de kan beregne det præcise CO2-aftryk for hver eneste tandhjul.
En så høj præcision er krævende, men det mest tidskrævende arbejde har været opgaven med at analysere virksomhedens forsyningskæde.
Alligevel har indsatsen betalt sig, for ved at vælge en ny stålleverandør er virksomhedens samlede CO2-udledning sænket markant.
Det er Lau Akstrups opfattelse, at de fleste små og mellemstore produktionsvirksomheder vil have størst udledning i scope 3. Det vil sige i virksomhedernes forsyningskæder.
Han anbefaler derfor andre, at fokusere på forsyningskæderne med henblik på at finde mere bæredygtige leverandører.
Selvom det er et stort arbejde at indsamle og analysere data, kan de mange målepunkter give både interessante og overraskende indsigter.
I forhold til virksomhedens indirekte emissioner fra den energi, de har indkøbt og forbrugt har Randers Gears investeret i nye strømbesparende maskiner. Det har sparet mere CO2 end grøn strøm ville have gjort, eksemplificerer Lau Akstrup.
Viden og hjælp til bæredygtig omstilling
Randers Gears er én af de i alt ti grønne succeshistorier med små og mellemstore produktionsvirksomheder, som præsenteres i e-magasinet Omstillingsanfører, som Alexandra Instituttet og Industriens Fond har udgivet.
Generelt arbejder Alexandra Instituttet og Industriens Fond tæt sammen om at hjælpe virksomheder med at producere mere bæredygtigt.
Netop nu ses det blandt andet i det nationale initiativ Afkobling 2030, der hjælper især produktionsvirksomheder med at omstille sig gennem rådgivning, kompetenceudvikling og mange andre metoder.